Kahve ilaç mı zehir mi?

Kahve ilaç mı zehir mi?

Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden kahvenin etkileri hala tartışılıyor: Öldürür mü, uzun mu yaşatır, uyku kaçırır mı, ağrı keser mi? İşte bilimsel araştırmalar ışığında bulunan gerçekler.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kahve çok seviliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye, son beş yılda ithal kahve için 1 milyar 12 milyon dolar ödedi. Peki bu kadar sevilen içeceğin artı ve eksilerini biliyor musunuz? Kahveyle ilgili 2013’ten itibaren yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre işte kahvenin içindeki etkin maddesi kafeinle insan için fayda ve zararları...

Kafein öldürür: Evet, kahve öldürücü olabilir. Uzmanlar, günde 80 ile 100 fincan kahve içenlerin başına bunun geleceğini söylüyor. Ama denememeniz öneriliyor! Eylül 2015’te, Amerikan İlaç Dairesi son zamanlarda popülaritesini artıran güçlü bir ürün olan toz haline getirilmiş kafeinin tehlikeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

Kafein aslında iyidir: Son üç yılda, birbirinden bağımsız yapılan araştırmaların sonucunda kahvenin karaciğer sağlığı açısından iyi olduğu, kalp krizi ve kolon kanseri riskini düşürdüğü, günde en az bir en fazla beş fincanın erken ölüm riskini de azalttığı belirtiliyor. Bu arada geçen mart ayında sonuçları açıklanan bir başka araştırmada kahvenin, Multiple Sclerosis (MS) hastası olma riskini de düşürdüğü açıklanmıştı.

Ağrı kesici gibidir: Yapılan bir çalışmada orta dozda kafeinin (iki fincan kahve) spor yaptıktan sonraki kas ağrılarını kesebildiği belirtildi. Bilgisayar başında çalışan kişilerin kahve içtiğinde ise daha az boyun omuz ağrısı hissettikleri kaydedildi. Kesin sonuçlar için daha geniş kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyuluyor.

Uyku kaçırır: Uzmanlar, uyumadan altı saat önce kahve içmemenizi tavsiye etti. Kafeinin vücut saatinde karışıklığa yol açtığı belirtilirken gece vardiyasında çalışanlar da uyarıldı: Mesai saatleri içinde kahve içerlerse gündüz uykularına zarar verirler.

KAFEİNSİZ OLAN MASUM DEĞİL

Kafeinsiz kahvede de kafein var: Eğer günde 5-10 fincan kafeinsiz kahve içiyorsanız, en az bir ya da iki fincanda bulunan kadar kafein aldığınız ortaya çıktı.

Kafeinsiz kahve kimyasallar kullanılarak yapılıyor: Kahve çekirdekleri buharda pişirilir, böylece çözülen kafein yüzeye yükselir. Sonra bu çekirdekler metilen klorür adı verilen organik bir çözücü kullanılarak yıkanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN