Zeytinyağı fiyatları tavan mı yapacak? Fiyatlar 600 TL'ye çıkacak denmişti: İddialara son noktayı Marmarabirlik koydu

Zeytinyağı fiyatları tavan mı yapacak? Fiyatlar 600 TL'ye çıkacak denmişti: İddialara son noktayı Marmarabirlik koydu

İklim değişikliği ile kuraklık zeytinyağı fiyatlarını da etkilemeye başladı. Öyle ki ekonomistler tarafından zeytinyağının litre fiyatının 600 TL'ye çıkabileceği dahi söylenmişti. Fiyat artışıyla ilgili bu iddialara son noktayı ise Marmarabirlik koydu. İşte, zeytinyağı fiyatlarında beklenen gelişmeler...

Yüksek sıcaklıklardan dolayı rekolte kaybı yaşanan zeytinyağında fiyatlar İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus gibi ülkelerde son 3 yılda rekor artış gösterdi. Öyle ki Türkiye'de de zeytinyağı fiyatlarına dair çıkan haberler sektör temsilcileri tarafından yakın takibe alındı...

TÜRKİYE'DEKİ ZEYTİNYAĞI MİKTARI YETERLİ

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Avrupa'ya göre ülkemizdeki zeytinyağı miktarının yeterli olduğunu söyleyerek, “Yapılan resmî açıklamalara göre ülkemizde 170 bin ton bir önceki yıldan stok devri ve 2023/24 yılı hasat döneminde de 180 bin ton üretim beklenmektedir. Zeytinyağı fiyatları ile spekülatif haberler yaparak bazı kesimler yine “zeytinyağlı yiyemem aman” şarkısını söyletmeye çalışıyor. Marmarabirlik’in ambalajlı olarak 1 kg sızma zeytinyağı toptan satış fiyatı 270 TL seviyelerindedir. Raf fiyatlarında çok çelişkili rakamlar görmekteyiz. Burada tüketicilerimiz yapacağı tercihlerde dikkatli olmalıdır” dedi.

zeytinyagi-fiyatlari-1.jpg

FİYATLAR 600 TL'YE ÇIKACAK MI?

Arz ve talep haricinde fiyatların asit oranına göre belirlendiğini söyleyen Hidamet Asa, “Bu yılın getirdiği bir durum sebebi ile dizem yağ olarak bilinen 0,3 asit zeytinyağı yoktur. Tariş tarafından sızma zeytinyağının sınırı olan 0,8 asit yağ fiyatı 265 TL, Naturel birinci olarak bilinen 1 asit zeytinyağı fiyatı 230 TL olarak açıklanmıştır. Ürün fiyatları mukayese edilirken baz alınması gereken fiyat da budur. Kamuoyunda zeytinyağı fiyatının 1 litresinin 500 - 600 TL olacağı yönünde çıkan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamakla birlikte, tamamen tahmine dayalıdır” şeklinde konuştu.

Kimi çevrelerin zeytin alım fiyatları yüksek alındı diye Marmarabirlik'i hedef alan açıklamalarına da tepkisini gösteren ve Marmarabirlik'in üretici kuruluş olduğunun altını çizen Başkan Asa, sözlerine şöyle devam etti:

"Üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticinin ayakta durabilmesi için 1 kg zeytinin üretim maliyeti, enflasyon ve üreticimizin kazancı hesap edilerek fiyatlar belirlenmiştir. Dünya piyasalarında her ürünün bir borsa fiyatı vardır. Dünya piyasasında zeytinyağın ortalama fiyatı yaklaşık 8,50 Euro’dur yani 265 TL’dir. Gemlik tipi zeytinin ülkemiz dışında dünyanın başka bir yerinde yetişmediğinin de bilinmesi gerekir. Buradaki esas amaç, dökme zeytinyağı ihracat yasağının kaldırılmasının yolunu açmaktır. Ne ülke menfaati ne de üretici menfaatini düşünülmemektedir. Bu çevrelerin tek amaçları, üreticiden ucuza alıp kısa sürede para kazanmaktır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak biz üreticimizin yanındayız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN