Yüzünüzdeki Bu Belirtiler Kolesterolün Habercisi Olabilir! 18 Yaşına Kadar İndi: Ölüm Riskini 2 Katına Çıkartıyor

Yüzünüzdeki Bu Belirtiler Kolesterolün Habercisi Olabilir! 18 Yaşına Kadar İndi: Ölüm Riskini 2 Katına Çıkartıyor

Artık değişen yaşam koşulları ile insanlar daha az hareket edip daha hızlı tüketmeye başladı. Özellikle pandemi ile birlikte evden çalışmalar, hareketsiz kalma, hazır besinler tüketme gibi alışkanlıklarımız doğdu. Bu değişim bazı hastalıkların önünü açtı. Bu hastalıklardan biri olan yüksek kolesterol, çoğu kişide görülmeye başladı. Genetik olarak da ortaya çıkan bu hastalığın belirtilerini biliyor musunuz? Eğer yüzünüzde bu belirtiler varsa kolesterolün başlangıç sinyali olabilir.

Pandemi ile birlikte hepimizin evlere kapandık. Bu kapanma süresinde çoğu kişi kilo almak zorunda kaldı. Ancak eğer sağlıksız beslenip düzensiz kilo aldıysanız yandınız. Yüksek kolesterol, kanınızda olan kolesterol adı verilen yağlı bir maddenin çok fazla olmasına denilir. Artan kilolar ile bu madde çoğalır. Burada genetik faktörlerde önemli tabi. Fakat bu hastalığı erken teşhis edebilirsiniz. Yüzünüzdeki bu belirtiler kolesterol sahibi olduğunuzu gösteriyor.

YÜZÜNÜZDEKİ BELİRTİ BU HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR

Eğer ailenizde yüksek kolesterol varsa ve sizde çıktıysa buna ailesel hiperkolesterolemi denilir. Buna neden olan şey ise ebeveynlerden geçen bir gen değişikliğinden kaynaklanır. Peki yüzündeki bu belirtiden yüksek kolesterol sahip olduğunuzu anlayabileceğinizi biliyor musunuz? Bu belirtilerin en yaygın olarak görüleni göz çevresindeki işaret.

a3-40.jpg

Yüksek kolesterol, göz çevresinde beyaz veya gri bir halka olan kornea arkusuna neden olur. Bu belirti genel olarak yaşlı insanlarda görülür, ancak ailesel hiperkolesterolemisi olan genç bireylerde de bu görülüyor.

Tespit edilecek diğer işaretler şunları içerir:

  • Dizlerinizin, eklemlerinizin veya dirseklerinizin etrafında çarpmalar
  • Şişmiş ağrılı kaslar

YÜKSEK KOLESTEROL NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Peki yüksek kolesterol nasıl tedavi edilir? İlk olarak sağlıklı ve düzenli beslenmeniz gerekir. Kilonuzu düşürmek ve bol bol hareket etmeniz hastalık riskini azaltır. Yağlı yiyecekler, hazır gıdalardan ve şekerli ürünlerden kaçınılmalıdır.

a2-60.jpg

Doktorlar bunları daha fazla yemenizi öneriyor:

  • Uskumru ve somon gibi yağlı balıklar
  • Kahverengi pirinç, ekmek ve makarna
  • Fındık ve tohumlar
  • Meyve ve sebzeler

KOLESTROLE NEDEN OLAN ETKENLER

FAZLA KİLOLU OLMAK

Uzmanlar obezite ile yüksek kolesterolün arasında güçlü bir bağlantı olduğunun altını çiziyor. Fazla kilo kolesterol seviyenizin değişmesinde önemli bir etkendir. Kötü kolesterolün ve trigliserit seviyelerinin de yükselmesine neden olmaktadır.

a7-7.jpg

YÜKSEK TANSİYON

Yüksek kolesterol yüksek tansiyonla birlikte oluşma eğilimindedir. Biri mutlaka diğerine yol açmasa da yüksek oranda bir arada görülmektedir. İkisinin de birlikte yüksek olması ise başta kalp krizi ve felç geçirme riskinizi yüksek oranda arttırmaktadır. Bu noktada daha fazla fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme kan basıncınızı ve kolesterolünüzü dengelemede en önemli etkenlerdir.

AİLE GEÇMİŞİ

Yüksek kolesterolde aile geçmişi de önemli bir yer tutmaktadır. Genlerle aktarılabilen yüksek kolesterol genç yaşta bu hastalığa yakalanma riskini de arttırmaktadır. Bu durum 18 yaşındaki bir bireyin bile kalp krizi geçirmesine neden olabilir. Ancak ailenizde bu hastalıklar yaygın şekilde görülse bile bunun önüne geçmek mümkündür. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar ile sağlıklı bir diyet kombinasyonu benimsemek hastalık riskini %80 oranında azaltabilmektedir.

a1-83.jpg

KÖTÜ BESLENME

Şeker, kırmızı et, aşırı işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış yiyecekler ve unlu mamullerin bulunduğu bir beslenme biçimi, kötü kolesterolün yükselmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yüksek kolesterol ise arterleri tıkayarak kalp krizine ya da inmeye neden olabilmektedir. Bu nedenle atardamaları açık ve temiz tutacak şekilde beslenmek için Akdeniz tarzı bir diyet benimseyerek özellikle kalp hastalıklarının önüne geçmek mümkündür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN