Petrolde talep azaldı fiyat düştü

Petrolde talep azaldı fiyat düştü

Petrol fiyatları 100 doları dayandıktan sonra 85 dolar seviyesine geriledi. Uluslararası Enerji Ajansı petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişin ardından sert düşüşün yaşanmasını talebin azaldığına işaret ettiğini belirtti. UEA eylül ayına ilişkin ‘Petrol Piyasası Raporu’nda, arz korkularının yerini, yakıt temininin son yirmi yılın en düşük seviyelerine gerilediği ABD’de makroekonomik göstergelerin bozulmasına ve talebin yok olacağına dair işaretlere bıraktığını aktardı.

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya’nın arzı kısması ve küresel yakıt tüketiminin rekor seviyelere yakın kalması nedeniyle eylül sonunda varil başına 97 doların üzerinde 10 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), petrol fiyatlarının varil başına neredeyse 100 dolara çıkmasının ardından yaşadığı düşüşün talebin azaldığına işaret ettiğini belirtti. UEA Eylül ayına ilişkin yayınladığı ‘Petrol Piyasası Raporu’nda, arz korkularının yerini, yakıt temininin son yirmi yılın en düşük seviyelerine gerilediği ABD’de makroekonomik göstergelerin bozulmasına ve talebin yok olacağına dair işaretlere bıraktığını aktardı.

Uluslararası Enerji Ajansı raporda, “Kur etkileri ve sübvansiyonların kaldırılması yakıt fiyatlarını artırdığı için talep erozyonu, gelişmekte olan piyasaları daha da sert vurdu” ifadelerine yer verdi. Kurum raporunda, fiziksel arz üzerinde doğrudan bir etki olmamasına rağmen, piyasaların diken üstünde olmaya devam edeceğini ve piyasalara yeterli düzeyde petrol tedarik edilmesini sağlamak için ajans olarak gerekirse harekete geçmeye hazır olduklarını kaydetti. Çin’in etkisiyle dünya yakıt tüketiminin, bu yıl günde 2,3 milyon varil artarak günde 101,9 milyon varil gibi rekor bir seviyeye yükselme yolunda ilerlediği belirtilen raporda, ham petrol stoklarının Ağustos ayında 102 milyon varillik büyük bir düşüşle 2017’den bu yana en düşük seviyesine gerilediği ve stokların bu çeyrekte keskin bir şekilde azalmasının beklendiği açıklandı.

Rapora göre, ham petrol üretimi, eylülde bir önceki aya göre günlük 240 bin artarak 28 milyon 210 bin varile yükseldi. Bu dönemde ham petrol dışındaki diğer konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 580 bin varil olarak kayıtlara geçti. Böylece, OPEC’in toplam petrol üretimi geçen ay günlük yaklaşık 33 milyon 790 bin varil olarak gerçekleşti.

2024’TE TÜKETİM 2.4 MİLYON VARİL YÜKSELECEK

UEA’nın raporunda, bu yıla ilişkin küresel petrol talebi öngörüsü değişmedi. Buna göre, bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2,4 milyon varil artarak 102,1 milyon varil olması bekleniyor. Talebin OECD ülkelerinde bu yıl geçen yıla göre günlük 89 bin varil artarak yaklaşık 45,18 milyon varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 2,3 milyon varil artarak yaklaşık 56,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor. Çin’in ekonomik görünümünde beklenen iyileşmenin gelecek yıl küresel ekonomik büyümede lokomotif rol oynayarak küresel petrol tüketimini de artıracağı tahmin ediliyor. Buna göre, küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre günlük 2,2 milyon varil artacağı ve ortalama günlük 104,3 milyon varil olacağı hesaplanıyor.

OPEC’İN ÜRETİMİ EYLÜLDE 273 BİN VARİL ARTTI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi eylülde önceki aya göre günlük 273 bin varil artışla 27,75 milyon varile yükseldi. OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, üretimde en fazla artış Nijerya, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te gözlenirken Venezuela ve Ekvator Ginesi’nde üretim azaldı. Günlük petrol üretimi Nijerya’da 141 bin varil, Suudi Arabistan’da 82 bin varil ve Kuveyt’te 25 bin varil arttı, Venezuela 25 bin varil ve Ekvator Ginesi’nde 14 bin varil azaldı. OPEC dışı ülkelerin üretimi aynı dönemde günlük 300 bin varil azalışla 72,9 milyon varil olarak kayıtlara geçti.

Rusya ve ABD’nin üretimi azalırken İngiltere ve diğer Avrasya ülkelerinden gelen ilave üretimler bunu telafi etti. Küresel petrol üretimi ise eylülde ağustosa göre değişiklik göstermedi. Buna göre, küresel petrol arzı ağustosta yaklaşık 100,6 milyon varil seviyesinde gerçekleşti. Dünyadaki petrol sondaj kuyusu sayısı geçen ay 30 adet azalarak 1830’a geriledi. Sondaj kulesi sayısı OPEC ülkelerinde 8, OPEC dışı ülkelerde ise 22 adet azaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN