Kentsel dönüşümde detaylar belli oldu! Yıkım süresi ve kira yardımında yeni ayrıntı, sadece 90 gün süre verilecek

Kentsel dönüşümde detaylar belli oldu! Yıkım süresi ve kira yardımında yeni ayrıntı, sadece 90 gün süre verilecek

Ülkenin neredeyse tamamını ilgilendiren kentsel dönüşüm konusuna ilişkin detaylar belli oldu! Yıkım süresinde ve kira yardımında yeni ayrıntılar ortaya çıkarken, edinilen bilgilere göre yalnızca 90 gün süre verilecek. İşte milyonları ilgilendiren konunun detayları…

Doğal afetlerden dolayı ülke genelinde kentsel dönüşüme gidilmesi gerekirken konuya ilişkin yeni adımlar geçtiğimiz dönmede atıldı. Lakin bu kez de dönüşüm sürecini yavaşlatan unsurlar ortaya çıktı. Bu unsurlardan en önemlisi ise çoğunluk sağlama meselesi oldu. Yeni düzenleme ile bu sorunun çözülmesi hedefleniyor. Artık kentsel dönüşüm kararları, hisseleri oranında maliklerin yüzde 50+1 oy çoğunluğuyla alınabilecek. Bu sayede, dönüşüm için bekleyen projelerin önündeki engeller kaldırılarak, süreç hızlanacak.

RİSKLİ YAPI TESPİTİNDE YENİ YÖNTEMLER

Riskli yapı tespiti süreci için ilgili kurumlar tarafından önemli değişikliklere gidildi. Bu kapsamda yapı malikleri, lisanslı kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak riskli yapıların tespitini isteyebilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, resen tespit yapabileceği gibi maliklere süre vererek de tespit isteyebilecek.

yeni-proje-8.jpg

İTİRAZ SÜRECİNDE İYİLEŞTİRME

Bu değişikliklerin yanı sıra riskli yapı tespitine karşı itiraz sürecinde de iyileştirmeler yapıldı. Buna ilişkin bilgiler riskli yapıya asılacak ve yapı maliklerine e-devlet aracılığı ile bilgi verilecek. Ayrıca itiraz yapmak isteyen kişi ilgili muhtarlıklara 15 gün içinde itiraz edebilecekler. Bu yeni iyileştirme ile sürecin şeffaf olması sağlanacak. Öte yandan hak sahiplerinin itiraz hakları güçlendirilecek.

MALİKLERE YENİ SÜRE TANINDI

Riskli yapıların yıktırılması için verilen sürede değişikliğe gidildi. Bu kapsamda tek seferde 90 günden fazla olmayacak şekilde süre verilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, resen tespit yapabileceği gibi maliklere süre vererek de tespit isteyebilecek.

yeni-proje-7-001.jpg

MALİ YARDIM YAPILACAK

Tüm bunların yanı sıra İstanbul’da başlatılan “Yarısı Bizden” kampanyası doğrultusunda hak sahiplerine yapımda destek olması için mali yardım yapılabilecek. Yapım için yapılacak olan yardımın usul ve esaslarına ise Cumhurbaşkanı karar verecek.

BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILACAK

Deprem sonrası hızlanması gereken dönüşüm için yeni düzenlemelerin getirilmesi, Gayrimenkul Hukuku ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Avukat Çiğdem Kezir tarafından büyük bir adım olarak değerlendirildi. Kezir, "Bürokrasinin önündeki engellerin kaldırılması, süreci hızlandıracak ve daha etkili bir dönüşüm sağlayacak" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN