Dağlardan gelen şifa! Köylüler bedava toplayıp çayını, çorbasını, reçelini yapıyor! Bu meyve kalp damar hastalarının devası

Dağlardan gelen şifa! Köylüler bedava toplayıp çayını, çorbasını, reçelini yapıyor! Bu meyve kalp damar hastalarının devası

Bu şifa deposu dağlardan bedavaya toplanıyor! Köylerde yaşayan vatandaşlar bedavaya topladıkları bu şifalı meyvenin çayını, çorbasını reçelini yapıyor. Bu meyve kalp, damar ve daha birçok hastalığın resmen doğal şifası. İşte detaylar…

Sağlıklı bünyeler için olmazsa olmaz bir konuda doğal besinlerle beslenmektir. Bu doğrultuda dağlardan toplanan birçok bitki ya da meyve vücuda resmen şifa oluyor. Bu meyvede şifa deposu diyebileceğimiz meyvelerden biri. Üstelik dağlardan bedavaya toplanıyor ve farklı formüllerde tüketilebiliyor.

DAĞLARDAN GELEN DOĞAL ŞİFA

Anadolu’da yaşayan halk, neredeyse her derde deva bu bitkiyi toplama mesaisine devam ediyor. Dağlardan gelen doğal bir şifa olarak bilinen kuşburnu, kış mevsimine az bir zaman kala son toplanma günlerini yaşıyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan kuşburnu, vatandaşlar tarafından toplanarak çay, reçel, marmelat formlarına getirilere tüketiliyor.

yeni-proje-1-008.jpg

Birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen kuşburnu, özellikle de kış aylarında çok tercih ediliyor. Soğuk algınlığı, grip, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanı sıra kalp damar hastalıklarına, mide bağırsak sorunlarına da iyi geliyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE TOPLANIYOR

Kuşburnu, köylerde yaşayan halk tarafından geleneksel yöntemlerle toplanıyor. Toplama işleminden sonra kurutularak kazanlarda kaynatılıyor. Daha sonra sofralarda reçel, marmelat, çay şeklinde tüketiliyor. Büyük kazanlarda neredeyse iki saat kaynatılan kuşburnu, kevgirden geçecek kıvama geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden arındırılıyor.

yeni-proje-2-006.jpg

Çekirdeklerinden arınan kuşburunları, tekrar aynı işlemlerden geçtikten sonra daha ince bir elekten geçiriliyor. Bu sayede kılçıkları arındırılıyor. Temizleme işleminin ardından posası alınan ve kullanıma hazır hale gelen kuşburnunun suyu Bayburt'ta özel günlerde yapılan tatlı çorbanın yapımında kullanılarak sofralarda yerini alıyor.

HER HASTALIĞA ŞİFA OLMASIYLA BİLİNİYOR

Kurucakol köyünde kuşburnu toplayan kadınlar, kırsal alanlarda, dağların yüksek tepelerinde olgunlaşan kuşburunlarını ağaçlardan topladıklarını ve kışa hazırlandıklarını söyledi. Dikenli dallardan toplanan kuşburnu için dikenlerden korunmak amacıyla kalın eldivenlerle işlem yapıyor.

yeni-proje-010.jpg

Asıl zor işin kuşburnunun toplandıktan sonra başladığına değinen köy sakinlerinden Ayşe Toprak, "Kuşburnu sezonumuz başladı. Şimdi tam da kuşburnu mevsimi. Kuşburnular ağacımızda gördüğünüz gibi ne kadar güzel duruyorlar. Bunları topluyoruz, içlerinde olgunlaşmamışlar varsa onları olgunlaşsın diye güneşin altında bekletiyoruz. Tandırda ateşte bir güzel pişiriyoruz. Piştikten sonra eziyoruz daha sonra katılaşana kadar kaynatıyoruz ve reçelini, marmelatını yapıyoruz. Ardından sıcak sıcak kavanozlara koyuyoruz kışın alıp alıp tüketiyoruz. Ayrıca Bayburt'a has tatlı çorbayı da kuşburnuyla yapıyoruz. Buğdayla pişiriyoruz, içine üzümünü, kayısısını, eriğini diğer malzemelerini atıyoruz kışın sıcak sıcak sobanın başında çorbamızı tüketiyoruz. Kuşburnu her derde derman, her hastalığa şifadır, bolca tüketmek lazım" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN