İş çok ama çalışacak eleman yok! O sektörlerde kriz büyüyor: 30-50 bin TL'ye eleman bulamıyorlar

İş çok ama çalışacak eleman yok! O sektörlerde kriz büyüyor: 30-50 bin TL'ye eleman bulamıyorlar

Artık birçok kişi az çalışıp çok para kazanmanın peşinde olduğu için birçok sektörde işçi açığı artıyor. Getirisi yüksek olan ancak yoğum emek gerektiren o sektörlere talebin düşmesi yaşanan işçi sorununun gün geçtikçe artmasına neden oluyor...

Yoğun çalışma temposu gerektiren ve beden kuvveti isteyen bazı iş dallarında, getirisi yüksek olmasına rağmen ne yazık ki gün geçtikçe daha da artan bir işçi sorunu yaşanıyor. Öyle ki meslek temsilcileri, gençlerin emeği fazla olan işlerden kaçtığını ve henüz deneyim sahibi olmadan yüksek maaş beklentisine girdiklerini belirtiyor.

Ayrıca deneyim sahibi ustaların da daha fazla kazanç sağladıkları için yurt dışındaki işleri değerlendirmesi de sektördeki bir başka sorun olan usta ihtiyacını artırıyor.

isci-sorunu-2.jpg

MAAŞLARI SON 1 YILDA YÜZDE 400 ARTTI!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş inşaat sektöründe büyük bir personel açığı olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Vasıfsız işçi de vasıflı işçi de yok. Demir ustası, beton ustası, duvar ustası, elektrik ustası yok. Ödenen ücret son 1 yılda yüzde 400 artmasına rağmen usta bulamıyoruz. Bir ustanın günlüğü şu an 3000-3500 lira civarında. Sadece çimento taşıyan kişinin günlüğü bile 1500 ile 2000 arasında. Artı yemek ve SGK da dahil. Ama parayı verseniz de bulamıyorsunuz. Buna karşın mühendislere ayda 20-25 bin lira veriliyor. Gençler ara eleman olmak istemediği için bu sektörü tercih etmiyor. Üniversite mezunu olmak istiyorlar. İnşaat mühendisi var, inşaat ustası bulamıyoruz. Bir de çok üniversite ve mezun var. Sonrasında işsizlik havuzu oluşuyor. Bugün duvar ustası ilanı ve elektrik mühendisi ilanı açsak ustalığa başvuran yok ama mühendisliğe birçok başvuru geliyor. İşi bilen kimse yok. Gençler bir yerde işe başladıklarında mühendis olarak başlamak istiyor. Tecrübe de olmadığında alımlar olmuyor. Ayrıca yurt dışında iş yapan müteahhitler de buradan çok işçi götürüyor. Orada döviz bazlı maaş ödendiği için işçiler gitmeyi tercih ediyor. Ekip kurup Avrupa ülkelerinde iş yapmaya başlayanlar da oldu. O yüzden iş gücü iyice zorda.”

isci-sorunu-3.jpg

30 BİN TL'YE ÇALIŞMIYORLAR

İşçi sorununun yaşandığı bir başka sektör de vinç operatörlüğü. Ayda yaklaşık 30.000 TL getirisi olan bu meslek grubunda büyük sıkıntılar olduğunu söyleyen Türkiye İş Makinesi Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bünyamin Cavlak, “Yeni nesil kolaydan para kazanmak istiyor. Zor iş istemiyor. Bu sadece bizim sektörde değil. Sanayide çırak bulunamıyor. Biz zamanında bu konuyu dile getirmiştik. Bu meslekte bilinçli operatörlerin

olması için mesleği okullara indirmek istemiştik. Doğacak eleman sıkıntısını 5-6 yıl önceden görmüştük. Ücretler iyi olmasına rağmen operatör açığı zamanla arttı. Aylık kazanç ortalama 30 bin liradan başlıyor ama talep eden yok. Eğitim alıp, yetişmiş eleman sektöre girmediği için acemi operatörler türemeye başladı. Bu da kazalara neden oluyor.” dedi.

isci-sorunu-1.jpg

20 BİN LİRAYA ÇIRAK 50 BİN LİRAYA USTA BULAMIYORLAR

Bir başka sıkıntılı sektör ise mermer sektörü oldu. Öyle ki çırak maaşını 20 bin lira, usta maaşını ise 50 bin lira yapan mermerciler yine de eleman bulamıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN