Oscar ödüllerinde kıyamet savaşları

Oscar ödüllerinde kıyamet savaşları

88. Akademi Ödülleri bu yıl 28 Şubat 2016 Pazar gecesi, sahiplerini buluyor. 225 ülkede canlı yayınlanacak törende oldukça iddialı yapımlar ve oyuncular yarışacak. Başta Diriliş olmak üzere favori filmlerin ortak noktası kıyamet senoryosu...

Oscar'lı yönetmen Alejandro G. Inarritu'nun yönettiği Diriliş filminin akademi kurulunca 12 dalda aday gösterilmesi, törene şimdiden damgasını vurdu. Diriliş'i 10 adaylık ile George Miller imzalı 'Post Apokaliptik' türündeki Mad Max: Fury Road filmi takip ediyor. Andy Weir'in bestseller romanından uyarlama Matt Damon’ın başrolünde oynadığı uzay bilimkurgusu Marslı (The Martian) 7 dalda Oscar'a adaylık kazanırken, gerçek yaşam hikayeleri Spotlight ile Casuslar Köprüsü 6'şar, Büyük Açık (The Big Short) ise 5 dalda adaylık sahibi oldu.

Zorla verecekler

16-02/27/dicaprio.jpg

Diriliş filminden bir kare/ Leonardo DiCaprio

Yıllardır en iyi erkek oyuncu Oscar heykelciğini her daim kılpayıyla kaçıran Leonardo DiCaprio bu yıl Diriliş'teki yaşam ve intikam mücadelesi veren kürk avcısı Hugh Glass rolüyle ödülü alabilir. Ancak, belirtmek gerekiyor ki bu yılın en iyi erkek oyuncu performansı aslında geçen yıl The Theory of Everything filmindeki Stephen Hawking rolüyle Oscar kazanan Eddie Redmayne'a ait. Danimarkalı Kız'da dünyanın ilk transeksüeli karakterini canlandıran Redmayne bir ara gerçekten kadın zannedildi. O kadar gerçekçiydi ama akademik kurul görmezden gelecektir. Çünkü film ortalama izleyici kitlesine hitap etmeyen oldukça sivri sahneler içeriyor.

En güçlü aday

16-02/27/brie-larson.jpg

Brie Larson

En iyi kadın oyuncu heykelciğini bu yıl Room'daki Ma karakterine hayat veren Brie Larson kucaklayacak gibi gözükyor. Filmde dört duvarla çevrili çöp kutusu gibi bir barakada, 5 yaşındaki Jack ve hayal gücü yüksek annesi Ma, dış dünyadan habersiz bir şekilde tutsak. Ma 17 yaşındayken kaçırılıp kulübeye yerleştiriliyor. Ancak kulübede doğurduğu oğlu Jack biraz büyüyünce oradan kaçmaya çalışıyor. Fakat sorun şu ki dış dünyaya adaptasyon oldukça zor! Aşırı ölçüde gerçekçi bir oyunculuk sergileyen Brie Larson bu yıl açık ara en iyi kadın oyuncu ödülünün en güçlü adayı.

Kesin almalı

16-02/27/tom-hardy.jpg

Mad Max filminden bir kare/ Tom Hardy

Film eleştirmenlerince son yılların en başarılı erkek oyuncuları arasında gösterilen Tom Hardy'nin oynadığı bilimkurgu türündeki Mad Max: Fury Road, yılın tartışmasız en iyi filmi. Kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalma mücadelesi veren Çılgın Max filminde kimin ne kadar kaçık olduğu tartışmalı bir konu. Gerek altyapısı gerekse de anlattığı öğeler yönüyle ön plana çıkan Mad Max'te, yönetmen George Miller'ın yakın çekim hareketli kamera kullanımı seyirci ile film arasında içselleştirme köprüsü kuruyor. Mad Max en iyi film kategorisinde Oscar'ı kesin almalı. Fakat bilimkurgu türünde bir yapım olması, bunu imkansız kılıyor. Çünkü akademi misyon ilkeleri gereğince bilimkurguya birkaç kat uzak. Bu yüzden daha gerçekçi veya biyografik bir yapıma ödülü verecekler.

En iyi film adayları

Brooklyn

Diriliş

Casuslar Köprüsü

Mad Max: Fury Road

Room

Big Short

Spotlight

Marslı

Çekişme var

16-02/27/spot.png

Spotlight film afişi

Spotlight, taciz skandallarıyla gündeme gelen bir kilisenin tüm yaptıklarını aydınlatmaya çalışan Boston Globe Gazetesi'deki, Spotlight özel haber ekibinin yaşadıklarını konu ediniyor. Katolik Kilisesi’nin örtbas etmeye çalıştıkları tüm vakalar gün yüzüne çıkarılıyor. Gerçek bir yaşam hikayesi olan film, gerçekçi anlatımı ve gerçek bir yaşam hikayesi olması nedeniyle Oscar'ın en güçlü adayı. Fakat, çekişme var: Çünkü 12 dalda adaylığı bulunan Diriliş filmi ile Casuslar Köprüsü her açıdan etkileyici yapımlar. En iyi film ödülüne aday olan Büyük Açık, Brooklyn, Marslı ve Room gibi yapımlar da seyirci olmakla yetinecekler.

En iyi senaryo

16-02/27/casuslar-koprusu.jpg

Casuslar Köprüsü filminden bir kare/ Tom Hanks

Casuslar Köprüsü, Spotlight, Ex Machina, Tersyüz ve Straight Outta Compton Oscar'a bu yılın en iyi senaryo dalında aday gösterilen yapımları. Sıkı dokunan, seyirciyi yormayan ve gerçekçi düz mantıkla ilerleyen senaryo örgüsüyle Spotlight ile arabulucu avukatın hikayesini anlatan Casuslar Köprüsü arasında bir çekişme var. İkisinin de konusu gerçek, ikisi de aşırı ölçüde gerçekçi görüntülere sahip. İşleniş açısından her ikisi de seyirciyi etkilemeyi başarıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN