Ramazan Orucunu Hurma İle Açın! Bakın Oruç Neden Hurma İle Açılıyor İşte Faydaları

Ramazan Orucunu Hurma İle Açın! Bakın Oruç Neden Hurma İle Açılıyor İşte Faydaları

Ramazan ayında tüketimi zirve yapan hurma; iftar sofralarının başlıca yiyeceklerinden birisi. Peki hurma nedir? Faydaları nelerdir? Günlük hurma tüketerek sağlığımızda ne gibi değişimler olur? Bütün bu sorularınızın cevaplarını haberimizde ayrıntıları ile birlikte sizler için hazırladık. Buyurun haberimizi hurmayla tatlıya bağlayalım...

Yaklaşık 8 bin yıldır tüketildiği düşünülen hurmanın anavatanı, Ortadoğu' dur. Hurmanın birçok ülkede farklı tat ve görünümde çeşitli türleri yetiştirilmektedir. Genellikle sadece Ramazan sofralarında ve hac-umre ziyaretleri sonrasında tatmaya alışık olduğumuz hurmanın aslında onlarca çeşidi bulunmakta. Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeri yaş hurma en çok bilinen türlerdendir. Ortadoğu ülkelerinde kanser vakasının düşük olması, hurmanın tüketiminin fazla olması ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

Peygamber Efendimiz' in (SAV) sünneti olduğu için orucumuzu çoğunlukla hurmayla açarız. Gün boyu tutlan oruçtan sonra kan şekerini toparlamak, iftarda fazla yemeyi önlemek ve enerjimizi artırmak için orucu hurmayla açmak çok önemli ve oldukça faydalıdır. Ramazan ayında iftardan sonra da ağır, hamurlu, şerbetli tatlılar yerine hurma tüketmek Ramazan'da kilo alınmasını engeller.
Ayrıca, Ramazan ayında uzun süreli açlıktan sonra bağırsak tembelliği yaşamamak için sahurda ve iftarda hurma tüketimi uygundur. Hurmanın lif oranı çok yüksek olduğu için, midede fazlaca yer kaplıyor. Böylece açlık hissedilmiyor.

Bir rivayette de Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

“Biriniz iftarını açmak istediğinde, onu hurma ile açsın, çünkü hurma berekettir, hurma bulmazsa su ile açsın, çünkü su temizdir.” (Tirmizî, Savm, 10; Ebu Davud, Savm, 21; Neylu’l-Evtar, 4/220)

hurmaa1.jpg

RAMAZAN' IN SİMGESİ HURMA

Uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral içermektedir. Ayrıca zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır. İyi derecede flor içerir, flor diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemine güç katar. Hurma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da zengin bir şifa kaynağıdır.

hurma2.jpg

Şimdi lezzetiyle damaklarımızı şenlendiren hurmanın sağlığa faydalarını inceleyelim;

- Kansere yakalanma riskini azaltır.

- Vücudu temizler.

- Kalbe sağlığına dosttur.

- Hafızaya faydalıdır.

- Diyabet ve yüksek tansiyonu tedavi edici özelliği vardır.

- Şeker seviyesini dengeler.

- Anemi hastalığına şifadır.

- Karaciğere dosttur.

- Gözleri kuvvetlendirici özelliği vardır.

- Kemiklerin güçlenmesine yardım eder.

- Ruh sağlığını korur.

- Damar sertliği ve kolesterole iyi gelir.

- Çocuk gelişiminde oldukça önemlidir.

- Sindirim sistemine faydalıdır.

- Cilt sağlığını korur.

- Yaşlılığa bağlı hastalıkları engeller.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN