EYT’yi resmen canlı yayında açıkladı! Artık bitti bu iş… EYT’liler bayram ediyor

EYT’yi resmen canlı yayında açıkladı! Artık bitti bu iş… EYT’liler bayram ediyor

Son dakika EYT haberleri... Milyonlarca kişinin beklediği EYT'de kritik viraja girildi. Asgari cüretin açıklanmasının ardından gözler Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine çevrildi. Birkaç gün içerisinde açıklanması beklenen yasal düzenleme öncesi AK Parti'den flaş açıklama geldi. Resmen canlı yayında açıkladılar. EYT'liler bu haberler bayram edecek. Peki EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? İşte son dakika haberinin detayları...

Son dakika: Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için son viraja girildi. EYT için takvimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arka arkaya duyurdu. Yapılan duyuru sonrası gözler hükümet kanadına çevrilmişken beklenen açıklama geldi. EYT'yi resmen canlı yayında açıkladılar. EYT'liler bu haberler bayram edecek. Peki EYT’de yaş sınırı olacak mı? EYT ne zaman çıkacak? Yeni düzenleme kimleri kapsayacak? İşte EYT haberinin ayrıntıları...

İBB TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, katıldığı CNN Türk yayında gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. EYT konusuna da değinen Dağ, müjdeli haberi duyurdu. İlk olarak İBB'deki tartışmalarla ilgili konuşan Dağ, AK Parti’de toplantı yapıldığı iddiasına yanıt verdi. Ortaya atılan iddiaların bir dedikodudan ibaret olduğunu ifade eden Dağ, “Bunlar dedikodu. Bunlarla harcayacak zamanımız yok” cevabını verdi.

EYT'LİLER BAYRAM EDECEK! CANLI YAYINDA AÇIKLADI

Son dönemin en çok merak edilen konusu olan EYT hakkında da açıklamalarda bulunan Dağ, kimsenin dışarıda kalmadığı bir çalışmanın olduğunu ifade etti. Hamza Dağ açıklamalarında şunlar söyledi:

“Çok ince ayrıntısına kadar çalışılması gereken bir konu. Hiç kimsenin dışarıda kaldım demeyeceği bir çalışma. Bakanlık tüm detaylarıyla bir çalışma yoluna gidiyor. Milletimizin maksimum memnuniyetini oluşturacak bir çalışma olacak. Yaş kriteri konusunda şu oldu bu oldu diyecek durumda değilim”

gfhgfh.jpg

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?

  • 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
  • 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması,
  • Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir. Tüm bu konuların yasal düzenlemenin açıklanması sonrasında kesin halini alması bekleniyor.

EYT HERKESİ KAPSIYOR MU?

EYT yasasına tabi olan her çalışan emekli olamayacak. 8 Eylül 1999 tarihinden önce var olan sigortalılık süresi ve prim günü şartı halihazırda geçerlidir. Prim günü ya da sigortalılık süresi eksik olan çalışanlar, bu eksikliklerini tamamladıktan sonra emekli olmak için başvurabilir. Tüm bu konuların yasal düzenlemenin açıklanması sonrasında kesin halini alması bekleniyor ancak hükümetin açıklamaları genel olarak geniş bir kitlenin uygulamadan yararlanacağını gösteriyor.

EYT İÇİN KAÇ GÜN LAZIM?

2019 yılında kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi tamamlandığı için kadın çalışanlar yalnızda prim günü şartını yerine getirerek emekli olabilir. Erkekler içinse 25 yıllık süre bazı sigortalılar için henüz tamamlanmamıştır. 1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlar ve böylelikle emekli olabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024’te emekli olabilecek süreye ulaşabilir. Eksik primi tamamlamak için çeşitli formüller bulunur.

ghgfh.jpg

EYT'Lİ İKİNCİ KEZ EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

İşten ayrılış nedenlerine bağlı olarak hak kazanabilirler ama tekrar emeklilik nedeniyle kazanamazlar. Yani EYT sebebiyle ayrılıp emekli aylığını bağlatan bir çalışan, tekrar çalışmaya başladığında ikinci kez çalışmaya başladığı andan itibaren en az bir yılı o işyerinde geçirmelidir. Bu koşula bağlı olarak işinden haklı nedenle fesih ile ayrılmış ya da işveren hizmet sözleşmesini geçerli nedenle sonlandırmışsa kıdem tazminatını en son çalıştığı süre üzerinden alır. Ancak çalışanın emekliliği sebep göstererek tekrar o işyerinden kendisinin ayrılması durumunda ikinci kez kıdem tazminatı ödenmez. Emeklilik durumunda sadece bir kez kıdem tazminatı ödenir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN