Temyiz nedir?

Temyiz nedir?

Hukuki bir terim olan temyiz, kısaca bir dava sonucunda verilen kararın, bir üst mahkemeye gönderilerek yeniden incelenmeye alınması anlamına geliyor. Bir hak olan temyiz başvuru süresinde yapılmazsa, bu haktan vazgeçilmiş olunuyor…

Eski dilde iyiyi kötüden ayırabilme, ayırma ve seçme anlamına gelen temyiz, hukuk alanında sıklıkla kullanılan ve vatandaşlara anayasa tarafından verilen bir haktır, bununla birlikte, temyiz başvuru süresine dikkat edilmesi gerekmektedir…

TEMYİZ NEDİR?

Bir mahkeme tarafından bir dava hakkında verilen kararın, bir üst mahkeme incelenmesi anlamına gelir. Davacı genellikle alınan karara itiraz etmek için bu yolu seçer. Eğer davanın yeniden incelenmesi isteniyorsa, temyize başvurulur. Her mahkemenin üst mahkemesi aynı değildir. İdari yargıda bir üst mahkeme, Danıştay iken, adli yargıda üst mahkeme Yargıtay’dır. Vergi ve idare mahkemelerinin bazı kararları için temyiz başvurusu bölge idare mahkemelerine yapılabilir. Temyiz için, belirlenen süre içinde başvuru yapılmalıdır. 

TEMYİZ BAŞVURU SÜRESİ NEDİR?

Mahkemenin verdiği kararın üst mahkemede incelenmesini istiyorsanız başvurunuzu temyiz başvuruş süresi içinde yapmak durumundasınız. Eğer, belirlenen süre içinde başvuruda bulunmazsanız, bu hakkınızdan vazgeçmiş sayılıyorsunuz. Bununla birlikte temyiz başvuruş süresi her mahkemede farklıdır.

Temyiz başvuru süresi kimi mahkemelerde kararın alındığı günden itibaren başlamakla birlikte, kimi mahkemelerde kişinin bu kararı öğrendiği günden itibaren başlamaktadır. Buradaki fark, temyiz hakkı olan kişinin karar alındığında orada olup olmamasındadır. 

Ceza Mahkemelerinde kararın tebliğ ya da tefhimle öğrenilmesinden itibaren 7 gün.

İcra Hukuk Mahkemelerinde kararın tebliğ ya da tefhimle öğrenilmesinden itibaren 10 gün,

İş Mahkemelerinde tebliğ ya da tefhimle kararın öğrenilmesinden itibaren 8 gün.

Aile, Ticaret ve Tüketici mahkemelerinin bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 15 gün,

Sulh Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 8 gün,

İdare ve Vergi Mahkemelerinde temyiz süresi tebliğden itibaren 30 gündür.

temyiz-nedir.jpg

TEMYİZ SEBEPLERİ NELERDİR?

Mahkeme tarafından alınan her karar için temyiz başvurusu yapmak mümkün değildir. Kişinin eğer temyiz sebebi yoksa temyiz başvurusu yapamaz. Temyiz sebepleri ise aşağıdaki gibidir.

Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulandığı durumlarda

Dava şartına aykırılık bulunduğu durumlarda

Taraflardan birinin davasını kanıtlamak için dayandığı kanıtların kanuni sebep olmaksızın kabul edilmediği durumlarda

Karara etki eden yargılama hatası veya eksikliklerin bulunduğu durumlarda, temyiz başvurusu yapılabilir. 


 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN