Altın rekor üstüne rekor kırıyor: Fiyatlardaki yükseliş devam eder mi?

Altın rekor üstüne rekor kırıyor: Fiyatlardaki yükseliş devam eder mi?

İsrail ve Filistin arasındaki savaş 'güvenli liman' olarak değerlendirilen altın fiyatlarındaki yükselişi canlı tutmaya devam ederken ons altın 2 bin dolara yaklaştı, gram altın ise bin 790 TL'yi aştı. Altın rekor üstüne rekor kırarken Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yavaş, "Jeopolitik risklerin, bölgedeki tansiyonu daha da çıkarması halinde altın ve tahvil getirilerinde yükselişler devam edebilir" dedi.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Hastanesi'ne yönelik düzenlediği bombalı saldırıda yüzlerce Filistinlinin ölmesinin ardından Orta Doğu'daki gerginlik üst seviyeye ulaştı. Bu durum bölgedeki siyasi belirsizliği ve diğer ülkelerin müdahale olasılığını artırdı. Orta Doğu'da yaşanan savaşın etkisiyle yatırımcılar tercihlerini güvenli liman olarak gördükleri altından yana kullanmaya başladı. Altına talep artarken bu durum ise ons ve gram altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırmasına yol açtı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, altındaki yükseliş ve borsa hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ceyhun Yavaş, "İsrail-Filistin gerginliğinin yarattığı jeopolitik risk ve aynı nedenler ile ABD’de artan borçluluk sonucunda ABD tahvil getirilerinde 2008 krizi seviyelerinin de aşılmış olması ons altında 2000 dolar, gram altın ise bin 800 TL seviyesine bizi ulaştırdı. Jeopolitik risklerin, bölgedeki tansiyonu daha da çıkarması halinde altın ve tahvil getirilerinde yükselişler devam edebilir ve tekniksel bazda 2000 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde değerli emtiada yeni rekorlar görebiliriz" ifadelerini kullandı.

'BU DÜŞÜŞLER BİRER FIRSATTIR'

Borsa İstanbul'un küresel risk iştahından etkilenmeyi tercih ettiği bu dönemde, endekste kredili pozisyonların yoğunlukta oluşu, yabancı yatırımcıların ilgisinin sınırlı oluşu ve yeni yatırımcı sayısının oldukça fazla oluşu gibi sebeplerden ötürü likiditenin kaybolduğunu düşündüğünü belirten Yavaş şu ifadeleri kullandı:

"Endekste bu dönemler neden alındığı ve satıldığının tam olarak bilinmediği dönemler olduğunu düşünmekteyiz. Bu düşüşlerin bir fırsat olduğunu belirtmekle beraber, tepki hareketlerinin net alımlara geçmediği durumlarda piyasaya girişin erken olabileceğini de düşünmekteyiz. Bu ortamda borsa yatırımcısı uygun seviyelerde fiyatların tutunabildiğine ikna olup ardından alımlara tekrar geçmesinin faydalı olabileceği kanısındayız"

'ŞU AN EN MANTIKLI YATIRIM ARACI: BORSA'

Şu an en mantıklı yatırım aracının hala ucuz olarak lanse edilen Borsa İstanbul'un cazip olduğu görüşünce olduğunu belirten Yavaş, "Borsaya yeni giren yatırımcılarında yatırım fonlarına göz atmalarının da faydalı olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bu yatırım ürünleri dışında cazip faiz oranlarıyla özel sektör tahvilleri, eurobondlar da yatırım tercihleri arasında olabileceği kanısındayız" diye konuştu.

Ata Yatırım GM Mehmet Gönen ise, "Dünyada faizlerin arttığı konjonktürde Altın’ın böyle performans göstermesini savaşın yayılma riskine bağlamak durumundayız. Dış etkenlerle olan hareketler aynı sertlikte tersine de dönebilir" ifadelerini kullandı.

'YATIRIMCILAR EMİN OLMADIKLARI HİSSELERDEN ARACI KURUMLARIN ÖNERDİĞİ HİSSELERE GEÇEBİLİR'

Genel düşüşleri daha iyi bir portföy oluşturmak için fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Gönen, "Yatırımcılara çok da emin olmadıkları hisselerden güvendikleri Aracı Kurumların önerdiği hisselere geçmeyi tavsiye ediyoruz.

Ekonomik politikalarda normalleşme sonrası TL sabit getirili enstrümanlar da artık cazip. Büyük, sağlam şirketlerimizin senelik yüzde 50 getirili tahvilleri var. Portföylerde Özel Sektör Tahvillerine (ÖST) de yer ayrılabileceğini değerlendiriyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN