İstanbul için alarm çalıyor: İmamoğlu İstanbul'daki acı tabloyu 'Ne yazık ki' diyerek duyurdu!

İstanbul için alarm çalıyor: İmamoğlu İstanbul'daki acı tabloyu 'Ne yazık ki' diyerek duyurdu!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler 39 bin 672 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan afetin ardından İBB, İstanbul'da olası bir deprem için çalışmalara başladı. İstanbullu vatandaşlara çağrıda bulunan İBB Başkanı İmamoğlu, kentteki kötü durumu 'ne yazık ki' diyerek duyurdu.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki deprem on bir ili yerle bir ederek Türkiye'nin en büyük afetlerinden biri olarak tarihe geçti. Türkiye'yi yasa boğan depremlerde 39 bin 672 vatandaşımız hayatını kaybetti. Afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken yıllardır beklenen 'Büyük İstanbul Depremi' yeniden gündem oldu.

KARAR'a konuşan Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, İstanbul'da meydana gelecek büyük bir depremde 200 bin binanın yerle bir olacağını belirterek kentteki binaların yüzde 60'ının da risk altında olduğunu duyurdu.

Muhçu'nun açıklamalarının ardından sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'Deprem Bilim Kurulu'nun bir araya geldiğini belirterek "İstanbul için bilimin sesiyle yol yürüyoruz. Bugün Deprem Bilim Kurulu olarak bir araya geldik. İstanbul Planlama Ajansı’da gerçekleşecek çalışmaya katkı sunabilecek bütün uzmanları davet ediyorum. Buradan çıkacak acil eylem planını 25 Şubat sonrası kamuoyuyla paylaşacağız." diyerek İstanbul'da olası bir depreme yönelik çalışmaların başladığını açıkladı.

1980 ÖNCESİNE AİT 264 BİN BİNA

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle 2020 yılında hazırlanan 'İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi' İstanbul'daki konut stoku ile ilgili verileri duyurdu.

İstanbul'da 2000 ve öncesinde yapılmış bina sayısının 818 bin 339 olduğu öğrenilirken bahsi geçen binaların 555 bin adedinin 1980-2000 tarihli, 264 bininin ise 1980 öncesinde yapıldığı kaydedildi.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullu vatandaşlara çağrıda bulunarak "riskli yapıları taramamıza izin verin" dedi.

"NE YAZIK Kİ SADECE 29 BİNİ TARAMA YAPMAMIZI KABUL ETTİ"

1999 öncesi yapılmış 107 bin binadan yalnızca 29 bininde tarama yapıldığını kaydeden İmamoğlu şunları söyledi:

"Bu hayat meselesi başka bir şey değil.

İstanbullulara çağrımdır, riskli yapıları taramamıza izin verin. Şu ana kadar, 1999 öncesi yapılmış 107 bin binadan ne yazık ki sadece 29 bini tarama yapmamızı kabul etti. Gerçek tabloyu görmek ve birlikte çözüm üretmek zorundayız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN