Zorlu bir çöl yolculuğu

Zorlu bir çöl yolculuğu

Salgının evimize taşıdığı 39. İstanbul Film Festivali şubat ayında uluslararası festivallere konuk olmuş 12 filmi izleyiciyle buluşturacak. Prömiyerini Tallinn, Venedik, Berlin, Manchester, Cannes, Sundance film festivallerinde yapmış filmlerin yer aldığı gösterimlerde gazeteci-seyyah Hasan Söylemez’in zorlu çöl yolculuğunu anlatan ‘Tenere’ belgeseli de izleyiciyle buluşacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin çevrimiçi gösterimleri şubat ayında da devam ediyor. Festival ekibi, ilkgösterimlerini Tallinn, Venedik, Berlin, Manchester, Cannes, Sundance film festivallerinde yapmış filmlerin ve Filmekimi Galaları’ndan yapımların yer aldığı şubat ayı seçkisinde 12 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor.  

5-28 Şubat tarihleri arasında dijital ortamda gerçekleşecek gösterimlerde Henrik Ruben Genz’in çektiği ‘Annem Savaşa Gidiyor’ (Erna i krig), Hasan Söylemez’in Sahra Çölü belgeseli ‘Tenere’, Yunanistan’ın Oscar adayı filmi ‘Elmalar’ (Apples) ve Fransız sinemasının Cesar ödüllü kült filmi ‘Şarküteri’nin (Delicatessen) de aralarında olduğu 12 yapım gösterilecek.  

Gösterimler filmonline.iksv.org adresinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek, beş gün boyunca izlenebilecek yapımların biletleri de aynı adres üzerinden alınabilecek. Türkçe altyazılı olarak yapılacak gösterimlere yalnızca Türkiye’den erişilebilecek. Biletler 3 Şubat’ta satışa sunulacak. Önceki seçkilerde olduğu gibi her seansın bilet kapasitesi sınırlı olacak. Filmleri izlemek için teker teker ya da Kombine Film Paketi şeklinde seçenekler mevcut. 

AZILI HAYDUTLARIN YUVASI: TENERE 

Gazeteci-seyyah Hasan Söylemez’in çektiği Tenere filmi, Nijer’in Agadez şehrinden yola çıkarak Libya ve Avrupa’ya ulaşmak için çölü geçmeye çalışan Afrikalı insanların gerçek hikayesini anlatıyor. Film adını bu yolculuğun yapıldığı Sahra Çölü’ndeki yaklaşık 400 bin kilometre karelik bölgeden alıyor.  

Çölü geçmeye çalışanların bir kısmı ya kayboluyor ya da arabaları bozulduğu için hiçbir yere gidemeyip susuzluktan ölüyor. Son 3 yılda bölgede 20 binin üzerinde kişi, ölmek üzereyken kurtarılmış. Ölü sayısıysa bilinmiyor.  

Ancak Tenere’deki tek tehlike, susuzluktan ölmek ve kaybolmak değil, bir de yolda haydutlar var. Onlar da yakaladıkları arabalara el koyup yolcuları soyuyorlar, kimi zaman da öldürüyorlar... Belgesel, Söylemez’in bu çölde yaptığı yolculuğu ve tanıklıklarını gözler önüne seriyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN