Geriye dönük on binlerce lira ödeyebilirsiniz! Kiracılar dikkat: Ev sahipleri yeni yöntem buldu ve...

Geriye dönük on binlerce lira ödeyebilirsiniz! Kiracılar dikkat: Ev sahipleri yeni yöntem buldu ve...

Yükselen ev fiyatları ve kira fiyatları üzerine ev sahibi ile kiracılar arasındaki sorunlar her geçen gün yenilenmeye devam ediyor. Ülke gündemine oturan sorunlara dair mahkeme kararları yakından takip ediliyor. Kira kapsamında sürekli olarak paylaşılan mahkeme davalarında alınan kararlara göre ev sahipleri ya da kiracılar kendilerini savunabiliyor. Güncelleme ile ev sahipleri yeni bir yöntem ile dava açabiliyor. İşte tüm detaylar...

Kira fiyatlarındaki artış beraberinde mahkeme davalarını da getiriyor. Türkiye gündeminde son yıllarda büyük bir yer kazanan ev sahibi ve kiracı tartışmalarına her geçen gün yeni bir gelişme ekleniyor. Yükselen kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri kirayı artırmak istese de sözleşme gereği istediği rakamlara getiremiyor.

KİRACILARI KORKUTAN DAVA

Kiracı ile ev sahibi arasında büyüyen sorun ise genellikle mahkemelerde çözülüyor. Kirayı yükseltmek için ev sahipleri artık soluğu mahkemelerde alıyor. Ev sahipleri açtığı "Sözleşme uyarlama" davaları ile gündeme geldi. Ülke gündeminde yer alan ev sahibi ve kiracı davaları genellikle tahliye ve kira tespit için açılıyor.

Bu duruma karşı Avukat Umut Metin tarafından detaylı bir açıklama geldi. Açıklamalara göre sözleşme uyarlama davaları; sözleşmenin imzalandığı günden sonra yaşanan olaylar neticesinde sözleşme ücretinde olağanüstü değişiklik olmasından kaynaklanan bir dava çeşididir.

1559924.webp

SÖZLEŞME UYARLAMA DAVASI HIZLI ÇÖZÜM

Avukat Umut Metin tarafından paylaşılan dava detaylarına göre, "Kira uyarlama davaları aslında sözleşmenin kurulduğu aşamadan sonra yaşanan hadiselerle sözleşme bedelinde olağanüstü değişme olmasından kaynaklanan bir dava. Evet böyle mutabakata vardım doğru ama aradan geçen sürede ülke öyle bir değişti ki artık bu rakama katlanmamı bekleyemezsin şeklinde kurgulu bir dava" bilgilerini paylaştı.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında en sık başlatılan dava "Kira Tespit" davası olurken, bu davanın 5 yıl bekleme şartı olduğu vurgulanıyor. Fakat, sözleşme uyarlama davası için böyle bir durum söz konusu değil. Sözleşmenin imzalandığı yıl içerisinde bile açılabilecek bir dava olduğu belirtiliyor. Son dönemlerde bu nedenden dolayı ev sahiplerinin talebini kazandığı vurgulandı.

miras-hukukunda-ev-paylasimi-yapma.jpg

EV SAHİPLERİNE TOPLU ÖDEME

Tecrübelerini aktaran Avukat Metin, ev sahiplerinin dava açmadan hemen önce notere giderek taleplerinin yer aldığı bir ihtarname çektiğinin de altını çizdi. 2023 yılının ikinci yarısında duyurulan yüzde 25'lik zam sınırlamasının devam etmesi Avukat Metin'in açıklamalarına göre, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki yaşanan uyumu bozdu.

Ev sahipleri ile kriacılar arasındaki fiyat tartışması sonucunda ise ek dava gereksinimi oluştuğunu belirtti. Kira davalarının 2-3 yıl kadar sürdüğünü belirterek, ev sahibinin haklı bulunması durumunda geriye dönük toplu ödemeler alınabiliyor. Ev sahiplerinin dava öncesinde ihtarname çekerek, kira artış talebinde bulunması gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN