Dünya bu gizemli köyü konuşuyor! Kuyruklu yıldız çarpması bir dönemi başlattı: Meğer ilk tarım Türkiye’nin yanı başında başlamış

Dünya bu gizemli köyü konuşuyor! Kuyruklu yıldız çarpması bir dönemi başlattı: Meğer ilk tarım Türkiye’nin yanı başında başlamış

Araştırmacılar ilginç bir çalışmaya imza attı. İnsanlık tarihi orada yeniden yazıldı. Kuyruklu yıldız çarpması tarımın da başlangıcı oldu. Yıllarca araştırdılar gizemli köyün hikayesi bir bir ortaya çıktı. İnsanlık bunu konuşacak…

Yapılan yeni bir çalışma doğrultusundan dünyanın atmosferinde gerçekleşen kuyruklu yıldız patlamasının insanlık tarihinde önemli bir noktaya değindiği belirtildi. Tarımın doğuşunda önemli bir yere sahip olduğu belirtilen kuyruklu yıldız patlamasını, 12.800 yıl önce gerçekleştiği aktarıldı.

12.800 YIL ÖNCE GERÇEKLEŞTİ

Suriye'nin Kuzey bölgesinde bulunan ve artık yer almayan bir köyün yaklaşık 12.800 yıl önce dünyaya çarpan büyük bir kuyruklu yıldızın etkisi ile ortaya çıktığı belirtiliyor. İnsan topluluğuna ait eski kalıntılar bir bir gün yüzüne çıkarken köyün dramatik geçmişi de gözleri önüne serildi. Kuyruklu yıldız çarpmasının ardından avcılık tarım ve vahşi hayvanların kontrolüne doğru bir kayış yaşandığı işaret edilirken yapılan çalışmada, "Mevcut analizlere dayanarak, bu, kozmik bir çarpma olayından etkilenen bir insan yerleşiminin en eski örneği olabilir" ifadeleri kullanıldı.

kuyruklu-yildiz-ilk-tarimi-baslatti.jpg

TARİHE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI KAZANDIRDI

Suriye'nin kuzeyinde çalışan ekip sular altında kalmış olan Abu Hureyra köyünden çıkarılan malzeme ile birlikte yeni bir bakış açısı ortaya çıktığını belirtti. Centaur adı verilen yaklaşık 100 kilometre genişliğinde bulunan buz kütlesinin dünyaya çarptığı dönemde yerel iklimde değişiklikler yaşandığı belirtildi. Bu cisimlerin asteroidlere benzediği ifade edilirken kuyruklu yıldızlar gibi gaz ve tozdan oluşan bir kuyruksu yapıya sahip olduğu da ortaya çıktı.

kuyruklu-yildiz-suriyede-tarim-baslatti.jpg

ATMOSFERDE PATLADI

Gerçekleştirilen araştırmalar ile birlikte araştırmacılar “ hava patlaması” olarak adlandırılan olayın kuyruklu yıldızın atmosferde patlayan yüksek sıcaklığının bir parçası olduğunu işaret etti. Bu patlama ile birlikte yerleşimi etkileyen yoğun şok dalgaları görülürken köyün de yok olduğu düşünülmektedir. Bilim insanları bu olayın güneş ışığını engellediğini belirtirken soğuk bir kışa yol açtığı düşünülen Younger Dryas Çarpma Hipotezi’ne dayandırdı.

tarim-yapmak.jpg

Bölgenin büyük bir toz ile kaplandığı görüşü öne sürülürken yıldız çarpması ile birlikte yerleşimcilerin ağırlıklı olarak yabani meyve, meyve ve baklagil tüketmeye başladığı bulguları ortaya çıktı. Olay sonrasındaki kalıntılar göz önüne alındığında insanların yedikleri yemeklerin tahıl ve baklagillere kaydığı da ortaya çıktı. Tarımın erken aşamaları da başladığının bir işareti olarak görülen bu olay bölgede kuraklığa dayanıklı ürünlerin yetiştirildiğini de gözler önüne seriyor.

KURAK İKLİME GEÇİLDİ

Kuyruklu yıldız patlaması ile birlikte bölgede kuraklığa dayanıklı ürünlerin yetiştirildiği ifade edilirken Arpa, Buğday ve baklagillerin bu dönemde yetiştirilmeye başladığı bulguları işaret edildi. Dünyanın farklı bölgelerinde kuyruklu yıldız patlamalarına tanık olan 2007 hipotez uyumlu görülürken, Suriye köyüne çarpan yıldızın yerde bir krater oluşturmadığı işaret ediliyor.

ilk-tarim.jpg

Bu araştırma, "Airbursts and Cratering Impacts" adlı dergide yayınlanmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN