Almanya'da çifte vatandaşlık yasası onaylandı

Almanya'da çifte vatandaşlık yasası onaylandı

Gurbetçilere güzel haber. Almanya Federal Meclisi’nde oylanan sunulan çifte vatandaşlık tasarısı onaylandı. Artık Alman vatandaşlığına geçişler kolaylaşacak. Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması ya da dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bekleme süresi ise 3 yıla düştü.

Almanya'da çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısı 382 kabul oyla kabul edildi. Tasarı için 234 "hayır" oyu verilirken 23 milletvekili ise çekimser kaldı. Almanya’da 3 ila 3.5 milyon Türk göçmen yaşıyor. Almanya'da çifte vatandaşlık yasanın kabul edilmesi Türk kökenli vatandaşlar için önemli bir gelişme olarak görülüyor. Yasa, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenin önündeki engelleri kaldırdı. Bu kişiler artık hem Almanya hem de Türkiye vatandaşı olabilecek. Yasanın kabul edilmesi ile Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların sayısında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

SAHİP OLDUĞU VATANDAŞLIĞI BIRAKMAK ZORUNDA KALMAYACAK

Tasarının yasalaşması ile Alman vatandaşlığını alan herkes daha önce sahip olduğu vatandaşlığı bırakmak zorunda kalmayarak çoklu vatandaşlık sahibi olabilecek. İşte tasarının ayrıntıları;

Almanya vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indi.

BU ÖZELLİKLERE SAHİPSİZENİZ BEKLEME SÜRESİ 3 YIL

Almanya vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düştü.

Gençlerin 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Almanya vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan model kalktı.

Almanya'da doğan çocuklar, Almanya vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Almanya vatandaşlığı alabilecek.

Almanya vatandaşlığına geçiş koşulları arasında ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. Son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutuldu.

Misafir işçi için Almanya vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kalktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN