Hatimoğulları, Özgür Özel için kullandığı sözlere açıklık getirdi

Hatimoğulları, Özgür Özel için kullandığı sözlere açıklık getirdi

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel için kullandığı sözlerine açıklık getirdi. Hatimoğulları, “Size CHP Eş Başkanı diyesim geldi” ifadesini dili sürçtüğü için kullandığını belirtti.

2019'da yapılan yerel seçimlerde, iktidara kaybettirme stratejisi izleyip, Batı illerinde aday çıkarmayarak CHP adaylarını destekleyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), bu stratejisini değiştirdi. DEM Parti, seçim işbirliklerine tamamen kapıları kapatmamakla birlikte, yerel seçimlere kendi adayları ile katılma kararı aldı.

Parti, başta İstanbul olmak üzere, Kürt nüfusun da yoğun olduğu yerlerde seçim sonuçlarında etkili olacak. Bu nedenle DEM Parti'nin alacağı tutum, hem Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hem de metropol belediyelerini yöneten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) açısından kritik önemde.

Parti Meclisi’nde, “yerel seçimlerde işbirliği ve diyaloğa açık olunması” kararı alan DEM Parti’nin; İstanbul, İzmir ve Adana’nın bazı ilçeleri dahil 27 ilçede aday çıkaracağını açıklaması kafaları karıştırdı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları partisinin seçim stratejisi, hazırlıkları ve izleyeceği yol haritasına ilişkin BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın sorularını yanıtladı.

‘EŞ BAŞKAN’ İFADESİNE AÇIKLIK GETİRDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e, partisini ziyaretinde neden “Size CHP Eş Başkanı diyesim geldi” dediğini ilk kez açıklayan Hatimoğulları'nın, “Partinizi ziyaretinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ‘Size CHP’nin eş başkanı diyesim geldi’ dediniz. Kimi kastettiğiniz çok tartışıldı, hatta ‘Ekrem İmamoğlu’nu kastetti’ yorumları yapıldı. Kimi kastettiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “İnsanın nutku tutuluyor derler ya, insanlar nasıl anlamlar çıkardı böyle bir şeyden. Şimdi bizde dil alışkanlığı, ağız alışkanlığı var. Mesela geçmiş dönemde ben partinin diplomasi çalışmalarındaydım. Dışişleri Komisyonu üyesiydim. Ve gerek Orta Doğu'da, gerek Batı'da gittiğimiz her yerde böyle dil sürçmesi olmuştur, ‘Eş Başkan’ demişizdir.

Aslında konuşmaya başladığımda dilim sürçüyordu, eş başkanlık çıkıyordu ağzımdan. Bu yurt içinde, yurt dışınde, çoğu yerde ağzımızdan kaçırdığımız bir dil sürçmesi. Keşke, sol veya sağ fark etmeksizin, Türkiye’deki bütün siyasi partiler eş başkanlık sistemine geçse. Hatta ben bakanlıkların bile eş bakanlar olması gerektiğini düşünüyorum. Tamamen onunla alakalı bir dil sürçmesi. Fakat çok farklı anlamlar çıktı. Bizde zaten eş başkan bir kadın, bir erkek olarak temsil ediliyor. İki erkek eş başkan diye bir şeyi zaten kast etmem. Tabii bunu ben yorumcuların kendi hayal güçlerine veriyorum.”

DEM Parti, geçtiğimiz günlerde birçok ilçe için belediye başkan adaylarını açıklamıştı. Bu konudaki, “Aday açıkladığımız yerler arasında CHP’nin kalesi olarak bilinen veya CHP’de olan yerler de var. Seyhan, Adalar, Esenyurt gibi... Bu açıklama, “Biz buralarda işbirliğine kapalıyız” anlamına mı geliyor? Yoksa bu 27 ilçe yeniden müzakere edilebilir mi?” sorusuna yanıt veren Hatimoğulları, şunları söyledi: “İlk elden aldığımız karar, buralarda aday çıkarmak şeklinde. Çünkü bu ilçeleri, biz kendi oy oranımızı da göz önünde bulundurarak belirlendik. Seyhan’da oldukça güçlüyüz, 100 bine yakın oyumuz var. Çok yüksek bir oy. Adalar’da oy oranımız oldukça yüksek. Buralar tesadüfen seçilmiş yerler değil. Nerede güçlüyüz, nerede aday çıkarabiliriz diye biraz da buralara bakarak, bu liste ortaya çıktı. İlerde süreç nereye evrilir, şu an için kestiremiyorum. Ama şu anda 27 merkez için aday çalışmalarına başlamış durumdayız. Zaten Batı’da epeydir genel olarak aday kabulümüz başlamıştı. Buralarda daha güçlü aday kim olabilir, o kente kim daha güçlü seslenebilir, onu da bu kent uzlaşısıyla açığa çıkarmak istiyoruz.

'MÜZAKERE EDİLMİŞ HİÇBİR ŞEY YOK'

Hatimoğulları, muhabirin, “CHP geldi, ‘Adayımızı destekleyin’ dedi. Siz, ‘Bir dakika durun, kent uzlaşısı arayacağız’ mı diyeceksiniz? Mesela açıkladığınız yerlerdeki adayı çekip çekmemeye nasıl karar vereceksiniz? Şartlarınız ne olacak?” sorusuna da yanıt verdi.

2019’daki seçimleri hatırlatan ve bu dönemde aynı stratejiyi izlemeyeceklerini belirten Hatimoğulları, şunları kaydetti: “2019'da salt iktidara kaybettirmek üzerine bir stratejisi geliştirmiştik. Bu dönem aynı stratejiyle gitmeyeceğimizi, kazanma stratejisinin de bizim için elzem olduğunu ortaya koyduk. Bu dönemde, kendi seçmenimizin, insanımızın iradesinin yerel yönetimlere yansımasını istiyoruz. Kapalı kapılar ardında bizi yıpratan bir tartışma oldu. Yanımızda gözükün, gözükmeyin...Biz bu tartışmadan yorulduk. Bu toplum bunu hak etmiyor, DEM Parti’nin seçmeni de hak etmiyor. Türkiye hak etmiyor bunu.

Parlamentoda grubunuz varsa eşit haklara sahipsiniz. Kiminle işbirliği içinde olacaksak, o işbirliği eşit koşullarda, masa etrafında herkesin gözü önünde görünür bir şekilde olsun istiyoruz. “Biz bu adayı çok beğendik, harika bir adaydır”. Bu, bizim için tek başına işbirliği yapmakta yeterli olmayacaktır.

O yüzden baştan açık, şeffaf, demokratik ilkeler çerçevesinde masaya oturulacaksa, diyalog kurulacaksa, bu ortaklıkları konuşmaya hazırız. Ancak daha henüz oturulmuş, konuşulmuş, müzakere edilmiş hiçbir şey yok.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN