Arthouse sinemasına sert bir hiciv

Arthouse sinemasına sert bir hiciv

Sinemalarda 4’ü yerli 9 film vizyona giriyor. Yabancı yapımlarda, Antonio Banderas, Penélope Cruz ve Oscar Martinez’in başrollerde olduğu, sert bir arthouse sineması hicvi olan ‘Resmi Yarışma’ (Official Competition) öne çıkıyor. İlk beş filminde rol alan Şevket Çoruh, İlker Ayrık ve Timur Acar’ı dört yıl aradan sonra beyazperdede bir araya getiren ‘Çakallarla Dans 6’ ise yerli izleyiciye salonlarda yeniden kahkaha dolu dakikalar vadediyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün 4’ü yerli 9 yapım vizyonda. Yabancı yapımlarda, Antonio Banderas, Oscar Martinez ve Penélope Cruz’un başrollerde olduğu komedi ‘Resmi Yarışma’ (Official Competition) öne çıkıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Goya ödüllü ‘Saygın Vatandaş’ filminin yönetmeni Mariano Cohn oturuyor. Milyoner bir girişimcinin ikonik bir film çekmeye karar vermesini anlatan filmde, ünlü film yapımcısı Lola Cuevas (Cruz) ise bu tutkulu projeyi yürütecek kişi olarak görevlendiriliyor. Lola, film için muazzam yeteneklere sahip ama büyük egolara sahip iki oyuncu seçiyor. Hollywood’un gözdesi Félix Rivero (Banderas) ve radikal tiyatro oyuncusu Iván Torres (Martínez). İkisi de efsane olan ancak iyi arkadaş olmayan ikili, filmde Lola tarafından bir dizi giderek eksantrik denemeleri yoluyla sadece birbirleriyle değil, miraslarıyla da yüzleşmek zorunda kalıyor. 115 dakikalık bir eğlence vadeden film, sinema endüstrisinin saçmalıklarını beyazperdeye taşıyan, sert bir arthouse sineması hicvi.

SEVİLEN KOMEDİ EKİBİ YENİDEN BİR ARADA

Yerli yapımlarda ise beşincisi 2018’de izleyiciyle buluşan komedi film serisi Çakallarla Dans’ın yeni filmi ‘Çakallarla Dans 6’ öne çıkıyor. Şevket Çoruh, İlker Ayrık ve Timur Acar’ı yeniden bir araya getiren filmde, klasik ekip bu kez özel bir görev için yurt dışına çıkıyor. İlk başta Yunanistan’ın gözde turizm yerlerinde gezen çakallar ekibi, daha sonra mafyayı da peşlerine takıyor. Yönetmen koltuğunda yine Murat Şeker’in oturduğu, ilk beşinde toplamda 50 milyon hasılata ulaşan film, seyircisini tekrar salonlara çekmeyi hedefliyor. ‘İyi Katiller Sevgilim’, ‘Hansel ve Gratel’ gibi filmleriyle tanınan Norveçli yönetmen Tommy Wirkola’nın heyecan dolu filmi Vahşi Gece (Violent Night) de aksiyon sevenler için beyazperdede. Film, bir grup paralı askerin Noel akşamı zengin bir ailenin evine girerek, herkesi rehin almasının ardından yaşananları anlatıyor. Güney Kore yapımı diğer bir aksiyon filmi ‘Decibel’ de, bir denizaltı kazasında iş arkadaşlarını kaybeden ve sonrasında yoğun travma ve stres yaşayan eski Kıdemli Yüzbaşı Do-yeong’un hikayesini ele alıyor. Beyazperdede yerli korku sevenler ise Mehmet Deniz Karakuzu, Belinay Açıkbaş, Zöhre Alsan gibi oyuncuların rol aldığı, tehlikeli bir büyü kitabının yol açtığı olayları konu edinen ‘Necronomicon Kara Büyüsü’ filmini izleyebilir.

ÇOCUKLARA İKİ ANİMASYON

Çocuklar için bu hafta beyazperdede iki animasyon yapım yer alıyor. Türkiye, İran, Rusya ortak yapımı ‘Yunus Çocuk’ (Dolphin Boy), okyanus altında balıklarla büyüyen bir çocuğun ailesini bulmak için atıldığı zorlu bir macerayı çocuklara aktarıyor. Çin Kanada yapımı ‘Panda ve Sevimli Canavarlar’ (Pandy) animasyonu da aile dostu sevimli bir pandanın uzaylılarla olan mücadelesini işliyor. Karakterleri Burak Sergen, Esra Bilgiç, Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği film, Amerikalı ünlü çizgi roman yazarı Stan Lee’nin lisanslı karakterlerinden beyazperdeye uyarlandı.

1960’LARIN AMERİKA’SINDA KADIN HAKLARI

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin Roe vs Wade kararını aldığı 1973’e kadar etkinlik gösteren Jane Kolektifi’nin gerçek öyküsünden esinlenen ‘Acil Durumda Jane’i Ara’ filmi, Başka Sinema dağıtımıyla bugün vizyonda. 2022 Sundance Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmasının ardından Berlin’de de ana yarışmada yer alan filmin yönetmeni Phyllis Nagy, senaryosunu yazdığı Carol (2015) ile hem Oscar hem BAFTA’larda en iyi senaryo ödülüne aday gösterilmişti. Filmin başrolünde Elizabeth Banks, 60’ların Chicago’sunda yasadışı kürtaj yaptırmaya çalışan bir ev hanımını canlandırıyor. Wunmi Mosaku ise filmde siyahi kadınları savunan kararlı bir aktivisti oynuyor.

assacscas.jpg
‘Acil Durumda Jane’i Ara’ filmi merakla beklenen filmler arasında yer alıyor.

BEBEKLİKTE BAŞLAYAN BİR MÜCADELE

Doğan Ümit Karaca’nın yönettiği yerli dram filmi Buğday Tanesi de bugün vizyonda. Bebekken buğday tarlasında çıkan yangında, vücudunun büyük bir bölümünde kalıcı yanıklar oluşan ve ellerini kaybeden Milletvekili Serkan Bayram’ın hayata tutunma mücadelesini beyazperdeye taşıyan filmin oyuncu kadrosunda ise Yeliz Akkaya, Kutsi ve Deniz Arna yer alıyor. Engellilerin sesi olmayı hedefleyen filmin gişe geliri ile İstanbul’a bir engelsiz yaşam merkezi kurulması hedefleniyor. Film, Bayram’ın kendi mücadelesinin yanında engelli bireylerin hayatlarına da dikkat çekerek çok sayıda kahramanın başarısını sinema perdesine aktarmasıyla da ilham verici bir başarı hikâyesi olarak öne çıkıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN