Devlet terörü

Devlet terörü

Hamas’a karşı ‘intikam’ adı altında sivillere bomba yağdıran İsrail’in 500 can alan hastane katliamı dünyayı ayağa kaldırdı. Tel Aviv’in aynı hastaneyi üç gün önce de vurup ‘Bu bir uyarıydı’ dediği ortaya çıktı. Dünyanın gözü önünde bir millet yok edilirken sınır tanımayan cüret karşısında meydanlardan aynı çığlık yükseldi: İnsanlık bu vahşeti daha ne kadar izleyecek?

İsrail’in ‘Hastaneleri tahliye edin’ ültimatomundan sonra Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne bombardımanda en az 500 kişi hayatını kaybetti. Filistin Dışişleri, saldırıyı ‘savaş suçu’ olarak acısı Yusuf Ebu er-Riş, İsrail’in 14 Ekim’de hastaneye iki saldırı düzenlediğini ardından da müdür Mahir Ayyad’ı arayarak “İki bombayla uyarıldınız. Neden şimdiye kadar boşaltılmadı?” dediğini aktardı.

‘REHİNELER BIRAKILMADIKÇA YARDIM DEĞİL BOMBA GİRER’

Saldırının ardından Filistin’de 3 günlük yas ilan edildi. Batı’nın koşulsuz desteğini alan İsrail’in önce uyarıp sonra toplu katliam yapması ise ‘devlet eliyle terör’ suçlamalarına yol açtı. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’deki Filistinli grupları sorumlu tuttu. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’in “Rehineler bırakılmadığı sürece Gazze’ye girmesi gereken tek şey insani yardım değil, yüzlerce ton patlayıcıdır” paylaşımı da büyük tepki çekti.

FAİLİ ORTAYA ÇIKARMAK ZOR DEĞİL

Hastaneye füze sonrası tepkiler karşısında İsrail Cumhurbaşkanı “Filistinlileri bir İslami Cihad füzesi öldürdü” savını ortaya attı. İddialara ilişkin kanıt ortaya konamadığı gibi dezenformasyon çabaları da boşa çıktı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, İsrail’in resmi devlet hesabından paylaşılan ve Hamas’ın sorumlu tutulduğu videonun 19.59’da kayda geçtiğini ancak hastanenin 19.27’de vurulduğunu belirtti. Tel Aviv’in ‘algı operasyonları’ karşısında uluslararası uzmanlardan oluşan bir teknik heyetin gerçekleri ortaya çıkarmak üzere inceleme yürütmesi yönünde çağrılar yapıldı.

‘VURULMAYACAK’ DEMİŞLERDİ

İsrail’in ölüm yağdırdığı Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’nde hayatını kaybedenler arasında binaya sığınan çok sayıda kişinin de olduğu belirtildi. Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş “Hastanenin faaliyet gösterebilmesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı almıştık” dedi. Filistinli diplomat Loureen Sayej’in “Çocuklarımız evlerine bomba düştüğünde tanınmak için isimlerini avuçlarına yazıyorlar” sözleri vahşetin korkunç boyutunu ortaya koydu.

1910krt01a-tum.jpg

BÜTÜN KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILDI

İsrail, Hamas’a karşı 12 gündür yürüttüğü intikam saldırılarında hiçbir insani sınır tanımadığını gösterdi. Üç gün önce de vurulan ve İsrail’in ‘bu bir uyarıydı’ diye nitelediği Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne bombardımanda yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybetmesi dünyayı ayağa kaldırdı. Herkesin aklındaki soru ise artık hiçbir kırmızı çizginin tanınmadığı bu vahşete dünyanın daha ne kadar seyirci kalacağı.

Dünya önceki akşam saatlerinden beri Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik vahşi saldırının şokunu yaşıyor. İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim’deki baskını sonrası giriştiği misillemelerde tüm sınırların aşıldığı saldırı en ateşli destekçilerini bile isyan ettirdi. Sert tepkiler karşısında İsrail ordusu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini iddia ederken aynı hastaneyi üç gün önce de vurup ‘Bu bir uyarıydı’ açıklaması ortaya çıktı. Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, İsrail’in 14 Ekim’de hastaneye iki saldırı düzenlediğini ardından da müdür Mahir Ayyad’ı arayarak “İki bombayla uyarıldınız. Neden şimdiye kadar boşaltılmadı?” dediğini aktardı. Ayrıca saldırı öncesi İsrail’in hastanelerin tahliye edilmesini istediği de haberlerde yer almıştı. Patlamanın görgü tanıkları olay yerindeki BBC muhabirine yaptıkları açıklamada, geniş bir alanda meydana gelen büyük bir patlamanın paniğe yol açtığını söyledi.

Hastanedeki doktorlar ise Salı akşamı yaralı ve ölü sayısı karşısında şaşkına döndüklerini ifade ettiler. Gazze’deki Sağlık Bakanı Yardımcısı er-Riş, İsrail’in sivilleri hedef almasının durdurulması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu. Tehditler üzerine hastane yönetiminin İngiltere’deki Hıristiyan din yetkilileriyle irtibata geçtiğini duyuran Ebu er-Riş, hastanenin faaliyet göstermesi için uluslararası kurumlardan güvence mesajı aldıklarını belirtti. “Dünyada insanların bombalarla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi’dir” diyen Ebu er-Riş, İsrail’in hastaneleri hedef aldığına ve buna karşı önlem alınmadığına dikkati çekti. Ebu er-Riş, İsrail’in sivilleri hedef almasının durdurulması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu. Basın toplantısına ilişkin görüntüde, sağlık personelinin üstü kapalı cesetlerin arasında durduğu, yerde oturan iki kişinin kucaklarında ise bir bebek ve bir kız çocuğa ait cesetler bulunduğu görülüyor. Sınır Tanımayan Doktorlar bünyesinde hizmet veren doktor Gassan Ebu Sitte de hastanede cerrahi operasyon gerçekleştirdikleri bir sırada güçlü bir patlama sesiyle irkildiklerini kaydetti. Ebu Sitte, ameliyathanede tavanın çöktüğünü belirterek, “Bu bir katliamdır” ifadesini kullandı. El-Ehli Baptist Hastanesi’nde hayatını kaybedenler arasında binaya sığınan çok sayıda kişi de bulunuyordu. Filistinli diplomat Loureen Sayej’in “çocuklarımız evlerine bomba düştüğünde tanınmak için isimlerini avuçlarına yazıyorlar” sözleri vahşetin korkunç boyutunu ortaya koydu. Saldırının ardından Filistin’de 3 günlük yas ilan edildi.

İSRAİL’E GİDEN BIDEN’IN DESTEĞİ SARSILMADI: ‘PATLAMAYI DİĞER TARAF YAPMIŞ GÖRÜNÜYOR’

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de El Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlenen saldırının ardından dün İsrail’e giderken “Hastanedeki patlamayı diğer taraf yapmış gibi görünüyor” açıklamasını yaptı. Biden kendisini Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la karşılayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla kucaklaştı. ABD Başkanı Biden, hastanedeki ‘patlama’ nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek “Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi, siz (İsrail) değil. Ancak çok sayıda kişi emin değil” diye konuştu. Biden, bu konuda üstesinden gelinmesi gereken çok şey olduğunu vurgulayarak “bu duruma düşen masum Filistinlilerin” hayatlarının korunması için yapılması gerekenlerin önemine işaret etti.

Netanyahu ise şöyle konuştu: “Bugün buraya geldiğiniz ve bu zor zamanlarda İsrail’e verdiğiniz açık destek için teşekkür etmek istiyorum. Bu destek Amerikan halkının ezici iradesini yansıtmaktadır. Bu desteği, düşmanlarımıza kararlılığımızı test etmemeleri yönünde verdiğiniz açık mesajda ve bu sözleri eylemle desteklemek üzere bölgeye gönderdiğiniz iki Amerikan uçak gemisi savaş grubunda görüyoruz” dedi. Gazze’de El Ehli Baptist Hastanesi’nde düzenlenen saldırının ardından Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün ziyaretini yarıda kesmişti. Abbas ayrıca, Biden ve diğer liderlerle dün Amman’da yapılması planlanan, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ele alınacağı toplantıya da katılımını iptal etti. Bu gelişmenin ardından Mısır ve Ürdün’den de bu yönde adım atıldı. İki ülke, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısı sonrasında ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeyi iptal etti.

DÜNYA’DA BÜYÜK İNFİALE YOL AÇTI

Hastane saldırısı sonrası dünyanın birçok ülkesinde halk sokaklara döküldü. ABD’de yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarını Beyaz Saray önünde protesto etti. Yüzlerce kişi, “Filistin soykırımına son”, “Etnik temizliği finanse etmeyi durdurun” ve “Netanyahu savaş suçlusudur” yazılı pankartlar taşıdı. Almanya’da polis, Gazze’deki hastane saldırısının ardından Filistin’e destek gösterisi yapmak isteyen eylemcilere saldırdı. Cezayir’in başkenti Cezayir başta olmak üzere, Vahran (Oran), Varkala, el-Ağvat ve Setif, kentlerinde sokaklara inen binlerce Cezayirli, İsrail’in Filistin’deki saldırılarına tepki gösterdi. İran’da göstericiler başkentteki Fransa ve İngiltere büyükelçiliklerin önüne yürüyerek, İsrail aleyhine slogan attı. Ürdün’de İsrail’in hastane saldırısını protesto ederek İsrail Büyükelçiliğine girmek isteyen göstericilere polis müdahalede bulundu. Kanada’nın Toronto kentinde bulunan İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşlar, İsrail’in saldırısını protesto etti. Tunus’ta, İsrail’in Gazze’deki El Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını protesto etmek için Fransa’nın Tunus Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Fas’ın başkenti Rabat’taki parlamento binası önünde, İsrail’in Gazze’deki El Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını protesto etmek için gösteri düzenlendi.

HAMAS: ABD KÖRÜ KÖRÜNE DESTEK VERİYOR

Hastaneye saldırı sonrası dünyadan ‘devlet eliyle terör’ suçlamaları karşısında İsrail Cumhurbaşkanı “Filistinlileri bir İslami Cihad füzesi öldürdü” savını ortaya attı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, saldırıdan Gazze’deki Filistinli grupları sorumlu tuttu. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’in “Rehineler bırakılmadığı sürece Gazze’ye girmesi gereken tek şey insani yardım değil, yüzlerce ton patlayıcıdır” paylaşımı da büyük tepki çekti. İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, yaptıkları incelemenin sonuçlarını paylaşarak patlamanın sebebinin İslami Cihad tarafından fırlatılan bir roket olduğu iddiasını yineledi. Hastanenin çevresindeki binalarda herhangi bir yapısal hasar olmadığını savunan Hagari, ‘bir hava saldırısıyla tutarlı herhangi bir kraterin de bulunmadığını’ iddia etti. İsrail’in radar sisteminin Gazze’den atılan roketleri takip ettiğini söyleyen Hagari, roket fırlatma işleminin başarısızlığını gösteren iki bağımsız video olduğunu da iddia etti. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, videonun 19.59’da kayda geçtiğini ancak hastanenin 19.27’de vurulduğunu belirtti. Tel Aviv’in ‘algı operasyonları’ karşısında uluslararası uzmanlardan oluşan bir teknik heyetin gerçekleri ortaya çıkarmak üzere inceleme yürütmesi yönünde çağrılar yapıldı. Filistin tarafı da İsrail’in iddialarına karşı çıktı.

Hamas, saldırının arkasında Filistinli grupların olduğuna işaret eden Biden’ı eleştirdi. Reuters’ın aktardığına göre açıklamada, “ABD, körü körüne İsrail’i destekliyor” ifadeleri yer aldı. Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in uluslararası baskıları altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi’ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını belirtti. İslami Cihad Hareketi de, Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombaladıkları yönündeki İsrail iddialarını yalanlayarak, bunun “asılsız olduğunu” belirtti.

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ: BU FİLİSTİNLİLERİ GÖÇE SÜRÜKLEME GİRİŞİMİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, “Gazze’de şu an yaşanan, sivilleri Mısır’a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Sisi, resmi temasları kapsamında başkent Kahire’de bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı ikili görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Mevcut askeri operasyonlara devam edilmesi, kontrolden çıkması muhtemel güvenlik ve insani sonuçlara yol açacak.” dedi. Sisi, “Gazze Şeridi’ne yardımların girişinin engellenmesi, elektrik, su ve yakıt verilmemesinden hedeflenen sadece Filistin halkının Mısır’a tehcir edilmesidir. Biz, Filistin davasının tasfiye edilmesini ve Filistinlilerin Sina’ya tehcirini reddediyoruz.” diye konuştu.

BAŞKENTLERDEN TEPKİ YAĞMURU

İsrail’in, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği saldırıya birçok ülke ve uluslararası kuruluştan kınama geldi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas: “İşgal hükümeti tüm kırmızı çizgileri aştı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı

Rusya Devlet Başkanı Putin: “Trajedi, korkunç bir olay ve felakettir.”

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly: İnsan hayatı açısından “yıkıcı kayıp”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Hiçbir şey bir hastaneye yapılan saldırıyı haklı çıkaramaz.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Kapsamlı şekilde soruşturulmalı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Hastaneler ve tıbbi personel uluslararası insani hukuk tarafından korunur.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: İsrail’e karşı petrol ambargosu dahil “tam ambargo” uygulanmalı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN