Ukraynalı çocuklar için umut doğdu

Ukraynalı çocuklar için umut doğdu

Rusya’nın geçen yılki geniş çaplı işgalinin ardından kaçırdığı binlerce çocuğun geri dönmesini amaçlayan pilot programda ilk adım atıldı. Katar’ın aracılık ettiği bir anlaşma çerçevesinde işgalciler, dört Ukraynalı çocuğu ailelerine iade etmeyi kabul etti.

Rusya, Katar’ın aracılık ettiği bir anlaşmanın parçası olarak dört Ukraynalı çocuğu ailelerine iade etmeyi kabul etti. Geri dönüş, Rusya’nın geçen yılki geniş çaplı işgalinin ardından kaçırdığı binlerce çocuktan daha fazlasının geri dönmesini amaçlayan pilot programın bir parçası. Dört çocuğun en küçüğü iki yaşında, en büyüğü ise 17 yaşında. Ukrayna, Rusya tarafından kaçırılan çocuklarından 20 binini tespit ettiğini açıklamıştı. Ancak zorla götürülenlerin sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkararak kendisini ve çocuk haklarından sorumlu komiseri Maria Lvova-Belova’yı Ukraynalı çocukları hukuksuz bir şekilde sınır dışı etmekle suçlamıştı. Rusya, yüzbinlerce Ukraynalı çocuğu tehlikeden korumak için tahliye ettiğini iddia ederek gerekçelerinin tamamen insani olduğunda ısrar etmişti.

Sürecin hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomat, dört çocuğun iadesinin Katar’ın Moskova ve Kiev ile yürüttüğü görüşmelerin ardından üzerinde çalıştığı bir planı test edeceğini söyledi. İlkinin başarılı olması halinde bunu başka geri dönüşlerin takip etmesinin umulduğunu da kaydettiler.

Katarlı bakan Lolwah Al Khater yaptığı açıklamada arabuluculuğu doğruladı ve geri dönüşleri “sadece bir ilk adım” olarak nitelendirdi. Geri gönderilen dört çocuktan biri olan yedi yaşındaki çocuk Cuma günü büyükannesine kavuştu ve dün Ukrayna’ya vardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN