COP28'de anlaşmaya varıldı: Dünya fosil yakıtlara vedaya hazırlanıyor

COP28'de anlaşmaya varıldı: Dünya fosil yakıtlara vedaya hazırlanıyor

Bugün düzenlenen COP28 İklim Zirvesinde, yaklaşık 200 ülkeden temsilci 'iklim değişikliğinin en kötüsünü önlemek için' küresel fosil yakıt tüketimini azaltmaya başlama konusunda anlaşmaya vardı. COP28 Başkanı Sultan Al Jaber anlaşmayı 'tarihi' olarak nitelendirirken, gerçek başarının uygulandığında elde edileceğini söyledi.

İki hafta süren zorlu müzakerelerin ardından Dubai'de düzenlenen COP28 İklim Zirvesinde fosil yakıt tüketimini azaltan anlaşma kabul edildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, yaklaşık 200 ülkeden temsilci 'iklim değişikliğinin en kötüsünü önlemek için' fosil yakıtlardan kademeli geçiş çağrısı yapan anlaşma taslağını onayladı.

Yapılan anlaşma, yatırımcılara ve politika yapıcılara, dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçme arzusunda birleştiğine dair güçlü bir çağrı göndermeyi amaçlıyor.

Bilim insanları alınan kararın uygulanması halinde iklim krizini durdurulabilecek en iyi umut olduğunu söylüyor.

cop2.jpg

Anlaşmada özellikle 'bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve adaletli bir şekilde geçiş yapılması' çağrısında bulunuluyor.

Aynı zamanda, 2030 yılına kadar küresel olarak yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması, kömür kullanımını azaltma çabalarının hızlandırılması ve karbondan arındırılması gibi teknolojilerin hızlandırılması çağrısında da bulunuyor.

İmzalanan anlaşmaya göre ülkeler, ulusal politikalar ve yatırımlar yoluyla bu anlaşmanın yerine getirilmesinden sorumludur.

cop52.jpg

DÜNYA İLK KEZ FOSİT YAKITLAR KONUSUNDA NET

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber anlaşmayı "tarihi" olarak nitelendirdi ancak gerçek başarısının uygulanmasında olacağını ekledi.

Birçok ülke, onlarca yıldır süren iklim görüşmelerinde elde edilmesi zor bir şeyi başardığı için anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, "Dünya ilk kez fosil yakıtlardan uzaklaşmanın gerekliliği konusunda bu kadar net bir anlaşma etrafında birleşiyor" dedi.

ABD'nin iklim elçisi John Kerry, anlaşmanın kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu, çok taraflılığın gerçekten bir araya geldiği ve insanların bireysel çıkarları ele aldığı ve ortak çıkarı tanımlamaya çalıştığı bir an" dedi.

100'den fazla ülke, COP28 anlaşmasında petrol, gaz ve kömür kullanımının "aşamalı olarak sona erdirilmesi" yönünde güçlü bir dil kullanılması için yoğun çaba sarfetti ancak Suudi Arabistan liderliğindeki petrol üreticisi grup OPEC'in anlaşmaya karşı koydu. Bu çatışma nedeniyle zirve tam gün uzatmaya itti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri, dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 80'ini ve küresel petrol üretiminin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor ve hükümetleri büyük ölçüde bu gelirlere güveniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN