Devletten çaldığı milyonlarca doları kanepeye saklamış: Güney Afrika bu skandalla çalkalanıyor

Devletten çaldığı milyonlarca doları kanepeye saklamış: Güney Afrika bu skandalla çalkalanıyor

Dün Farmgate Skandalı için toplanan Güney Afrika Ulusal Kongresi'nden (GAUK) bir heyet, görevi kötüye kullandığından şüphelenilen Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın akıbetini görüşmek üzere yarın tekrar toplanacak. Ramaphosa'nın, çiftliğindeki bir kanepeye milyonlarca dolar sakladığı, o paranın da 2020'de çalındığı iddia ediliyor. Hırsızlığın bildirilmemesi Başkan'ın üzerindeki şüpheleri artırırken, saklanan paranın kaynağı da Kongre tarafından görevlendirilen heyet tarafından araştırılıyor.

SELMAN CÖMERT

Soruşturmalar Ramaphosa'nın çiftliğinde milyonlarca dolar nakit para tuttuğunu ortaya çıkarırken, bağımsız bir parlamento heyeti tarafından yapılan inceleme Başkan'ın görevi kötüye kullanmış olabileceğini ortaya koymuştu.

Güney Afrika'daki iktidar partisinin, Başkan Cyril Ramaphosa'nın akıbetini görüşmek üzere düzenlenen acil toplantı, çiftliğinden çalınan parayla ilgili bir skandalın ortasında istifa çağrıları devam ederken ertelenmişti. Toplantının yarın yapılacağı duyuruldu.

Afrika Ulusal Kongresi ulusal yürütme komitesinin dün, Ramaphosa'nın 2020'de milyonlarca doların çalınmasıyla ilgili yolsuzlukla mücadele yasalarını ihlal etmiş olabileceğini öne süren bir parlamento raporunu tartışması bekleniyordu. Başkanı istifaya zorlama yetkisi olan komite, bu yetkisini daha önce de kullanmıştı.

Partinin genel saymanı Paul Mashatile gazetecilere verdiği demeçte, üst düzey GAUK yetkililerinin salı günü yapılacak parlamento müzakeresi öncesinde yeniden toplanmadan önce raporu tartışacağını söyledi. Milletvekillerinin raporu tartışmaları ve görevden alma sürecine devam edip etmeme konusunda oylama yapmaları bekleniyor.

Çalınan paranın çiftliğindeki hayvanların satışından elde edilen gelir olduğu konusunda ısrarcı olan Ramaphosa, "herhangi bir suça karışmadığını" söyleyerek bütün iddiaları reddetti. Ancak meclis raporu, yaptığı açıklamanın yanı sıra paranın kaynağını ve neden mali makamlara açıklanmadığını sorguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN