Güney Afrika'daki protestolarda 32 kişi hayatını kaybetti 757 kişi gözaltına alındı

Güney Afrika'daki protestolarda 32 kişi hayatını kaybetti 757 kişi gözaltına alındı

Güney Afrika'da eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklanmasının ardından başlayan protesto eylemlerinin sona erdirilmesi için askeri birlikler devreye girdi. Protestoların yatışması için müdahalede bulunan birlikler 757 kişiyi göz altına aldı. Olaylar sırasında hayatını kaybedenleri sayısı ise 32'ye yükseldi.

Güney Afrika Cumhuriyeti ulusal ordusu, hapse giren Jacob Zuma'nın affedilmesi talebiyle gerçekleştirilen protesto gösterilerinin giderek yayılması üzerine harekete geçti. Protestoların beşinci gününden itibaren yağmalama olayları ve askeri birliklerin sert müdahalesi nedeniyle sokaklar savaş alanına döndü. Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32'ye yükselirken 757 kişi de gözaltına alındı.

​Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, askeri birliklerin, gösterilerin gerçekleştiği Gauteng ve KwaZulu-Natal (KZN) eyaletlerinde polis ve jandarmaya yardımcı olacağını açıkladı. Ramaphosa, yağma ve hırsızlık için fırsat arayanların kaosu artırmak için insanları kışkırttığını savundu.

DURUMUN KÖTÜLEŞMEMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR

Yiyecek marketlerinin özellikle yağmalandığı görülen ülkede pijamalarıyla sabahın erken saatlerinde sokaklara dökülen kadınların kasaplardaki etleri taşıdıkları görüldü.

​Polis Teşkilatı Başkanı Bheki Cele, düzenlediği basın toplantısında tutuklamaların çoğunun Güney Afrika'nın ekonomik başkenti Johannesburg'da gerçekleştiğini söyledi ve 'durumun daha fazla kötüleşmemesi için' çalıştıklarını söyledi.

ZUMA HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR ŞÖYLE:

Devlet Başkanlığına 2009'da seçilerek ülkeyi 9 yıl yöneten Zuma'nın adı yolsuzluk iddialarına karışmış ve devlet bütçesinden şahsi harcamalar yaptığı öne sürülmüştü.

Güney Afrika'da 2009-2018 yılları arasında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Zuma, görevde olduğu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili soruşturmada işbirliği yapmayı reddettiği ve mahkemeye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle 29 Haziran'da 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Zuma, 'mahkemeye itaatsizlik' gerekçesiyle 15 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından geçtiğimiz perşembe günü memleketi Kwazu Natal eyaletinin Nkandla bölgesinde güvenlik güçlerine teslim olarak cezaevine gönderilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN