NASA'nın keşif aracı Mars'ta antik gölün varlığını doğruladı. Bilim insanlarına göre, Perseverance, Jezero Krateri'nde topladığı verileri Mars'ın geçmişte suyla kaplı olduğunu ve mikrobiyal yaşam barındırmış olabileceğini gösteriyor.
NASA'nın Perseverance keşif aracı, Mars'ta "Jezero Krateri" adı verilen havzada antik bir gölün varlığını doğrulayan veriler topladı. Bu bulgular, Kızıl Gezegen'in geçmişte suyla kaplı olduğunu ve mikrobiyal yaşam barındırmış olabileceğine dair bilim insanlarının hipotezlerini doğruluyor.
NASA'nın internet sitesindeki habere göre, Jezero Krateri, 49 kilometre boyutunda ve barındırdığı deltalardan dolayı Perseverance'ın iniş alanı olarak seçildi. Bilim insanlarına göre, bölgenin geçmişte suyla dolu olduğunu ve antik bir nehre ev sahipliği yaptığını gösteren kanıtlar mevcut.
Perseverance'ın topladığı veriler, 3,5 milyar yıldan fazla bir süre önce nehir kanallarının krater duvarının üzerinden taşarak göl oluşturduğuna işaret ediyor. Bilim insanları, suyun çevredeki kil minarallerini krater gölüne taşıdığına dair kanıtlar da keşfetti.
Jezero'da mikrobiyal yaşamın oluşabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bölgenin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini inceleyecek bilim insanları, geçmiş yaşamın izlerini keşfetmek için Mars kaya ve toprağından örnekler toplayacak.
Jezero Krateri 45 kilometre genişliğinde olup Mars ekvatorunun kuzeyindeki "Isidis Planitia" adı verilen düz bir ovanın batısında yer alıyor.
Bu keşif, Mars'ın geçmişine dair önemli bilgiler sunarak gezegenin evrimi ve olası yaşamın kökeni hakkında yeni sorulara kapı açıyor.