İslam Memiş'ten şaşırtan gram altın uyarısı: Ciddi anlamda zarar edersiniz! Parayla para kazanılır devri bitti

İslam Memiş'ten şaşırtan gram altın uyarısı: Ciddi anlamda zarar edersiniz! Parayla para kazanılır devri bitti

Merkez Bankası'nın bugünkü 50 baz puan faiz indirimini önceden tahmin ederek dikkatleri üzerine çeken piyasa uzmanı İslam Memiş, bu kez gram altın alanları uyardı: "Parayla para kazanılır devri bitti. Ciddi anlamda zarar edersiniz." İşte, İslam Memiş'in altın yorumları...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı. Bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, 50 baz puan indirime giderek faizi 8,5'a çekti.

Merkez Bankası'nın bugünkü faiz indirimini, daha önce konuk olduğu Bitlo'nun Youtube yayınında öngören finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altınla ilgili de çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINI BİLDİ

İslam Memiş, Merkez Bankası'nın 50 baz puan faiz indirim kararını açıklamadan önce yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nın faizi ne kadar indireceğine dair şunları söylemişti:

"Merkez Bankası faiz kararı borsa tarafından mutlaka hissedilir. Önceden dolar TL turunda etkisi beklenirdi ama burası kontrol altına alındığı için etkisi olmaz. Artık tepkiyi endeks tarafından gelecek. 100 baz puan beklemiyorum, 50 ya da 25 baz puan faiz indirimi olur."

HAZİRAN SONUNA DİKKAT ÇEKTİ

"Piyasalar tatsız tuzsuz" diyen İslam Memiş'in güncel piyasa değerlendirmesi şu şekilde:

"Piyasalarda son iki haftadır tat tuz yok. Yeni bir hikâye arayışında olduğunu söyleyebilirim piyasaların. FED'i konuşmaktan sıkıldı piyasalar. Tahmin ve öngörüm şu yönde, ben FED'in iki kez ayrı ayrı 25 baz puan faiz artırımı yapacağını düşünüyorum. Haziran ayına kadar bu süreci devam ettirebilirler. Beklentileri karşılamayan enflasyon yüksek kaldığı için bu süreci marta kadar değil de hazirana kadar devam ettirebilirler. Ancak önünde sonunda her şeyin bir sonu olduğu gibi FED tarafındaki faiz artırımının da mutlaka bir sonu gelecektir."

GRAM ALTINDA MAKAS ARALIĞI UYARISI

Ons altın ve gram altını da değerlendiren İslam Memiş şöyle konuştu:

"Altının ons fiyatı 1828 dolar seviyesinde. 1820 devamında 1790 dolar destek seviyeleri var. 1790 dolar destek seviyesi çalışabilir teknik olarak, burayı önemsiyorum. Ancak 1790'lı rakamlar önümüzdeki aylara baktığımızda iyi fırsatlar olarak gözlemliyorum. Orta ve uzun vade için düşük kalmaya devam ediyor. 1860 dolar ise direnç seviyesi. Jeopolitik riskler, gerginlikler, enflasyon ve belirsizlik masada kalmaya devam ediyor. Bir iştah yok, hızlı bir şekilde toparlanan değil de içe dönük bir piyasa ve hikâyeye ihtiyacı var. Putin'in ulusa seslenişi de önemliydi ama medyada çok yer almadı. Avrupa'yı hedef alan, yaptırım kararlarını hedef alan söylemlerde bulundu. Piyasalar sıkıştı ve beklemeye devam ediyor.

Gram tarafındaki hikâye bambaşka. Ekranlarda 1110 lira gösterilen gram altın Serbest piyasada ise 1138 lira civarında. Makas aralıkları baya açıldı. Dolar tarafında da aynı şekilde. Dolar TL'yi ekranlara bakan vatandaşlarımız 18,80 lira seviyesinde görüyorlar ama serbest piyasalarda 19,14 ile 19,17 lira aralığından satılıyor.

Serbest piyasalardan ya da bankalardan altın işlemi yapacak vatandaşlarımızın serbest piyasa kurlarını takip etmesi gerekiyor. Ekranını da kapatması gerekiyor. Çünkü ekrandaki rakamların piyasada bir geçerliliği yok. Gerçek değerler serbest piyasa üzerinden fiyatlanıyor. Bankaların alım satımı da serbest piyasalardaki fiyatların üzerinden. Mesela dolar TL ons çarpanıyla gram altının fiyatının bulunması serbest piyasalardaki dolar TL kuruyla yapılıyor. Gram altın gerçekte 1140 lira seviyesinin üzerinde. 1128 lira destek seviyesi var. 1170 lira da direnç seviyesi. Bu bant aralıklarını mutlaka vatandaşın takip etmesi gerekiyor. Emtia ucuz gördüğüm kadarıyla. Ciddi şekilde baskılanan bir süreç var ama hem TL tarafından hem ONS tarafında ucuz kalmaya devam ediyor. Geçen yıl dünyada merkez bankaları 400 altın alımı yapmasına rağmen fiyatların baskılanması çok da normal değildi. Bu kadar yüksek enflasyon ve enflasyonun çok da düşürülememesi gibi etkenler de altın fiyatlarının düşük kalmasında etkili oldu. Orta ve uzun vadeye dikkat çekmek istiyorum. Altının ons tarafında 2350 dolar, gram tarafında ise 1450 devamında 1500 lira seviyelerini kişisel öngörüm olarak korumaya devam ediyorum. Bu yüzden fiyatlar ucuz diyebilirim."

İslam Memiş gümüşü de değerlendirdi:

GÜMÜŞ UCUZ KALIYOR

"Gümüş tarafında ise 21.57 dolar seviyesinde. 21.40 ve 20.50 destek seviyelerimiz. Buraları takip etmeye devam edeceğim. Yine dolara karşı ucuz kalmaya devam ediyor.

Gümüşün gram fiyatında da aynı durum var. Ekrandaki fiyatlarla serbest piyasadaki fiyatlar arasında ciddi anlamda büyük bir fark var. Hatta bazı özel bankaların gümüş gram fiyatlarında 25 lira seviyelerini gösterdiğini gördüm.

Bozma tarafına bakıldığında bankada 1145 liraya satılan gram altını bozdurmak istediğinizde banka size 1110 lira ödüyor. 35-40 liralık bir makas aralığı var. Bu çok önemli. Çünkü finansal okuryazarlığı az olan, piyasaları bilmeyen ve sadece ekranları takip edip ona inanan insanlar için söylüyorum. Bu yanlış, kısa vadeli bir işlem yapmak istiyorsanız bu makas aralığı size müsaade etmiyor. Parayla para kazanılır devri bitti. Bunu artık herkesin görmesi gerekiyor. Risk almamanız gerekiyor ciddi anlamda zarar edersiniz bu makas aralığında. İki hafta önce TCMB, bankalara haber gönderiyor ve 'Makas aralığını açın' diyor.

BORSA NE OLUR?

Borsada yukarıda 5200, aşağıda 4950 puan seviyelerini takip edebilirsiniz. 5250 puan seviyesi test edildi ve buradan geri çekildi. Muhtemelen 4950 puan seviyesine kadar inecektir."

YAZININ TAMAMI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN