O atıkları toplayıp yakıta çeviriyor! Doğalgaz kombi ne varsa söktüler bunu kullanıyorlar: İşi şimdiden büyüttü

O atıkları toplayıp yakıta çeviriyor! Doğalgaz kombi ne varsa söktüler bunu kullanıyorlar: İşi şimdiden büyüttü

Atıkların doğaya zarar vermemesi adına enerjiye dönüştürerek yakıta çeviriyorlar. Bu sayede hem enerjiden tasarruf ediyorlar hem de doğalgaz, kombi ne varsa söküp yerine bunu kullanıyorlar. Ufaktan başladıkları bu işe kısa süre içerisinde büyütmeyi de başardılar.

Bir girişimci Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 2022 senesindem18 bini kapalı olmak üzere 71 bin 500 metrekare alana pelet fabrikası kurdu. Bu fabrika sıkıştırılmış malzemelerden üretilen bir tür yakıt olarak bilinirken, fabrikanın çatısına ve bahçesine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde enerji elde ediliyor v doğal orman atıklarından pelet üretimi yapılıyor. Pelet ise son yıllarda doğa dostu özellikleriyle alternatif yakıtlar arasında gösteriliyor. Peleti elde etmek için talaş, odun yongaları, çam ağaç kabukları gibi doğal orman ürünü atıkların kurutulup öğütülerek yüksek basınç altında sıkıştırmak gerekiyor.

yeni-proje-1.jpg

SAATTE 5 TON ÜRETİM YAPILIYOR

Girişimci İbrahim Kalbur, kömüre göre daha çevre dostu olduğu için peleti kullandığını ifade etti. Konuya ilişkin olarak, “Ham maddeyi Erzincan ve çevre illerdeki talaş, odun yongaları, çam ağaç kabukları gibi doğal orman ürünü atıklardan temin ediyoruz. Biz de çevre dostu olan bu yakıtın Türkiye'de bir geleceğinin olduğunu düşünerek bu yatırımı yapmaya karar verdik" dedi.

Ülkemizde birçok üründen pelet üretimi yapıldığını ve en kalitelisini nin ise çam odunu ve talaşından yapıldığını ifade eden Kalbur, şunları söyledi:

"Biz de Erzincan'da yüzde 100 çamdan, ladin ve köknar ağaçların karışımı ile pelet üretmekteyiz. Fabrikada saate 5 ton üretim kapasitesine sahibiz. Kurduğumuz fabrika bölgenin en büyük pelet fabrikasıdır. Aynı zamanda Türkiye'de bu metrekarede en büyük pelet üretim tesisini Erzincan'a kazandırmış olduk.

Ürettiğimiz peleti Sivas, Tunceli, Erzurum ile Sinop'tan Artvin'e kadar olan Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ne pazarlamaktayız" diye konuştu. Erzincan'ın, Doğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla kereste imal eden il konumuna geldiğini belirten Kalbur, "Ham madde noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bu da keresteciliğin Erzincan'da ve bölgemizde çok güçlü olmasından kaynaklanıyor.”

yeni-proje.jpg

“SANAYİDE KULLANILAN DOĞALGAZ ÇOK PAHALI”

Sanayide kullanılan doğalgazın evlerde kullanılan doğalgaza göre daha pahalı olduğunu ifade eden Kalbur, "Sanayide kullanılan doğal gazın metreküp fiyatları evlere göre çok yüksek. Tabii ülkemizde bulunan fabrika sahipleri, işletmeler ve iş insanları şu anda çevreci yakıt olan pelete yönelmeye başladı. Biz sektörde yeni olmamıza rağmen şu anda birçok fabrika ile pelet bağlantımız var ve yakıtını temin ediyoruz. Türkiye turizm alanlarında fosil yakıtların tüketilmesi yasak. Bu nedenle ya doğal gaz ya da çevre dostu pelet yakıtını tüketmeleri gerekiyor" diye konuştu.

10 AY İÇİNDE BÜYÜME GÖSTERDİ

Bu sektörün Türkiye’de neredeyse 10 yıldır oluşmaya başladığını söyleyen girişimci, "Gelecekte bu sektörün ülkemizde çoğalarak artacağı inancındayım. Doğal gazın olmadığı yerlerde insanlar fosil yakıt yerine aynı kalori miktarına sahip çevre dostu olan pelet yakıtını daha çok tercih etmektedirler" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN