TİP'ten Can Atalay için eylem çağrısı: Hiçbir yurttaşın hakkı güvende değil

TİP'ten Can Atalay için eylem çağrısı: Hiçbir yurttaşın hakkı güvende değil

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen milletvekili Can Atalay'ın serbest bırakılması için bugün saat 15.00'te İstanbul Adliyesi önünde eylem yapacağını duyurdu. TİP'in sosyal medya hesabından yapılan duyuruda; "Halkın oylarıyla seçilen bir milletvekilinin talimatla çalışan yargı mensupları tarafından aylarca tutsak edildiği bir ülkede hiçbir yurttaşın hakları güvende değildir" ifadeleri kullanıldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında "hak ihlali" kararına uyulmaması nedeniyle ikinci kez yapılan başvuruyu dün görüştü. Kurulda; Can Atalay hakkında ikinci kez "hak ihlali" kararı verildi.

AYM'nin kararı sonrası TİP, Çağlayan Adliyesi'ne eylem çağrısında bulundu.

Atalay'la ilgili ilk hak ihlali kararının Yargıtay tarafından uygulanmadığını ve Atalay'ın tahliye edilmediğini hatırlatan Türkiye İşçi Partisi, İstanbul Adliyesi önünde, saat 15.00'te eylem çağrısı yaptı.

'ÜSTÜNLERİN HUKUKUNA KARŞI HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ'

TİP'in sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda "Halkın oylarıyla seçilen bir milletvekilinin talimatla çalışan yargı mensupları tarafından aylarca tutsak edildiği bir ülkede hiçbir yurttaşın hakları güvende değildir. Üstünlerin hukukuna karşı hukukun üstünlüğü için #Yarın15teÇağlayana!" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten milletvekili seçilmişti.

Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararı Gezi Parkı davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'ın tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi kararını, bağlayıcı olmasına rağmen uygulamamıştı. Atalay’ı tahliye etmeyen Yargıtay, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında, yetkilerini aştıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunma kararı almıştı.

Kararın uygulanmaması üzerine Can Atalay, ikinci kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 21 Aralık'ta başvuruyu karara bağladı ve Atalay'ın hak ihlaline uğradığına hükmetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN