Tapusu olanlar dikkat! Eviniz elinizden kayıp gidebilir: Tapuda bunu yapmanın cezası var

Tapusu olanlar dikkat! Eviniz elinizden kayıp gidebilir: Tapuda bunu yapmanın cezası var

Gayrimenkul piyasasında dönen oyunlar vatandaşları mağdur ederken en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tapuda daha az harç ödemek için evin değerini düşük gösterenlere büyük yaptırımlar getiriliyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Gayrimenkul alım satım işlemleri için alıcılar ve satıcılar tarafından dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de rayiç bedel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir gayrimenkulün piyasadaki alım satım bedeli rayiç bedel olarak ifade edilir. Bu kapsamda tapuda beyan edilen tutarın üzerinden %4 oranında tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. Tapu harcını az ödemek için gayrimenkul bedelini düşük gösteren kişiler için de büyük yaptırımlar getiriliyor. Yeni kurallara uymayanlar evini bile kaybedebilir. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

TAPUDA BUNU YAPAN YANDI

Taşınmazların satış işleminde tapuya beyan edilen satış tutarının %4'ü tapu harcı olarak ödenmektedir. Tapu işlemlerinde evin satışı hangi tutar üzerinden yapıldıysa o tutarın tapuya bildirilmesi gerekir. Fakat bazı kişiler tapu harcını az ödemek adına farklı yollara başvurabiliyor. Bu yollardan biri de tapu bedelini düşük göstermek olarak karşımıza çıkmaktadır.

tapu-1.jpg

Gayrimenkul değerinin tapuda düşük gösterilmesi hem alıcı hem de satıcı açısından cazip bir hale gelmektedir. Bu kapsamda alım satım işlemlerinde ödenen harç da daha düşük tutarlar da olmaktadır. Bu işlem karlı gibi görünse de sonradan başınıza büyük patlayabilir. Bu yönteme başvuranlar evlerini bile kaybedebilir.

DÜŞÜK BEDEL GÖSTERMENİN SONUÇLARI NELER OLABİLİR?


Bedelin düşük gösterilmesi durumunda satıcının piyasaya olan borçları nedeniyle tapu satışı iptal edilebilir. Elinizde bulunan belgelerle gerçek bedeli ispatlayamamanız durumunda Yargıtay tarafından alınan karar kapsamında satış iptaline ve gayrimenkulün alacağını takip eden alacaklıya alacağı karşılığın devredilmesi istenebilir.

konut-fiyat.jpg
Bunun yanı sıra düşük gösterilen bedel kapsamında diğer bir risk ise hisseli taşınmazlarda söz konusu olmaktadır. Böyle bir durum yaşandığında ise ön alım hakkını kullanmak isteyen hissedarlar konut satışının iptalini isteyebilir. Bu durumda gayrimenkul üzerinde Hakkı bulunan diğer paydaşlar göstermiş olduğunuz bedel karşılığında ön alım hakkını kullanarak tapuda gösterilen bedel üzerinden taşınmazı elinizden alabilir.


Belirtilen bu durum karşısında evini kaybeden kişilerin satıcıdan zararını tazmin etmek için dava açma hakkı bulunmaktadır. Fakat satıcıya açılan davada gerçek satış bedelini ispatlamanız gerekmektedir.


VERGİ CEZASI ÖDEYEBİLİRSİNİZ


Tapu da rayiç bedeli düşük gösteren kişiler için uygulanan cezalardan biri de vergi ziyaı cezası olarak bilinmektedir. Eksik ödenen tapu harcı tutarı ve bu tutarın %25'i kadar ceza tutarı tahsil edilir.

konut-ceza.jpg


RAYİÇ BEDELE DUR DEDİ


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tapu da oynanan oyunlar için yeni önlemlerin alındığını belirterek rayiç bedel için alınan önlemleri şu sözlerle açıkladı:


"Konut fiyatlarının yükselmiş olması rayiç bedelleriyle gerçek fiyatlar arasındaki marjı çok genişletti. Bu konuda elimizde çok sağlam veriler var. Satıcı da alıcı da dikkat etsin. Bu kangrenin üzerinden gelecek çok ciddi bir çalışmamız var."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN