TMS tedavisi nedir?

TMS tedavisi nedir?

İlaç ve terapi gibi klasik depresyon tedavilerine yanıt alınamayan durumlarda kullanılan TMS tedavisi, acısız ve ağrısızı bir yöntemdir, bununla birlikte hasta uygulamadan sonra hayatına ara vermeden devam edebilir…

Uygulama sırasında herhangi bir anestezi kullanılmayan TMS tedavisi, Travma Sonrası Stres Bozukluğundan nikotin bağımlılığına kadar pek çok durum için kullanılabilir. Aynı zamanda bu prosedür, ilaçların neden olduğu yan etkiye de sahip değildir…

TMS TEDAVİSİ NEDİR?

Açılımı Transkraniyal manyetik stimülasyon olan TMS, depresyonun belirtilerini iyileştirmek adına beyindeki sinir hücrelerini uyarmak için manyetik alanların kullanıldığı noninvaziv bir uygulamadır. TMS genellikle farklı depresyon tedavileri işe yaramadığında kullanılabilir. Uygulamada tekrarlayan manyetik darbelerin verilir bu yüzden bu tedavi yöntemine rTMS veya tekrarlayan TMS denir.

TMS tedavisinde yer alan manyetik darbeler ağrısız bir biçimde kafatasından geçer ve beynin çeşitli bölgeleri arasındaki iletişimi çoğaltabilecek beyin hücrelerini uyarı gönderir. TMS'nin nasıl çalıştığına dair tam bir açıklama bulunamamıştır fakat tedavi yönteminin beynin nasıl çalıştığı konusunda depresyonun etkilerini hafifletebilecek ve ruh halinizi iyileştirebilecek kalıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir.

Beyninize verilen manyetik darbeler kulağa korkutucu gelebilir, birçok filmde yer alan “şok terapisi” görüntülerini bile aklınıza gelebilir. Aynı zamanda TMS tedavisinde kullanılan manyetik darbeler, aslında MR makinelerinde kullanılan manyetik darbelerle aynı türe ve güce sahiptir ve oldukça güvenlidir. Bununla birlikte, elektrokonvülsif tedaviden (ECT) ayrı olarak, TMS herhangi bir lokal anestezi veya tedavi sonrasında iyileşme süresi gerektirmez ve herhangi bir hafıza veya bilinç kaybı gibi yan etkisi yoktur. Aslında TMS, pek çok insan için antidepresan ilaçlardan daha az yan etkiye sahiptir.

TMS HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?

Amerika’da günümüze kadar TMS (transkraniyal manyetik stimülasyon) tedavisi sadece majör depresif bozukluğu hastalığının tedavisi için onay almıştır. Depresyonun tedavi edilebilir bir durum olmasıyla birlikte, TMS tedavisi, ilaç, terapi ve farklı gelişim teknikleri gibi standart tedavilerin işe yaramadığı veya ilaç kullanıldığında yan etkilerin çok fazla olduğu durumlarda tercih edilir. Aynı zamanda birçok Avrupa ülkesinde, TMS aşağıdakiler de bulunmak üzere diğer pek çok farklı durum için kullanılmaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

OKB gibi anksiyete bozuklukları

Şizofreni

İnme rehabilitasyonu

Alzheimer hastalığı

Parkinson hastalığı

Nikotin bağımlılığı

Kronik ağrı

tms-tedavisi-nedirr.jpg

TMS NASIL YAPILIR?

RTMS seansı esnasında kişinin alnındaki kafa derisine bir elektromanyetik bobin yapıştırılır. Elektromıknatıs; ağrıya neden olmadan, depresyonda ve ruhsal kontrolde bulunan beynin bölgesindeki sinir hücrelerini uyarmaya yarayan manyetik bir dalga verir. Depresyonda iken beynin aktivitesinin azaldığı bölgeleri uyararak aktiviteyi çoğaltır. 

RTMS'nin nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılmasa bile, uygulama beynin çalışma şeklini etkiler, bu da depresyonun neden olduğu şikâyetleri hafifletir ve ruh halinin iyileşmesine katkıda bulunur. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN