Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ilk ay ücretsiz olacak' demişti: Ücretsiz doğalgaz ithal mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ilk ay ücretsiz olacak' demişti: Ücretsiz doğalgaz ithal mi?

Karadeniz gazının evlere ücretsiz olarak dağıtılmasının ardından TPAO'dan yapılan açıklamada doğazgazın henüz test aşamasında olduğu, test amaçlı üretimlerin bu yılın sonuna kadar devam edeceği kaydedildi. Söz konusu açıklama gazın 'İthal mi?' sorusunu akıllara getirirken konuyla ilgili KARAR'a konuşan eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, "Teknik konularda çok bilinmezlik var. Muhtemeldir ki konutlarda kullandığımız doğal gazın bir kısmı ithal gazdır" ifadelerini kaydetti.

Her seçim takviminin öncesinde ilk seçim vaadi olarak ortaya çıkan doğalgaz keşfi 14 Mayıs seçimleri öncesinde de kendisini gösterdi.

Geçtiğimiz yıllarda heyecan yaratan Karadeniz'deki doğalgaz keşfi çıkarılmıştı. Gaz çıkarma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında evlere 1 yıl boyunca sıcak su ve ocaklarda kullanılacak olan ve mayıs ayında ısınma için kullanılan doğalgazların bedava verileceğini açıklamıştı.

Türkiye Petrolleri A.O (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz'den çıkarılmaya başlandığı söylenen doğalgazın henüz test aşamasında olduğu, test amaçlı üretimlerin bu yılın sonuna kadar devam edeceğini, BOTAŞ ile ticari kontratların testler bittikten sonra imzalanacağını söyledi.

KARADENİZ GAZI MESAJI

Doğalgazı dağıtan özel şirketler tarafından gönderilen ilk mesajda, “Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği Karadeniz gazının devreye alınmasından dolayı 31 Mayıs 2023 tarihine kadar oluşturulacak ilk faturanız devletimiz tarafından karşılanacaktır” denildi. Seçim haftasına girilen bu günlerde ise ödenen fatura tutarını da belirtilerek şu mesaj gönderilmeye başlandı: “Sayın abonemiz, …. nolu sözleşme hesabınıza ait 18/05/2023 son ödeme tarihli 110 TL tutarlı doğalgaz tüketim faturanız Cumhurbaşkanlığı düzenlemeleri çerçevesinde devlet tarafından karşılanmaktadır. Karadeniz gazımız hayırlı olsun.”

GAZ TEST AŞAMASINDA

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, bedava dağıtılan gazla ilgili sorulara Şırnak Cizre'de yanıt verirken, Karadeniz gazının henüz test aşamasında olduğunu söyledi. Bilgin, “Karadeniz gazında şu anda test üretim fazındayız hâlâ. Test üretimi devam ediyor ve bu üretimin tamamını BOTAŞ'a teslim ediyoruz. Test üretimi yıl sonuna kadar aslında devam edecek. Böylece rezervuar davranışını daha iyi anlamış olacağız. Yıl sonuna kadar değil belki ama yılın son çeyreğine kadar devam edecek. Ondan sonra ticari kontratlar devreye girecek” dedi.

Söz konusu açıklama sonrası akıllara bedava verilen doğal gazın 'İthal mi?' sorusunu getirdi.

'BİLİNMEZLİK VAR'

KARAR'a konuşan Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım ise Karadeniz gazıyla ilgili şu yorumu yaptı:

Şu anda üretilen Karadeniz gazının tamamının konutlarda kullanıldığına dair bir veri yok. Daha önceki konuşmalarda Türkiye Petrolleri A.O (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin doğal gazın ticari kullanımının 30 ağustos 2023’de başlayacağını söylemişti. BOTAŞ ile TPAO arasında bir kontrat olmadığına göre bu doğal gaz hangi şartlarda veriliyor, fiyatı nedir, gün öncesi miktar nedir, BOTAŞ dengelemesini nasıl yapıyor sorularının cevaplanması gerekiyor.

Dolayısıyla teknik konularda çok bilinmezlik var. Muhtemeldir ki konutlarda kullandığımız doğalgazın bir kısmı ithal gazdır.

Şunu sormak isterim. Neden BOTAŞ ile şimdiden ticari bir kontrat yapılmıyor? Acaba günlük miktarlarına mı güvenmiyorlar? Çünkü günlük miktarları kontrata yazarsak her gün bu miktarları gün öncesinden BOTAŞ’a bildirmek zorunda kalacak ve o miktarı üretip veremezse cezaya girecek. Yani üretim miktarlarına mı güvenmiyorlar? Yoksa şu anda satış fiyatları mı belirli değil? Buradan hareketle şu söylenebilir. Karadeniz gazının ya miktarı ya da satış fiyatı belli değil. Aslında BOTAŞ’a satış fiyatını çok rahat belirleyebilirler ve BOTAŞ satış fiyatına baz edebilirler. Geriye bir tek üretim miktarı kalıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN