Türk Lirası Kendi Maliyetini Karşılayamıyor! İşte Türk Lirası'nın Kendi Maliyeti Karşısındaki Mağlubiyeti

Türk Lirası Kendi Maliyetini Karşılayamıyor! İşte Türk Lirası'nın Kendi Maliyeti Karşısındaki Mağlubiyeti

Son yılların en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya gelen Türkiye’de artan akaryakıt ve ham madde fiyatları vatandaşın cebine yansımaya devam ediyor. Ham madde maliyetlerinin yükselmesi ile gıda başta olmak üzere çok sayıda ürün de zamlanmaya başladı. Gıda ürünlerinde yaşanan fahiş fiyatların yanı sıra Türk Lirası’nın değeri de maliyeti karşısına erimeye başladı. 50 TL’lik bir banknotun maliyeti nerdeyse paranın yarı fiyatında.

Yüksek enflasyonla mücadele eden Türkiye’de zam gelmeyen hiçbir sektör kalmadı. Ay sonunu zor hesaplayan vatandaşın aldığı asgari ücrette cebine girmeden erimeye başladı. Yüksek fiyatlardan dolayı isyan eden vatandaşın gözü yükselen enflasyon nedeniyle ikinci asgari ücret zammına yöneldi.

turk.jpg

MALİYETLER HEM TÜKETİCİYİ HEM ÜRETİCİYİ VURUYOR

Temel gıda ihtiyaçlarından, meyve sebzeye kadar birçok temel ihtiyaç gıdası fahiş fiyatta zamlanırken, isyan eden tüketicinin yanı sıra üreticide zarar etmeye başladı. Tarladan 2 liraya çıkan domatesin fiyatı artan maliyetler sonucunda vatandaşın sofrasına 25 TL olarak yansıdı. Enflasyonla beraber yükselen maliyetlerden dolayı ürünler vatandaşa ulaşana kadar yüzde yüz zamla raflarda yerini aldı. Maliyetler altında ezilen gıda, enerji, konut , otomotiv sektörü derken Türk Lirası da kendi maliyeti karşısında değer kaybetmeye başladı. Dolar karşısında değer kaybeden Türk Lirası bu defa kendi karşısında da hızla düşmeye gitti. Türk lirasının maliyeti değerinin yarısına ulaştı. İşte Türk Lirası’nın maliyetler karşısında önlenemeyen düşüşü.

para.jpg

TÜRK LİRASI KENDİ KARŞISINDA DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR

Gelişmekte olan para birimleri karşısında Rus Rublesi’den sonra 2022 yılında değer kaybeden 2. Para birimi Türk Lirası oldu. Türk Lirası’nı ise Arjantin Pesosu takip etti. Enflasyonla beraber değer kaybeden Türk Lirası maliyetleri karşısında zamlandı. Rusya- Ukrayna savaşından dolayı etkilenen piyasalar sonucunda Türk Lirası’nın maliyeti de arttı. Demir 50 kuruşun 66 lira olan maliyeti Rusya-Ukrayna savaşından sonra 2,42’ye yükseldi. Elektrik, basım ve matbaa gider maliyetlerinin yükselmesiyle beraber 5 lira kağıt paranın değeri 0.35 sterlin yani 5 lira 75 kuruş. Aynı şekilde 10 Lira kağıt paranın değeri 6,69 lira,20 ve 50 TL ise 0.43 Sterlin yani 8 lira 21 kuruş oldu. 100 ve 200 liralık banknotlar ise 0.52 Sterlin bu da 9,93 TL yapıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN