Tüketici fiyat artışından bıktı, şikayetler uçtu: Rafta farklı kasada farklı

Tüketici fiyat artışından bıktı, şikayetler uçtu: Rafta farklı kasada farklı

Tüketici Birliği Başkanı tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmete yönelik yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla yaptıkları başvuru sayısının, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 70 arttığını dile getirerek bu yıl en fazla gıda ürünleri ile ev sahibi ve kiracı arası anlaşmazlıkların şikayet edildiğini belirtti. Gıda ürünlerindeki şikayetlerin çoğunun rafta farklı kasada farklı fiyatların olduğu belirlenirken kira zammı da onu takip etti.

Asgari ücret artışı henüz belirlenirken, artış vatandaşın cebine girmeden çıktı. Önce emlak piyasasında asgari ücret kurnazlığıyla kimi ev sahipleri zam yapmak için asgari ücretteki yeni rakamı beklerken; kimi ev sahipleri de artışı beklemeden fiyatlarda yüzde 25-30 oranında zam yaptı. Öte yandan gıda fiyatlarındaki etiketler de ikiye katlanmaya devam ediyor.

Tüketici Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin, satın aldıkları ürün ve hizmete yönelik yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla bu yıl 1 milyon 229 bin 310 şikayet yaptığını belirterek, "Bu yıl en fazla gıda ürünleri ile ev sahibi ve kiracı arası anlaşmazlıklar şikayet edildi" dedi.

ŞİKAYETLER YÜZDE 70 ARTTI

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmete yönelik yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla yaptıkları başvuru sayısının, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 70 arttığını dile getirdi. Ülke genelinde Tüketici Birliği'ne 2020'de 594 bin 270, 2021'de 723 bin 330 şikayet yapıldığından bahseden Gündüz, bu sayının 2022'de 1 milyon 229 bin 310'a yükseldiğini vurguladı. Gündüz, bu yıl tüketicilerin yaptığı şikayetlerin yüzde 70'inin gıda güvenliği, ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar ve kargo hizmetindeki mağduriyeti kapsadığını söyledi.

RAFTA FARKLI KASADA FARKLI

Gıda ürünlerine yönelik şikayetlerin yanıltıcı ambalaj ve gramaj bilgisi, raftaki etiket ile kasada ödenen paranın farklılığı gibi konulardan oluştuğunu kaydeden Gündüz, "Şikayet sıralamasında ev sahibi ile kiracı arasındaki çekişmeler ikinci, kargo hizmetleri üçüncü oldu. Şikayetler arasında internet ve GSM operatörlüğü aboneliği, banka ve sigorta hizmetleri, kentsel dönüşüm gerçekleştiren firmalara yönelik anlaşmazlıklar yer aldı" dedi.

TÜKETİCİ ŞİKAYETİ DEĞİŞTİ

Önceki yıllara göre tüketici şikayetinde değişiklik yaşandığına dikkati çeken Gündüz, "Geçen yıllarda GSM aboneliği, kargo ve bankacılık hizmetleri en fazla şikayet edilen konular olurdu. Bu sene gıda ürünlerine yönelik şikayetler, ev sahibi- kiracı arasındaki anlaşmazlıklar tüketicilerin en fazla şikayet ettiği konular oldu. Bu sene ilk defa kentsel dönüşüm firmalarına yönelik şikayet müracaatı çok fazla yapıldı" diye konuştu.

ANTALYA'DA EN FAZLA ŞİKAYET KİRA ARTIŞINDAN

Gündüz, Antalya'da tüketicilerin, satın aldığı hizmet ya da ürüne yönelik yaşanan mağduriyeti gidermek amacıyla birliğe 52 bin 443 şikayet başvurusu yaptığını anlattı. Gündüz, Antalya'da ev sahibi- kiracı anlaşmazlığı ve kentte kiralık ev fiyatlarındaki artış nedeniyle şikayetlerin çok fazla olduğuna değindi. Antalya'daki tüketicilerin gıda ürünlerindeki ambalaj aldatmacası, gramaj hilesi ile etiket fiyatı farklılığı nedeniyle yaptığı şikayetlerin ikinci sırada yer aldığını dile getiren Gündüz, kentsel dönüşüm firmalarına yönelik de 11 bin 214 şikayet geldiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN