Akdeniz’in ilk bienali baharda İzmir’de

Akdeniz’in ilk bienali baharda İzmir’de

Akdeniz coğrafyasının sanat dünyasını bir araya getirecek ilk bienal ‘İzmir Akdeniz Bienali’ 21 Mart-7 Mayıs 2023 tarihleri arasında İzmir’de hayata geçecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bienalde 22 Akdeniz ülkesinden 30 genç sanatçının eserleri sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Caroline David’in üstlendiği binealde gençlere Türkiye’den Sarkis Zabunyan, İtalya’dan Fabrizzio Plessi, İngiltere’den Mona Hatoum gibi dünyaca meşhur isimler eşlik edecek.

SALİHA SULTAN

Akdeniz coğrafyasının ortak tarihi ve kültürüne işaret eden ilk bienal İzmir’de hayata geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan İzmir Akdeniz Bienali, ‘Aynı Suya Bakmak” temasıyla 21 Mart-7 Mayıs 2023 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Bienalde Türkiye ve Akdeniz ülkelerinden 30 genç sanatçının çalışmaları yer alacak.

Bienalin Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu buluşma, Akdeniz kültüründen aldığı ilhamla dünyaya iki kısa cümle söyleyecek: Akdeniz uyumdur. Akdeniz umuttur” dedi. İlk tarımın, ilk yerleşmelerin, ilk uygarlıkların doğduğu yerin Akdeniz olduğunu, İzmir’in farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir barış şehri olduğu vurgulayan Soyer, şunları kaydetti: “Felsefe, sanat ve ticari değere sahip ürünler asırlar boyunca İzmir’de toplanıp tüm dünyaya buradan yayıldı. Bu sayede İzmir’in köylerinde, caddelerinde, sokaklarında, dağlarında ve kırlarında müthiş bir uyum kültürü gelişti. Bu kültür, bu özel şehrin binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen çokluk içinde birlik, birlik içinde çokluk halidir. Akdeniz’e münhasır bu uyum kültürüne biz döngüsel kültür adını veriyoruz. Döngüsel kültür, dünyanın içinden geçtiği zorlu süreçlere çözüm üretmeyi ve bunu yaparken Akdeniz’den dünyaya yayılan evrensel değerleri yaşatmayı esas alan bir vizyonun tarifidir. 21 Mart’ta, doğanın uyanışı ile başlayacak 1. İzmir Akdeniz Bienali işte bu uyumun bir ürünü olacak.”

Soyer, bienalde yer alacak genç sanatçılara Türkiye’den Sarkis Zabunyan, İtalya’dan Fabrizzio Plessi, İngiltere’den Mona Hatoum gibi dünyaca meşhur isimlerin de eşlik edeceğini sözlerine ekledi. Küratörlüğünü Caroline David’in, kreatif danışmanlığını Didem Yazıcı, Federica Candelaresi, João Ribas ve Sana Tamzini’nin üstlendiği bienal, çeşitli mekanlarda konferanslar, konserler, sanatçı söyleşileri ve performanslara imza atacak. Ayrıca sinema programlarına, güncel sanat ve sanat etkinliği yönetimi konusunda eğitim programlarına da yer verilecek bienalin etkinlik mekanları ise Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Atlas Pavyonu, Aya Vukla Kilisesi, Bıçakçı Han, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Pakistan Pavyonu, Portekiz Sinagogu ve Tarihî Havagazı Fabrikası olacak. Ana Sergi, Yaratıcı Alan Çalışmaları ve Etkinlikler ve Eğitimler olmak üzere üç ana ayaktan oluşan bienalle sanat alanında yenilikçi fikir ve önerilere açık bir platform oluşturulması hedefleniyor.

22 ÜLKEDEN 30 GENÇ SANATÇI

İzmir Akdeniz Bienali’nin ana sergisi, 21 Mart-7 Mayıs 2023 tarihlerinde izleyiciyle buluşacak. 2022 Avrupa Gençlik Yılı kapsamında 35 yaş altındaki sanatçılara yer veren sergide, 22 Akdeniz ülkesinden yaklaşık 30 genç sanatçının yanı sıra, birkaç usta sanatçının eserlerini de içeriyor. Bienal küratörü Caroline David’in seçkisinden meydana gelecek. Genç sanatçıların eserleri, Atlas Pavyonu’nda, usta sanatçıların çalışmaları ise Pakistan Pavyonu ve Bıçakçı Han’da sergilenecek. Sergide Arnavutluk, Cezayir, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kıbrıs, Mısır, Fransa, Yunanistan, İsrail, İtalya, Lübnan, Libya, Malta, Monako, Karadağ, Fas, Filistin, Slovenya, İspanya, Suriye, Tunus, Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinden sanatçıların, resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans, dijital sanat, video ve multimedya çalışmaları yer alacak.

‘EN DOĞRU ŞEHİRDE YAPILIYOR’

İzmir Akdeniz Bienali Küratörü Caroline David ise bienalin genç sanatçılara uluslararası bir sanat vizyonu kazandırmak adına önemli olduğunu vurgulayarak, şu görüşlerini aktardı: “İzmir, köklü tarihi ve çok kültürlü yapısıyla böylesine güzel ve kapsamlı bir Akdeniz etkinliği düzenlemek için çok doğru bir yer” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç da, “Başkanımızın vizyonu doğrultusunda kültür sanat alanında İzmir’i yeniden Akdeniz’in kültür sanat üretim merkezlerinden biri haline getirme hedefiyle çalışıyoruz. Akdeniz Bienali de tam olarak bu amaca hizmet ediyor” dedi. K2 Güncel Sanat Merkezi Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel de bienalin düzenlenmesinde katkıda bulundukları için büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN