Ev sahipleri şimdi yandı! Bunu yapanlar kat kat tazminat ödeyecek: Kiracı CİMER'e şikayet ederse...

Ev sahipleri şimdi yandı! Bunu yapanlar kat kat tazminat ödeyecek: Kiracı CİMER'e şikayet ederse...

Ev sahipleri bu sefer yandı! Bunu yapanlar kat kat tazminat ödeyecek! Kiracınız CİMER'e ederse başınız yanabilir! Ev sahiplerini üzecek, kiracıları ise sevindirecek haber...

Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için devreye giren arabulucular, son dönemde artan şikayetlere bir yenisini ekliyor: 'Elektrik, su, doğalgazı kesme, saati sökme' uygulamaları.

KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEYEN EV SAHİPLERİ ŞALTER İNDİRİYOR

ev-sahib1.jpg

Özellikle büyükşehirlerdeki eşyalı konutlarda yaşanan yüzde 25 yasal kira artışını kabul etmeyen bazı ev sahipleri, kiracılarına baskı yapmak amacıyla elektrik şartelini indiriyor, suyu kesiyor ve abonelikleri iptal ettiriyor. Ancak, Türk Ceza Kanunu ve Borçlar Kanunu'na göre aboneliği iptal ettirmek suç teşkil ediyor ve yargı tazminata hükmediyor.

Türk Ceza Kanunu, huzur ve sükuneti haksız yere bozmayı suç sayarken, elektrik, su ve gazı kesmek de bu kapsamda değerlendiriliyor. Ev sahiplerinin abonelik iptali veya kesme işlemleri durumunda suç duyurusunda bulunulabiliyor.

Yüksek yargının, kiracının kirayı yatırmaması durumunda bile abonelik sözleşmelerinin iptal edilemeyeceği yönündeki kararları bulunuyor. Kiracıya yönelik manevi tazminat ve şartlara bağlı olarak maddi tazminat kararları, Yargıtay tarafından destekleniyor.

KİRACILAR CİMER'E ŞİKAYET EDEBİLİR

618e16add90837b6d34acaa5.webp

Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme, Temmuz'a kadar geçerli olacak. Bu süreçte fatura dahil eşyalı dairelerde kiracılar, dönemsel fatura artışlarına karşı korunmak adına ev sahipleriyle uzlaşma yoluna gidebilecek. Tahliye baskısı yapan ev sahipleri için şikayet mekanizmaları ise ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi ilgili kurumlar olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN