Kredi kartı kullananlar harcama yapmaya korkacak! Artık bu rakamlar geçerli: 22 Haziran'dan sonra…

Kredi kartı kullananlar harcama yapmaya korkacak! Artık bu rakamlar geçerli: 22 Haziran'dan sonra…

Kredi kartı kullanan vatandaşları açıklamalar peş peşe geldi. Merkez Bankası'nın politika faizini %8.50'den %17.50’e yükseltmesi durumunda izlenecek yol belli oldu. Uygulanacak azami aktif faiz oranı %1,36'dan %2,15'e yükselecek. İşte kredi kartı harcamalarındaki yeni rakamlar…

Artan fiyatlar nedeniyle Kredi kartlarının limitini zorlayan vatandaşlara Merkez Bankası şoku geldi. Ağustos'tan itibaren kredi kartlarına ve kredili mevduat hesaplarına daha yüksek Faizler uygulanacak. Kredi kartlarının faiz oranlarının Merkez Bankası'nın para politikası faizi ile belirlendiği görülürken yeni rakamlarda merak konusu oldu. İşte kredi kartı harcamalarındaki yeni rakamlar…

3.26'YA YÜKSELECEK

Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 22 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştireceği toplantının ardından faiz artırımı yapılması bekleniyor. Merkez Bankası piyasa beklentileri anketi doğrultusunda politika faizini %8,50'den %17,50'ye yükseltmesi durumunda kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami aktif faiz oranının da %1.36'dan %2.15'e yükselmesi bekleniyor. Hesaplamalar doğrultusunda kredi kartı faiz oranlarının politika faizinin %20'ye ulaşması durumunda %2,36'ya %30'a ulaşması durumunda ise %3,26 ya yükseleceği belirtildi.

kredi-kartlari.jpg


GÖZLER AĞUSTOSA ÇEVRİLDİ

Merkez Bankası'nın Ağustos 2022'de başlattığı politika faizi indirimleri sonrasında bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecek ve azami faiz oranlarında düşüş görüldü. Politika faiz indirimleri öncesinde %1,80 olan kredi kartı işlemlerinin azami aktif faiz oranı Aralık 22 itibariyle %1,36'ya düştü. Her ayın 5 gününden sonraki kredi kartı faiz oranları belirlenirken uzmanlar Kurban Bayramı nedeniyle faiz artırımını Ağustos ayına kalabileceğini aktardı.

kredi-kart-iadesi.jpg

%60 YÜKSELDİ

İhtiyaç kredileri için belirlenen faiz oranları yılbaşından bu yana %60 artarak rekor bir rakama ulaştı. Bu kapsamda %1,36 faiz oranı ile kredi sunulurken sene başından bu yana tüketicilerin kendilerine %22,2 oranında Kredi kartlarında ise %60 oranında artış yapıldığı görüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 9 Haziran itibariyle tüketici kredileri hacmi 1 trilyon 374 milyar lira, kredi kartları ise 1 trilyon 62 milyar lira hacme ulaştı. Yani vatandaşın ihtiyaç, konut ve taşıttan oluşan tüketici kredisi borcunun yüzde 77'si kadar da kredi kartı borcu var.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN