Çiftçi üzerine düşeni yaptı fiyatlar rafta arttı

Çiftçi üzerine düşeni yaptı fiyatlar rafta arttı

Tarımsal ürün fiyatlarında üretici kaynaklı büyük bir düşüş olduğunu söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, bunun tüketiciye yansımadığını belirtti. Bayraktar “Kovid-19 tedbirleri kapsamında halkın önlem amacıyla sokağa çıkmaması, talepte daralmaya ve buna bağlı olarak üretici fiyatlarında düşüşe neden oldu. Üretici fiyatlarında büyük bir gerileme var ancak bu tüketici fiyatlarına yansımıyor” dedi.

Üreticiyle tüketici arasındaki fiyat makası bir türlü kapanmıyor. Çiftçi düşük fiyatla ürününü satarken, tüketici daha pahalıya almak zorunda kalıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Şemsi Bayraktar “Halkın mağdur edilmemesi için bütün kesimlerin sağduyulu davranması ve spekülatörlere fırsat verilmemesi gerekiyor.

Mart ayında markette 23, üreticide 7 üründe fiyat artışı, markette 16, üreticide 17 üründe fiyat düşüşü olurken, markette 3, üreticide 10 üründe fiyat değişmedi. Fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide kuru soğan, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette yeşil soğan, üreticide patlıcan oldu” bilgisini verdi. Bayraktar, üretici fiyatlarında, patlıcan, kabak, domates, salatalıkta yüzde 65’e varan düşüş yaşandığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Üreticideki bu düşüşe rağmen halkımız ucuza gıda tüketemiyor.

Üreticide 35 kuruş olan lahana, markette 2 liraya satılıyor. Aradaki fark 5,7 kata ulaşıyor. Üretici fiyatlarında büyük bir düşüş var ancak bu tüketici fiyatlarına düşüş olarak yansımıyor. Spekülatif faaliyetler devam ederse çiftçimiz üretemez, halkımız gıdaya ulaşamaz.” Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin mart ayı tarımsal ürün fiyatlarında etkili olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Domates, biber, salatalık, patlıcan, portakal, mandalina gibi önemli ihraç ürünlerimizde karantina tedbirleri kapsamında ihracatın yavaşlaması ve nakliye için tır şoförlerinin ülke dışına gitmek istememesine bağlı olarak şoför sıkıntısı yaşanması fiyatları düşürdü. Yeşil soğan, havuç, karnabahar, lahana, ıspanak, maydanoz ve marulda, semt pazarları kurulmasına karşın, Kovid-19 tedbirleri kapsamında halkın önlem amacıyla sokağa çıkmaması, talepte daralmaya ve buna bağlı olarak üretici fiyatlarında düşüşe neden oldu. Fiyat artışı görülen ürünlerden patates ve kuru soğanda Kovid-19 salgını ülkemizde etkili olmadan önce ihraç edilen ürün miktarındaki artış ve akabinde yaşanan talep artışı fiyatların yükselmesine yol açtı. Limonda ise rekoltenin düşük olmasının yanı sıra depodaki ürünün azar azar piyasaya arz edilmesi fiyatlara yansıdı.”

İSTANBUL ENFLASYONU YÜKSELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Mart 2020 fiyat indekslerini açıkladı. Buna göre, İstanbul’da, martta, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi bir önceki aya göre yüzde 0,33, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 1,78 artış gösterdi. Martta, geçen yılın aynı dönemine göre, Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 12,47, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 9,91 yükseliş görüldü. Perakende fiyatları martta bir önceki aya göre giyimde yüzde 3,84, diğer harcamalarda yüzde 2,56, gıdada yüzde 0,98, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0,50, ev eşyasında yüzde 0,19 arttı. Ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 2,76, konutta yüzde 1,34, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 0,25 azaldı. Martta toptan fiyatlarda bir önceki aya göre kimyevi maddeler grubunda yüzde 9,39, gıda maddelerinde yüzde 2,59, işlenmemiş maddelerde yüzde 2,16, mensucatta yüzde 0,71 artış görülürken, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 3,28, madenlerde yüzde 1,90 azalış yaşandı. İnşaat malzemeleri grubunda ise fiyat hareketi görülmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN