Akaryakıt zammı pazar tezgahını ateşe verdi

Akaryakıt zammı pazar tezgahını ateşe verdi

Akaryakıt fiyatlarına yapılan ÖTV ve KDV zamları iğneden ipliğe fiyat artışına neden olurken, pazar tezgahlarını ateş pahasına çevirdi. Mazota 6 lira zam geldiğini belirten pazarcılar ‘’Fiyatlar bu saatten sonra ucuzlar mı? Millet ne yiyip ne içecek? Tezgahın çoğu boş. Tezgaha mal getiremiyorum. Önceden 500 liraya gidip geliyordu bir nakliye aracı. Şimdi 3 bin 500 liraya gidip geliyor bir nakliye aracı” dedi.

Ekonomi yönetimi kemer sıkma politikası kapsamında peş peşe vergi artışı yaptı. Akaryakıt fiyatlarında yapılan ÖTV ve KDV’de yapılan artışlar mazota 6 lira zam olarak yansıdı. Böylece akaryakıttaki zamlar, mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından hızlandı. 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turundan önce 20.5 liradan satılan benzinin litresi, son gelen zam ile beraber 36 lirayı aştı. Aynı dönemde motorin fiyatları da zamlardan payını aldı. 28 Mayıs’tan önce 19,4 liradan satılan motorinin fiyatı artık 33 liranın üzerinde seyrederken büyük artış iğneden ipliğe zamma neden oldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği Niğdeli bir pazarcı, nakliye maliyetlerinin artmasından dolayı tezgaha ürün getiremediğini belirtti. Bu saatten sonra fiyatların ucuzlamayacağını belirten “‘Fiyatlar ucuzlayacak’ diyorlar. Mazota 6 lira zam geldi, fiyatlar bu saatten sonra ucuzlar mı? Millet ne yiyip ne içecek? Tezgahın çoğu boş. Tezgaha mal getiremiyorum. Önceden 500 liraya gidip geliyordu bir nakliye aracı. Şimdi 3 bin 500 liraya gidip geliyor bir nakliye aracı” dedi.

Başka bir esnaf ise fiyat artışının Pazar esnafı ile ilgili olmadığını vurgulayarak ‘’Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, vatandaşın alım gücünü düşürdü. Üst üste gelen akaryakıt zamları nakliye fiyatlarının artmasına neden olduğu için satış fiyatlarımız doğal olarak etkilendi. Bu durum, pazara gelen vatandaşların tepkisine neden oluyor. Ancak fiyat artışının pazar esnafı olarak bizimle bir ilgisi yok. Kârımızı kıstık. Bazı ürünleri maliyet fiyatlarına, bazı ürünleri çok cüzi bir fiyatla satıyoruz. İş olsun diye yapar haldeyiz. Enflasyon dizginlenemedi, koşuyor. Girdi maliyetleri artarsa, her gün akaryakıta zam gelirse fiyatların sabit durması olası mı?” ifadelerini kullandı.

‘FİYATLARA GEÇEN YILA GÖRE BİR RAKAM DAHA EKLEDİK’

Bir pazarcı, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları Gürer’e şöyle anlattı: “Fiyatlara geçen yıla göre bir sıfır daha ekledik. 5 liraya sattığımız 6 adet mısır, bu yıl 6 tanesi 50 lira oldu. Vatandaş mısır fiyatını soruyor ama almakta zorlanıyor. Geçen seneki kadar mısır satamıyoruz. Başka bir esnaf ise şunları söyledi:

“Biberin kilosunu 28 liradan alıp 30 liraya satıyoruz. Vatandaş biber alamıyor. Aracılar para kazanıyor, biz değil. Çiftçi kilosunu 10 liraya üretiyor, tüccar 7 liradan satın alıyor. Çiftçi de zarar ediyor. Devlet çiftçiye destek vermezse, mazotu uygun fiyattan vermezse, nakliye fiyatları düşmezse millet nasıl biber yiyecek?”

SEÇİMDEN BU YANA YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE ZAM YAPILDI

Akaryakıtta yapılan ÖTV artışının ardından zamlar devam ediyor. Benzinin litre fiyatı 25 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2,04 TL artışla 36,06 TL’ye yükseltildi. Daha önce zam yapılan motorinde ise fiyatlar sabit kaldı. Akaryakıtta 16 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 5 TL’lik ÖTV artışı gerçekleştirilmiş, KDV’nin de dahil edilmesiyle litre fiyatlarına artış 6 TL olarak yansımıştı. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapıldı. Seçimlerden önce benzin fiyatları 19,81 TL; motorin fiyatları 18,59 TL seviyesindeydi. Yılbaşında ise benzin 19,48 TL; motorin 22,06 TL’den satılıyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN