Ramazan hilali görüldü mü, ne zaman, saat kaçta görünecek? Hicri takvime göre Ramazan hilali tarihi

Ramazan hilali görüldü mü, ne zaman, saat kaçta görünecek? Hicri takvime göre Ramazan hilali tarihi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, ramazanın başladığını bildiren hilalin ne zaman gözükeceğini söyledi. İşte Ramazan hilali gerçekleri...

RAMAZAN HİLALİ GÖRÜNDÜ MÜ? GÖRÜNMEDİ Mİ?

Ramazan ayının simgesi haline gelen Ramazan hilali ile ilgili bu yıl merak edilen konuları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, açıkladı. İşlek Ramazan hilalinin ne anlama geldiğinden ne zaman görüleceğine kadar bir çok konuda aydınlatıcı bilgiler paylaştı. İşte konunun en merak edilenleri....

 

Ramazan hilali ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konuların arasına girdi. Bir çok kişi oluç tutmaya başlamak için hilali görmeyi bekliyor. Konu ile ilgili olarak araştırmalarını tamamlayan İşlek , ramazanın geldiğini müjdeleyen Ramazan hilali ile ilgili önemli bilgilere değindi. İşte Konunun detayları…

HİLAL NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu İşlek İçtimanın nasıl yapıldığını aktardı. Dünya ay ve güneşin aynı konumdayken içtimanın, içtimanın 8 derece açılmasının ise Rüyet olarak açıklayan İşlek ramazan hilali hesaplamasının nasıl yapıldığını da anlattı.

ramazan hilali

Ramazan ayı hilalinin bu yıl Greenwich saatiyle 21 Mart günü 17.23'te, rüyetin ise 22 Mart günü 07.06'da olacağını belirten İşlek, ramazan hilalinin ilk Büyük okyanusta görüleceğini ifade etti.

Astronom Hümeyra Nur İşlek, 21 Nisan'da görülmesi beklenen şevval hilali ile ilgili olarak "Bizim için önemli olan, dünyanın herhangi bir yerinden hilalin ilk defa gözükmesidir. İlla bizim ülkemizden veya bulunduğumuz şehirden gözükecek, diye bir şartımız yok. O yüzden hilal herhangi bir yerde gözükse bizim için kameri ay başlamış demektir." diye konuştu.

ramazan hilali

BİR ÇOK YERDE HİLAL GÖZLEM ÇALIŞMASI OLACAK

Kameri ay başlarının gözlem noktaları ile belirlendiğini ifade eden İşlek, "Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içi ve yurt dışında müftülük, ataşelik, müşavirlik ve din hizmetleri koordinatörleri vasıtasıyla hilal görülebilirlik hattının içinde kalan yerlerde hilal gözlemleri yaptırıyoruz. Bu sene yurt içinde 38, yurt dışında ise 41 şehirde bu gözlem çalışmaları yapılacak." diye konuştu.

 İşlek ayrıca,  namaz vakitleri, bayram namaz vakitleri, kameri ay başları ve hilal gözlemlerinin içinde yer aldığı 2023 takvimlerinin, dünyanın her tarafına gönderildiğini de sözlerine ekledi.

ramazan hilali

Diyanet tarafından basılan takvimin, yurt içinde 39, yurt dışında 25 olmak üzere 64 bölgede, 1454 şehrin imsakiye bilgilerini içerdiğini, ayrıca web sayfasında ve mobil ortamda yaklaşık 10 bin yerleşim yerinin namaz vakitlerini yayımladıklarını anlatan Hümeyra Nur İşlek, "Olmayan yerlerde de vatandaşlar bize mail veya telefonla ulaşarak talep ediyor, biz oraların koordinatlarını çıkartıp sisteme yerleştiriyoruz." bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN