Kafeinin fazlası doğurganlığa zararlı

Kafeinin fazlası doğurganlığa zararlı

Kısırlığın nedenlerine ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulunuldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Beyhan Badoğlu “Obezite, adet düzensizliği, tiroid ve karaciğer hastalıkları, aşırı kafein tüketimi kısırlığa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Beyhan Badoğlu, halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite rahatsızlığının altında birçok neden olabileceğine dikkati çekti. Badoğlu, kısırlık nedenlerine bakıldığında kadın ya da erkek kaynaklı olabildiğine işaret ederek, kadının yaşının ilerlemesi ile birlikte gebelik şansının ciddi bir düşüş olduğunu ifade etti. Rahatsızlığın 37 yaştan sonra kendini gösterdiğine değinen Badoğlu “40’lı yaşlara gelindiğinde ise yüzde 75’e varan infertilite kayıpları gözlenir. Bu açıdan 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde kısırlık problemi olan kadınların jinekolojik değerlendirmeleri geciktirilmeksizin yapılmalı” tavsiyesinde bulundu. 

Kadınlarda görülen infertilitede rahatsızlığına aşırı kafein tüketiminin, obezitenin, sigara ve alkol kullanımının da neden olabileceğini belirten Opr. Dr. Badoğlu, rahatsızlığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Adet düzensizliği, adet dönemlerinde şiddetli ağrı ve sancılar, gebelik ve emzirme süreçleri haricinde memeden süt gelmesi en önemli ipuçları. Aşırı kilo ve hormon bozukluğuna da bağlı olabilecek aşırı tüylenme, akne problemi de belirtilerdendir. Erkeklerde ise üremeyle ilgili sorunlar infertiliteyi gösterebilir.” 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN