Mercer tek tek hesapladı! İşte özel sektörün çalışanlarına yapacağı zam... Asgari ücrete beklemenize gerek kalmadı

Mercer tek tek hesapladı! İşte özel sektörün çalışanlarına yapacağı zam... Asgari ücrete beklemenize gerek kalmadı

Yeni yıl yaklaşırken en çok merak edilen konulardan biri maaşlara yapılacak zamlar! 2024 özel sektör maaş zammı ne kadar? Asgari ücrete beklemenize gerek kalmadı! Mercer tek tek hesapladı! İşte özel sektörün çalışanlarına yapacağı zam...

Kasım ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre enflasyon yüzde 3.28 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon oranı da yüzde 61.98'e ulaştı. 2024'e sayılı günler kala, özel sektördeki zam oranları ve asgari ücret belirleme süreci gündemi sarsmaya devam ediyor.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME SÜRECİ 11 ARALIK’TA BAŞLIYOR

2024-ozel-sektor-maas-zammi-ne-kadar.webp

Milyonlarca emekçinin merakla beklediği asgari ücret belirleme süreci ise 11 Aralık'ta başlayacak. Dolaylı olarak 10 milyon emekçiyi ilgilendiren bu süreçte, asgari ücrete yüzde 40-50 arasında bir zam yapılması gündemde. Memur ve memur emeklileri ise şimdiden yüzde 27 enflasyon farkını almaya hak kazandı. Ödenecek net enflasyon farkı 3 Ocak'ta belli olacak ve bu kitleye 1 Ocak itibariyle yüzde 15 toplu sözleşme zammı yansıtılacak.

Ayrıca, 3 Ocak'ta duyurulacak aralık ayı verisi ile memur ve emekli aylıklarına son 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı doğrultusunda zam yapılması bekleniyor. Milyonlarca dar ve sabit gelirli vatandaş, 6 aylık enflasyon farkının yanı sıra aylıklara mutlak refah payı eklenmesini talep ediyor.

2024 YILINDA ÖZEL ŞİRKETLER YÜZDE KAÇ ZAM YAPACAK?

2024-ozel-sektor-maas-zammi-ne-kadar.jpg

Mercer'in araştırmasına göre, 2024 yılında şirketler, ortalama yüzde 50 zam yapmayı planlıyor. Bu zam oranları, özellikle sigorta sektöründe yüzde 71'e kadar çıkabilirken, toplamda bin 744 firmanın katıldığı araştırmaya göre şirketlerin yüzde 59'u yılda bir kez, yüzde 33'ü iki kez ve yüzde 8'i üç veya daha fazla kez zam yapmayı hedefliyor.

Özellikle İstanbul'un en çok ücret alan bölge olmasına rağmen, İzmir ve Ankara bölgeleri ile ücret farkının her geçen yıl kapanması dikkat çekiyor. Mercer'in raporuna göre, 2022'nin son çeyreğinden Eylül 2023'e kadar en fazla ücret artışı gösteren sektörler yüzde 115'le lojistik, yüzde 114'le perakende ve yüzde 108'le enerji oldu. Yeni mezun rollerinde ise yapay zeka ve teknoloji odaklı pozisyonlara bütçe ayırma eğilimi dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN