Ruandalı eski doktora 24 yıl hapis cezası: 1994'teki soykırımda suçlu bulundu

Ruandalı eski doktora 24 yıl hapis cezası: 1994'teki soykırımda suçlu bulundu

Fransız Mahkemesi, Ruandalı eski doktor Sosthene Munyemana hakkında verilen kararı açıkladı. 1994 yılındaki Ruanda soykırımından suçlu bulunan doktor 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Munyemana, soykırım, insanlık suçu ve bu suçları organize etmekken suçlu bulundu.

Fransız mahkemesi, eski Ruandalı doktor Sosthene Munyemana'yı, memleketi Doğu Afrika ülkesinde 1994 yılında Tutsilere yönelik soykırıma karıştığı için 24 yıl hapis cezasına çarptırdı.

AFP'de yer alan habere göre, yaklaşık 15 saat süren müzakerenin ardından 68 yaşındaki eski jinekolog, soykırım, insanlık suçu ve bu suçları organize etmekten suçlu bulundu.

Munyemana 100 gün süren toplu katliamlarda tahmini 800 bin 000 Tutsi ve Hutu'nun öldüğü 1994 katliamlarıyla ilgili olarak Fransa'da yargılanan altıncı şüpheli.

doktor-iceri-22.jpg

30 YIL SONRA ADALET

Paris'teki Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki altı hafta süren duruşma, 1995 yılında Fransa'nın güneybatısındaki Bordeaux kentinde Munyemana'ya karşı yapılan şikayetten yaklaşık otuz yıl sonra gerçekleşti. Karar açıklanırken kayıtsız kalan Munyemana hapse gönderildi.

Avukatları, mahkemenin kararını 'kabul edilemez' olarak nitelendirerek karara itiraz etmeyi planladıklarını söyledi. Savunma ifadelerindeki büyük çelişkilerin 'şüpheye yer bıraktığını' iddia ettiler.

Munyemana aynı zamanda, o dönemde yaşadığı güney Ruanda ili Butare'de öldürülmeden önce insanları toplamak için barikatların kurulmasına yardım etmek ve onları yerel hükümet ofislerinde insanlık dışı koşullarda tutmakla suçlanıyordu.

Kararı okuyan yargıç, Munyemana'nın 'Tutsi soykırımını günlük olarak hazırlayan, organize eden ve yönlendiren' bir grubun parçası olduğunu söyledi.

Eylül 1994'te eşinin yaşadığı Fransa'ya geldikten sonra ülkenin güneybatısında önce acil doktoru, ardından geriatri uzmanı olarak hayatına devam eden üç çocuk babası Munyemena, yakın zamanda emekli olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN