ÖTV bareminde yükseliş sinyali! Sıfır araç alacaklar dikkat: O tarihi bekleyin

ÖTV bareminde yükseliş sinyali! Sıfır araç alacaklar dikkat: O tarihi bekleyin

Araba piyasasında ikinci el satışlarında düşüş yaşanırken, sıfır kilometre araç satışlarında artış görülüyor. Otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler ile birlikte ÖTV'de yeni düzenlemeler gündemde yer alıyor. Ağustos ayı ile birlikte düzenlenmesi beklenen ÖTV'de en düşük oranın yüzde 100 olacağı söyleniyor. İşte tüm detaylar...

Otomobil piyasasında yaşanan hareketlilik ikinci el piyasasında büyük bir düşüş sağladı. Son paylaşılan gelişmelere göre sıfır otomobil satışlarındaki artış yükselirken ikinci el piyasası dibi vurdu.

İKİNCİ EL PİYASASI KAN AĞLIYOR

Mayıs ayından itibaren düşüşte olan ve satışı yavaşlayan ikinci el otomobil piyasası, ÖTV düzenlemesi sonrasında yeniden hareketlenmesi bekleniyor. Otomerkezi.net tarafından paylaşılan bilgilere göre sıfır otomobil satışlarındaki rekor artış sonrasında, ÖTV oranlarında bir değişiklik yapılabileceğinin altını çizdi.

Otomobil piyasasına dair gelişmelerden bahseden Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, ağustos ile eylül ayına dikkat çekti. Yeni ÖTV düzenlemelerinin her yıl belirtilen aylara denk geldiğini belirterek yeni bir düzenlemenin geleceğine dair tahminler paylaşıldığını vurguladı.

acik-oto-pazarinda-dusuk-model-araclara-ragbet-e4a3297.jpg

ÖTV DİLİMLERİNDE GÜNCELLEME

aOtormerkezci.net CEO'su Muhammet Ali Karakaş tarafından aktarılanlara göre sektör temsilcilerinin duyumları ve tahminlerinde her ÖTV diliminin 20'şer puan artırılacağını belirtiliyor. Yapılacak olan artış sonrasında ise en düşük oranın yüzde 100 olacağı iddialar arasında.

Karakaş açıklamalarında, "Buradaki en büyük sebep rekor sıfır satışları. Hali hazırda yüzde 80’lik dilimin altında yer alan bir model de kalmadı. Vatandaşın alım gücüne uygun düşük segment modellere düşük bir matrah, lüks modellere ise daha yüksek bir matrah uygulanması daha adil olacak hem sektörü hem de tüketiciyi rahatlatacaktır. Artan fiyatlara rağmen talep her geçen gün yükseliyor, ikinci elde ise tam tersi bir atmosfer hakim; gidişat iyi değil. Özellikle Mayıs ayında başlayan seçim belirsizliği, Haziran ayındaki uzun bayram tatili derken Temmuz ayında açıklanan yeni vergiler, bakanlığın kararlarının yürürlüğe girmesi sektörü daralttı. 3 aydır periyodik olarak satışlar düşüyor. Karaborsa satışların hafiflemesi, yeni yönetmeliklerin piyasaya net yansıması, tüketici tarafından gözlemlenmeye devam ediyor. Tüketici güvenini geri kazanınca ikinci ele tekrar yönelecektir. ÖTV oranlarının artırılması durumunda ikinci ele talep tekrar yükselir. Ancak ÖTV’de yapılacak olası yeni bir düzenlemede çağın gerektirdiği gibi, sektörün gelişimi adına artık elektrikli araçlara özel bir teşvik uygulanmasını doğru buluyoruz.” sözlerine yer verdi.

10916.jpg

İKİCİ EL ARAÇ İTHALATI

Son yıllarda otomobil piyasasında büyük bir etkisi olan ikinci el otomobil ithalatına dair gelişmeler kaydediliyor. Ticaret Bakanlığı'nın gündeminde yer alan ikinci el piyasası konusunda "İkinci eli, sıfırın fiyatını geçmeyecek" konusuna dair Karakaş'tan açıklama geldi.

Alınan son kararların pozitif değişiklikler sunduğunu belirterek sıfır fiyatından daha pahalı olan ortalama 25 bin aracın ilan sayısı 3 bine geriledi. Fırsatçıların halen piyasada yer aldığını belirten Karakaş, ilan sayısındaki büyük düşüşün ardından kararın doğru olduğunu belirtiyor. İkinci el ithalatı hakkında da konuşan Karakaş şu sözlere yer verdi;

"Türkiye-Avrupa speclerine uygun olmayan araçların ülkeye girmemesi önemli. Belirli bir yaşın üstünde araçlar ithal edilirse ve bu süreklilik kazanırsa ülkemiz Avrupa’nın hurdalığına dönüşür. Tüm bu sebeplerden ötürü sadece 1 yaşa kadar olan araçların, sadece 6 ay gibi geçici süreyle ithal edilebilmesini doğru bulduğumuzu aktarmak istiyoruz. Fiyat istikrarı yakalanıp pazar rahatlatıldıktan sonra da bu ithalatın durdurulması sektörün selameti açısından önemli.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN