Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü nedir?

Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü nedir?

Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü, 1993'ten beri her yıl 17 Ekim'de kutlanıyor. Bu, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, dünya çapında yoksulluk ve yoksulluğun ortadan kaldırılması ihtiyacına ilişkin insanların farkındalığını artırıyor.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yardım kuruluşları, ülke liderlerini ve hükümetleri aktif olarak yoksullukla mücadeleyi dış politikanın merkezi bir parçası yapmaya çağırarak Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması Günü'nü desteklemektedir. 

DÜNYA YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRMA GÜNÜ NEDİR?

Diğer faaliyetler arasında ‘Harekete geçirme çağrısı’ dilekçelerini imzalamak, konserler ve kültürel etkinlikler düzenlemek ve bir dakikalık saygı duruşu içerebilecek dinler arası toplantılar düzenlemek yer alabilir. Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü küresel bir kutlamadır ve resmî tatil değildir.

Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü kutlamaları 17 Ekim 1987'ye kadar dayanır. O tarihte, aşırı yoksulluk, şiddet ve açlık kurbanlarını onurlandırmak için Fransa’nın başkenti Paris’te 100 binden fazla insan toplandı. O tarihten bugüne kadar, dünya çapındaki insanlar ve kuruluşlar, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik işbirliği taahhütlerini yenilemek için 17 Ekim tarihini Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü olarak kutladı. Aralık 1992'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu resmen 17 Ekim'i Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü olarak ilan etti. Bu karar da 22 Aralık 1992’de alındı.

dunya-yoksullugu-ortadan-kaldirma-gunu-nedir.jpg

Aralık 1995'te, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kopenhag Sosyal Zirvesi'nin ardından, Birleşmiş Milletler Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması için Birinci On Yıl'ı (1997–2006) ilan etti. 2000'deki Milenyum Zirvesi'nde dünya liderleri, 2015 yılına kadar aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısını yarı yarıya azaltmayı taahhüt etti.

dunya-yoksullugu-ortadan-kaldirma-gunu-nedir.jpeg

SEMBOLLERİ

Birleşmiş Milletler Posta İdaresi daha önce altı hatıra pulu ve ‘Yoksulluğu Bitirebiliriz’ konulu bir hatıra kartı çıkardı. Bu pullar ve hatıra kartında, yoksullukla mücadelede birlikte çalışan insanların, özellikle çocukların resimlerini veya resimlerini içeriyordu. Bu görüntülerin çoğu güçlü renkler ve kontrastlar kullandı. Bu pullar, 124 ülkeden 12 binden fazla çocuktan altı tasarımın seçildiği bir sanat yarışmasından kaynaklandı.

dunya-yoksullugu-ortadan-kaldirma-gunu-nedir-001.jpg

Not: Uluslararası Yoksulluğun Ortadan Kaldırılması Günü ya da Dünya Yoksulluğu Ortadan Kaldırma Günü ilk kez 1993’te BM tarafından resmî olarak kutlanmasına rağmen, dünyanın her yerinden birçok insan 1987'den beri her yıl 17 Ekim'de bu günü kutlamaktadır.


 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN