İmamoğlu kararı dünya basınında: Erdoğan'ın rakibine hapis cezası

İmamoğlu kararı dünya basınında: Erdoğan'ın rakibine hapis cezası

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada hapis cezası verilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Dünya basını, İmamoğlu kararını "Erdoğan'ın rakibine hapis cezası" ifadeleriyle aktardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada açıklanan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak getiren 53’üncü maddenin uygulanması dünya basınında geniş yer buldu.

Dünya basını, İmamoğlu kararını "Erdoğan'ın rakibine hapis cezası" ifadeleriyle aktardı.

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Britanya merkezli Reuters, haberi abonelerine "Türkiye'de mahkeme, Erdoğan'ın rakibine yetkililere hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezası verdi" başlığıyla duyurdu.

Associated Press haber ajansı da gelişmeyi “Türkiye’nin en yüksek nüfuslu şehri İstanbul’un Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu YSK üyelerine hakaret nedeniyle açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı” ifadeleriyle aktardı. AP, gelişmeye tepki gösterenlerin kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için kilit bir rakip olan Ekrem İmamoğlu’yu saf dışı etme girişimi olarak değerlendirdiğini aktardı.

The Wall Street Journal gazetesi, İmamoğlu kararını “Erdoğan’ın rakiplerinden İstanbul Belediye Başkanı’na iki yıldan uzun süre hapis cezası” başlığıyla haberleştirdi. Haberde, İmamoğlu’nun gelecek yıl yapılacak seçimde Erdoğan’a rakip olarak görüldüğü belirtildi. Haberde, “Anketler, Ekrem İmamoğlu’nun aday olması durumunda Erdoğan’ı seçimde yenebileceğini gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

ABD'nin önde gelen finans yayınlarında Bloomberg de kararı, "Erdoğan'a rakibinin siyasi kariyeri mahkeme kararının ardından tehlikede" başlığıyla duyurdu. Haberde İmamoğlu'nun potansiyel olarak seçimlerde Erdoğan'ıın rakibi olabileceğinin konuşulduğuna dikkat çekti. Haberi kaleme alan Sercan Hacaloğlu, güvenilir anketlere göre İmamoğlu'nun Erdoğan'ı sandıkta yenme ihtimali olduğunu ifade etti.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki olayları gündeme alan Londra merkezli Middle East Eye, mahkemenin İmamoğlu kararını son dakika gelişmesi olarak aktardı. Haberde karar, “popüler politikacının 2023'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde potansiyel bir aday olma şansını azaltıyor” ifadeleriyle aktarıldı.

Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Hümeyra Pamuk ise kararı Twitter hesabından paylaşarak “Pek çok kişinin korktuğu gibi: Bir İstanbul mahkemesi, İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu'nu iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırdı. Kararın üst mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor ve İmamoğlu temyize gidebilir. Türkiye'de seçimler 2023 baharında yapılacak.” Yazdı.

Washington Post'un bir dönem İstanbul'da da görev yapan tecrübeli editörü Vanessa Larson, kararı "Şoke edici 'adalet'" diye nitelendirdi. Larson, bir başka tweetinde ise “İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mahkûmiyeti, "Türkiye'nin ana laik partisinin en parlak yıldızlarından birini ... cezası süresince siyasetten" diskalifiye edeceği için açıkça siyasi” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN