Bir zamanlar kuraktı, şimdi ise balıkçılar ağlarını dolduruyor: Derinlik 5 metreyi geçti

Bir zamanlar kuraktı, şimdi ise balıkçılar ağlarını dolduruyor: Derinlik 5 metreyi geçti

Bir dönem kuraklıkla gündeme gelen Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan Suğla Gölü yeniden canlandı! Yağışlarla birlikte gölün derinliği 5 metreyi geçti! Şimdi ise balıkçılar ağlarını balıklarla dolduruyor...

Konya'nın Seydişehir ilçesinde, Suğla Gölü'nden geçimini sağlayan balıkçılar, su seviyesinin yükselmesiyle bereketli bir av sezonu geçiriyor. Torosların eteklerinde bulunan ve 16 bin hektarlık alana yayılan göl, yağışlarla birlikte 5 metre derinliğe ulaşarak genişledi. Gökhüyük, Gölyüzü, Susuz, Yalıhüyük, Bağra ve Karaviran mahallelerinden 75 tekneyle avlanan balıkçılar, aynalı sazan, Çin sazanı, tatlı su kefali, gümüş ve kadife balığı gibi çeşitli balık türlerini yakalayarak geçimlerini sağlıyor.

sugla-golu-2.jpg

Suğla Gölü, uzun süren kuraklık döneminin ardından aldığı yağışlarla tekrar canlandı. Göle kıyısı bulunan 6 mahallede yaşayan aileler, yıllardır süregelen balıkçılık geleneğini sürdürüyor. Gölde avlanan balıklar, ailelerin hem sofrasını süslüyor hem de satılarak gelir elde etmelerini sağlıyor.

DERİNLİK 5 METREYİ AŞTI

sugla-golu-3.jpg

Seydişehirli balıkçılardan 65 yaşındaki Cafer Bilgi, göldeki su seviyesinin yükselmesinin büyük bir nimet olduğunu belirterek, kuraklık nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Bilgi, bu yıl yağan yağmurların göle bereket getirdiğini ve balıkların daha iyi çıktığını ifade etti. Diğer bir balıkçı İsmail Kaya da geçen yıla göre bu yılın çok daha iyi olduğunu vurgulayarak, "Geçen yıl çok kuraktı. Bu sene suyun seviyesi de iyi, balık da iyi. Şu anda güzel gidiyor. Bir iki yıl önce gerçekten çok kötüydü, kayıklar gitmiyordu. Bu yıl yağışlar iyi geldi. Derinlik 5 metreyi geçti. Bu sene bereketli." dedi.

"GÖL NEREDEYSE KURUMAK ÜZEREYDİ"

sugla-golu-1.jpg

Suğla Gölü'nde 19 yıldır balıkçılık yapan Abdullah Alkan ise su seviyesinin ve balık çeşitliliğinin yüzlerini güldürdüğünü dile getirerek, geçen seneye kıyasla çok daha olumlu bir tablo yaşandığını belirtti. Göle olan ilginin de arttığını ifade eden Alkan, "Geçen sene sular kıyıdan çok gerideydi. Göl neredeyse kurumak üzereydi. Tekneler gitmezdi. Bu sene seviyede sıkıntı yok. Yağışlar iyi, Allah kar yağışını da bol verirse iyice dolar. Balık durumu da iyi. Güldürüyor yüzümüzü, ekmek çıkıyor." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN