Dağ gibi kabaran bazlama tarifi! Pamuk gibi yumuşacık oluyor, deneyen evine hazır ekmek almak istemeyecek

Dağ gibi kabaran bazlama tarifi! Pamuk gibi yumuşacık oluyor, deneyen evine hazır ekmek almak istemeyecek

Bazlama, yöresel damak tatlarının bir simgesi olarak pek çok evde özenle hazırlanır. O sade ve sadelikle bütünleşmiş hamur, fırından çıktığında adeta dağ gibi kabarır ve insanın iştahını kabartır. Peki, bu muazzam lezzetin sırrı nedir dersiniz?

Güzel Anadolu' muzun başlıca lezzetlerinden biri olan bazlamayı büyük küçük demeden hepimiz çok seviyoruz. Annelerimizin özenle hamur yoğurup pişirdiği bazlamanın tadına doyum olmuyor. İşte bizde bugün çocukluğunuzda tadı damağınızda kalan bazlama tarifini vereceğiz. İşte dağ gibi kabaran bazlamanın ayrıntılı tarifi...

MALZEMELER

5 su bardağı un

2 su bardağı ılık su

1 paket instant maya

2 tatlı kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı tuz (silme)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Damakları çatlatan efsane bazlama tarifi için öncelikle hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine unu ve tuzu alalım, ortasını çukurlaştıralım. Bu çukura ılık su, instant maya, şeker ve zeytin yağını ekleyerek ortadaki sıvı kısma yavaş yavaş kenarlardan unu ekleyerek hamuru yoğuralım. Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa bazlamanız da o kadar yumuşak olur. Hamurunuz yumuşak olması ele yapışma oranını da arttıracaktır. Bunu engellemek için de hamuru toparlarken elinizi hafif su veya sıvı yağ ile ıslatmalısınız. Hamuru toparladıktan sonra üzerini streçleyelim ve daha sıcak olması için de üzerine temiz bir örtü örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. Mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım ve havasını alalım. Daha sonra un serptiğimiz tezgaha hamurumuzu alalım ve hızlıca toparlayalım. Mümkün olduğunca eşit olacak şekilde hamurumuzu 8 parçaya ayıralım, her parçayı da elimizle beze haline getirelim.

sutlu-bazlama-tarifi.jpg

BU BAZLAMAYA HAYRAN KALACAKSINIZ

Beklerken bezelerimizin üzerinin kurumaması için streç film ile kapatalım. Bezelerimizi sırası ile yarım cm kalınlığında ve hemen hemen 1 tabak genişliğinde açalım. Açtığımız her bezeyi temiz bir örtü üzerine alalım ve kurumaması için üzerlerini örtelim. Tüm bezelerimiz bittikten sonra yapışmaz bir tavayı ısıtalım, ilk hamurumuzu örtüden aldığımız şekilde tavaya yerleştirelim ve orta ateşte kontrollü bir şekilde pişirelim. Kenarları hafifçe şişmeye başlayan bazlamamızı bir tur çevirelim. Bazlamayı pişirirken bir kaç tur çevirmek önemli. Diğer yüzü de hafifçe kabarmaya başladığında çevirelim. Balon gibi kabaran bazlamamızın her iki tarafının da yanmadan pişmesi için bir iki defa çevirerek tavadan temiz bir örtü üzerine alalım. Pişen bazlamalarımız servise hazır.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN