Her 5 kadından birinde bu sendrom görülüyor

Her 5 kadından birinde bu sendrom görülüyor

Annelik hayaline engel teşkil eden bir hastalık olarak bilinen Polikistik Over Sendromu’na dikkati çeken Doç. Dr. Hale Göksever Çelik “Türkiye’de her 5-7 kadından birini etkileyen bu hastalığa erken tanı konmasında farkındalığın artması büyük önem taşıyor” dedi.

Kadınlarda sık görülen Polikistik Over Sendromu (PKOS), sivilce oluşumundan kilo artışına, insülin direncinden kolesterol yüksekliğine dek birçok soruna yol açabiliyor. Ancak teşhisinde önde gelen etkenlerden biri, hastalığın anne olmanın önünde engel teşkil etmesi.

Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik “PKOS, yumurtalıklarda milimetrik boyutlu çok sayıda kist görünümüyle karakterize bir hastalık. Türkiye’de her 5-7 kadından birini etkileyen bu hastalığa erken tanı konmasında toplumsal farkındalığın artması çok büyük önem taşımakta” dedi.

Göksever Çelik, hastalığın belirtilerini adet düzensizliği, erkek tipi tüylenme, sivilce oluşumu ve erkek tipi saç dökülmesi olarak sıralayarak, “Bu belirtiler, hastalığın altında yatan en önemli mekanizma olan androjen yüksekliğine bağlı gelişmektedir. Hastalığa ait belirtiler önemsenmeyip, hekime başvurulmadığı takdirde bulguların daha da artması kaçınılmaz” diye konuştu.

Hastalığın oluşumunda sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve obezitenin de önemli rol oynadığını vurgulayan Çelik, ailesinde PKOS öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN