Çocukların ne suçu var

Çocukların ne suçu var

İsrail ‘Aksa Tufanı’ sonrası sivil halkın yaşadığı Gazze’yi ölüm ablukasına aldı. Suyun, gıdanın kesilip çıkışların kapatıldığı bölgeye yönelik bombardımanda can verenler arasında 143 Filistinli çocuk da var. ‘HAMAS’ı cezalandırma’ gerekçesiyle başlatılan ve Batılı ülkelerin ‘kayıtsız şartsız destek’ verdiği sivil katliamına karşı İslam başkentleri ise ‘taraflara itidal’ tavsiyesiyle yetiniyor.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda kanlı bilanço günden güne büyüyor. Saldırıların dördüncü gününde iki taraftan hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bine yaklaştı. İsrail’in kara harekatı için sinyaller güçlenirken tam abluka ilan edilen Gazze’ye denizden de bombardıman başladı. İsrail’e ait hücum botları sabaha kadar, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi’nin orta kesimlerini ve Han Yunus kenti sahilindeki yerleşim yerlerini vurdu.

AÇLIKLA, SUSUZLUKLA MÜCADELE EDEN SİVİLLERE BOMBA YAĞDI

Elektrik, su ve gıdanın gönderilmediği Gazze’de mülteci kampları da hedef oldu. Bugüne kadarki saldırılarda 143 Filistinli çocuğun, 105 kadının hayatını kaybettiği belirtildi. Tel Aviv’in Hamas saldırılarını ‘terör’ olarak niteleyip siviller üzerinden intikam alması ise tepki çekti. Batılı başkentlerin Netanyahu hükümetine tam destek vermek yerine, sivillerin hedefe konulduğu kirli savaşı durduracak önlemler alması gerektiği belirtildi.

GAZZE’DE İNSANLIK ÖLÜYOR

İsrail'in havadan ve denizden vurduğu Gazze'de çok sayıda bina enkaza döndü. Birleşmiş Milletler, 7 Ekim'den bu yana 137 binden fazla Filistinlinin okullara sığındığını kaydetti. Elektrik, su ve gıdanın kesildiği kentte 600 binden fazla kişinin birkaç gün içinde kıtlık yaşayabileceği uyarısı yapıldı. Molozların altından çıkarılan cansız çocuk bedenleri ise vahşetin boyutunu ortaya koydu.

1110krt01a-tum.jpg

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatması sonrası İsrail, Gazze’yi adtea ölüm kapanına çevirmesi ve ABD ile AB’nin orantısız güç kullanımına desteği uluslararası alanda tepkilere yol açtı. Suyun, gıdanın kesilip çıkışların kapatıldığı Gazze gibi küçük bir yer dört gündür aralıksız bombalanıyor. ​​İsrail ordusu, her yanı kuşatılan Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı Refah’ın çevresini dahi vurdu.

Refah Sınır Kapısı’nda Gazze’ye tedarik için bekleyen yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerini taşıyan kamyonlar ise bunun üzerine oradan ayrıldı. İsrail medyasına göre Tel Aviv, Mısır’a “Gazze’ye tedarik yaparsanız, kamyonları vururuz.” mesajı gönderdi. İsrail’in Gazze’ye saldırılarında öldürülenlerin sayısı 770’i geçti. Üstelik ölenlerin 105’i kadın, 143’ü ise çocuklar. Gazze’de 7 gazeteci de hayatını kaybetti.

Devlet eliyle gerçekleşen vahşet ‘Bunun terörden ne farkı var’ tepkilerine yol açıyor. Batılı başkentlerin Netanyahu hükümetine tam destek vermek yerine, sivillerin hedefe konulduğu kirli savaşı durduracak önlemler alması gerektiği belirtiliyor. Saldırıların dördüncü gününde iki taraftan hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bine yaklaştı. İsrail basınına göre ölen İsrailli sayısı 1000’e yükseldi.

BM’ye göre, Gazze’de son 24 saatte yerinden edilen kişi sayısı 180 bine ulaştı. BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail ve Gazze’deki son şiddet olaylarında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğine dair açık kanıtların bulunduğunu bildirdi. İsrail ordusu Gazze’ye kara operasyonu seçeneği için ordunun hazır olduğunu açıklarken, bölgeye denizden de bombardıman başladı. İsrail’in havadan ve denizden vurduğu Gazze’de çok sayıda bina enkaza döndü. Birleşmiş Milletler, 7 Ekim’den bu yana 137 binden fazla Filistinlinin okullara sığındığını kaydetti.

Elektrik, su ve gıdanın kesildiği kentte 600 binden fazla kişinin birkaç gün içinde kıtlık yaşayabileceği uyarısı yapıldı. Bölgede çatışmalar ise tüm hızıyla sürüyor. İsrail dün Gazze sınırını tamamen kontrol altına aldığını iddia ederken, İsrail’de ve Gazze Şeridi etrafında 1.500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu açıkladı. Lübnan sınırında da henüz küçük çaplı olan çatışmalar devam ediyor.

İsrail ordusu, Lübnan sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda ordu saflarından bir subayın öldüğünü duyurdu. Bu arada Reuters’a konuşan iki Hamas yetkilisi, Hamas politbürosu üyeleri Cevad Ebu Şammala ve Zakaria Ebu Maamar’ın Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus’ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü belirtti. Ebu Şammala’nın, Hamas’ın Ekonomi Bakanı olduğu aktarıldı.

BATILI BEŞ LİDERDEN İSRAİL’E DESTEK

Batılı önde gelen beş ülkeden İsrail’i destekleyen ve Hamas’ın saldırılarını kınayan ortak bir açıklama geldi. Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD liderlerinin sosyal medya hesaplarından da paylaştığı açıklamada, ülkelerinin İsrail Devleti’ne kararlı ve birleşik desteği ve Hamas’ı ve onun dehşet verici terör eylemlerini açık bir şekilde kınadığı vurgulandı. Terörün asla haklı bir gerekçesi olamayacağı vurgulanan açıklamada Hamas’ın terörist eylemlerinin de hiçbir gerekçesi, hiçbir meşruiyeti olmadığı ve evrensel olarak kınanması gerektiği belirtildi.

PUTİN: BAĞIMSIZ FİLİSTİN ŞART

İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin ilk kez açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “İsrail-Filistin çatışması ABD’nin Orta Doğu’daki politikasının başarısızlığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Putin, bağımsız ve egemen bir Filistin devleti olması gerektiğini söyledi. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile bir araya gelen Putin, ABD’nin Filistinlilerin çıkarını göz ardı ederek müzakereleri tekeline almaya çalıştığını dile getirdi. “Çatışmaların, ABD’nin Orta Doğu’daki politikasının başarısızlığının canlı bir örneği olduğu konusunda pek çok kişinin benimle aynı fikirde olacağını düşünüyorum” diyen Rusya lideri, Washington’u her iki taraf için de kabul edilebilir bir uzlaşma yolu aramayı reddettiğini savundu.

HAMAS: REHİNE PAZARLIĞI YOK, AŞKELON’U BOŞALTIN

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, direniş örgütünün çatışmalar bitene kadar İsrail’le rehineler konusunda pazarlık yapmayacağını söyledi. İsrail, Hamas’ın Cumartesi günü İsrail’in güneyinden kaçırılan 100 ila 150 kişiyi elinde tuttuğunu tahmin ediyor. Önceki gece İsrail’i uyaran örgüt, “Halkımız uyarı yapılmaksızın hedef alındığında, bu sivil rehinelerden birinin infaz edilmesiyle sonuçlanacaktır. Düşman insani ve ahlaki dilden anlamıyor, bu yüzden onlarla anladıkları dilden konuşacağız.” açıklaması yaptı.

Öte yandan, El Cezire’ye konuşan Hamas yetkilisi Musa Ebu Merzuk, olası bir ateşkesi tartışmaya istekli olup olmadıkları sorusuna hedeflere ulaşıldığı için Hamas’ın “bu tür bir şeye” ve “tüm siyasi diyaloglara” açık olduğunu söyledi. Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ise dün, Aşkelon sakinlerine bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN