Milli iradeye siyaset yasağı

Milli iradeye siyaset yasağı

Demokrasinin utanç günü... YSK üyelerine hakaret suçundan yargılanan İBB Başkanı’na 2 yıl hapis cezası verildi, siyaset yasağı getirildi. İmamoğlu ‘Halkın verdiği yetkiyi birkaç kişi alamaz’ dedi. Kılıçdaroğlu ‘Hukuk katletildi’ sözleriyle sert tepki gösterdi. ‘Siyasi karar’ vurgusu yapan Altılı Masa liderleri ortak tavırla duruş sergiledi: Millet iradesi gasp edildi.

ALMANYA GEZİSİNİ YARIDA KESİP DÖNEN KILIÇDAROĞLU: KUMPASIN İTİRAFI

İmamoğlu’nun yargılandığı davada mahkeme 2 yıl 7 ay hapis cezası verdi, siyasi yasak getiren 53’üncü madde uygulandı. TCK’yı yazan komisyonda bulunan Prof. İzzet Özgenç, Prof. Adem Sözüer gibi hukukçuların ‘suç oluşmadı’ görüşü dosyaya girdi. Almanya gezisini yarıda kesip İstanbul’a gelen Kılıçdaroğlu davaya bakan hakimin daha önceki ‘Sözlerin Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği belli’ ifadesini hatırlatarak “Kumpasın itirafı” dedi.

‘SİVİL DARBEYLE 16 MİLYON VATANDAŞIN İRADESİ İKİNCİ KEZ YOK SAYILDI’

İki kez telefonla görüştüğü İmamoğlu’na tam destek veren Kılıçdaroğlu “Hukukun nasıl katledildiğini, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını gördük” tepkisini gösterdi. Muhalefetten de ‘siyasi karar ve millet iradesi çiğnendi’ eleştirisi geldi. İYİ Partili Bahadır Erdem “Bu bir sivil darbe” vurgusu yaptı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu “Paraya çevrilmesin diye üst sınırdan ceza verildi” dedi. İtiraz yolu açık olan karar istinafta kesinleşirse İmamoğlu’nun başkanlığı düşecek.

ALTI GENEL BAŞKAN SARAÇHANE’DE ‘ADALETSİZLİĞE’ ORTAK TEPKİ GÖSTERECEK

İmamoğlu’nun çağrısının ardından İBB’nin Saraçhane’deki binasının önünde geniş bir kalabalık toplandı. Otobüsün üstünden vatandaşlara seslenen Akşener “Bu kararın ardında milletten, demokrasiden duyulan korku var. Millet bu cezayı sandıkta yırtacak. Yarın (bugün) altı genel başkan olarak haksızlığın karşısında duracağız” dedi. İmamoğlu da “Bu dava Türkiye’de adaletin kalmadığının ispatı” ifadesini kullandı.

ÜÇ YIL BOYUNCA BİZE ÖLÜ MUAMELESİ YAPTILAR

BENDEN ALAMADIĞI İNTİKAMI 7 BİN ÖĞRENCİDEN ALDI

Erdoğan karşımıza geçip ‘Yanlış söylüyorsun, yolsuzluğa bulaşmadık’ diyemedi. Benden alamadığı intikamı 7 bin öğrenciyle en kaliteli üniversitelerimizden birinden aldı.

ONLAR KUTUPLAŞTIRDI AMA BİZ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Kurulduğundan beri bizim kadar baskıya maruz kalan başka bir parti olmadı. Bizim kimseye diyet borcumuz da egolarımız da yok. Onlar kutuplaştırdı biz birleştireceğiz.

KÖRÜ KÖRÜNE İTAATİN İSLAMDA KARŞILIĞI YOKTUR

Bu otoriter muhafazakârlık, körü körüne itaatkârlık. Körü körüne itaatin İslamda karşılığı yoktur. ‘Bu son seçimim’ diyor. 2011’de de son seçim demişti. 2011 nere 2023 nere?

MİLLETİ YOK SAYANLAR DÜN KAYBETTİ BUGÜN DE KAYBEDECEK

Davutoğlu: Millet iradesiyle seçilen İmamoğlu’nun yanındayız. Siyasi amaçla yapılan yargılamanın ve adaletsizliğin karşısındayız.

Babacan: Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir.

Karamollaoğlu: Bu karar vicdani ve hukuki değil. Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecek.

Uysal: Hem İstanbullu hem tüm milletimiz iradesine sahip çıkacaktır. Yeni ve yine bir siyasi mühendisliğe müsaade etmeyeceğiz.

man.jpg

İmamoğlu’na hakaret davasında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi; kararın kesinleşmesi halinde İBB Başkanı’nın siyasi yasaklı olacağı belirtildi. Muhalefetten “Yargı darbesi” tepkileri geldi. İmamoğlu “Bu mahkeme, bu dava Türkiye’de adaletin kalmadığını ispatı” dedi. Akşener de Erdoğan’ın yaşadığı sürece atıfla “Bu şarkı da burada bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019’da Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesini eleştirmiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu buna karşılık “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti. Gazetecilerin Soylu’nun sözlerini sorduğu İmamoğlu “Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye. Tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtını vermişti. Bu sözlerin ardından İBB Başkanı’na dönemin Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. İmamoğlu ‘ahmak’tan kastının Soylu olduğunu söylemişti. 11 Kasım’daki duruşmada hakim de ”Sözlerin muhatabı Soylu” demişti. Davanın dördüncü duruşmasında geçtiğimiz celse açıkladığı mütalaasını tekrar eden savcı, İmamoğlu’nun ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret’ suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ‘siyasi yasak’ içeren 53. maddesinin de uygulanması da talep edildi.

Dün görülen dördüncü duruşma kritik anlara sahne oldu. Polis, gazetecileri Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın dışında tutarken destek için gelen avukatları salona almadı. Hakim Mehdi Komşul, bir önceki celse yapılan reddi hakim talebinin reddedildiğini açıkladı. Avukat Kemal Polat “TCK sürecinde Meclis Alt Komisyonlarında görev yapan Prof. İzzet Özgenç, Prof. Adem Sözüer, Prof. Ahmet Gökçen tarafından mütalaa verildi. 7 ayrı üniversiteden, 7 ayrı hocanın da mütalaası var. Bunların değerlendirilmesini talep ediyoruz. Hocalarımızın uzman görüş olarak tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz. Mahkemeye bir CD sunduk. Soylu ‘İBB Başkanı dava konusu ifadesiyle şahsımı yani hakareti bana yönelttiğini söylemiş. Suç duyurusunda bulundum’ ifadelerinin dosya için çözümünün yapılmasını, Soylu’nun da tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Duruşmada ilk olarak İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun ile Kampanya Direktörü Necati Özkan dinlendi. İki isim de “ahmak” ifadesinin Soylu’ya yönelik olduğunu tekrarladı. Soylu’nun da dinlenmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi. İmamoğlu’nun avukatları, yeni tanık beyanlarına dayanarak savcının mütalaasını değiştirmesini talep etti. Ancak savcı, önceki mütalaasını yineledi. İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak istedi. Bunun üzerine avukatlar son tanık beyanları doğrultusunda yeni bir savunma hazırlamaları gerektiğini belirterek ek süre talep etti. Mahkeme bunun üzerine duruşmaya 3 saat ara verdi. İmamoğlu’nun avukatıları 16.00 sonrası yeniden başlayan duruşmada beraat talebini dile getirdi. 17.30’da karar için son kez ara verildi. İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi, siyasi yasak getiren 53 madde uygulandı. Karar İstinaf ve Yargıtay’da kesinleşirse İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.

111-001.jpg

İmamoğlu ve Akşener otobüsün üzerinden vatandaşlara seslendi. İBB Başkanı şunları söyledi: “İstanbul sizin, 16 milyon İstanbullunun. Hangi çılgın, millete ait sürecin önüne set koyabilirmiş? Hangi çılgın zincir vurabilirmiş? Hiç kimse vuramaz. Bu akşam biriz, birlikteyiz. Yarın, daha fazla birlikte olacağız. Yarın 6’lı masanın liderleri ile birlikte İstanbulluların evinde bir arada olacağız. Zamanını sizinle paylaşacağım. Bu dava, Türkiye’de düştüğü durumun özetidir. Ezan okunurken kalbi temiz insanlarımızın duaları kabul olur. Bugün utanç duyduğumuz bu anı, bu ortamı bize yaşatan bu yargı sürecinin kötü kararını yaşayıp sizleri buraya davet etmeyi elbette istemezdim. Bu mahkeme, bu dava Türkiye’de adaletin kalmadığını ispatı.”

Akşener de şöyle konuştu: “Bundan yıllar önce okuduğu bir şiirle mahkum olan bir büyükşehir belediye başkanı vardı. Biz yuhlamayız, biz gereğini yaparız. O büyükşehir belediye başkanı, buradan sizlere seslenip demişti ki ‘bu şarkı burada bitmez’. Doğrudur, o şarkı orada bitmedi, bugün Meral Akşener olarak söz veriyorum, bu şarkı da burada bitmeyecek. İnsanlar korktuğu zaman zulüm yaparlar, haksızlık yaparlar. Bugün Ekrem kardeşim için verilen bu kararın arkasında bir büyük korku var. Onlar korkuyor, biz korkmuyoruz. Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat diyoruz. Dün benzer cezayı nasıl bu millet yırttıysa, bu cezayı da yırtacaksınız. Sandıkta yırtacaksınız, demokrasi ile yırtacaksınız. Dünün korkakları nasıl kaçarak gittiyse, bugünün korkakları da kaçarak gidecekler. Kendinize güvenin. İradenize güvenin. 2019 31 Mart’ı hatırlayın. Asıl mahkeme burası. Saraçhane’de kurulan mahkeme. Yarın 6 genel başkan olarak burada olacağız. Bu haksızlığın karşısında duracağız. Yaşasın hürriyet, kahrolsun istibdat.”

MÜCADELEMİZ DAHA GÜÇLÜ BAŞLIYOR

Mahkeme kararı sonrası İmamoğlu’nun ilk açıklaması şöyle oldu: Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle.

‘SARAÇHANE RUHU’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak ve hapis cezası istenen davasıyla ilgili “Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum” paylaşımı yaptı. Mahkeme kararı sonrası İmamoğlu, “Halkın verdiği yetkiyi bir avuç insan alamaz. Mücadelemiz daha güçlü başlıyor Allah’ın izniyle” ifadelerini kullandı.

Davaya verilen arada konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Saraçhane çağrısı yaptı. Binlerce vatandaş İBB binası önünde bir araya geldi. ‘Hak, Hukuk, Adalet’, ‘Soylu istifa’, ‘Ekrem başkan yalnız değildir’ ve ‘Hükümet istifa’ sloganları atıldı. Saraçhane’de internete erişimde sorun yaşandığı ileri sürülürken İmamoğlu’nun yaptığı çağrının ardından Metro İstanbul seferleri sıklaştırdı, Marmaray’ın ise seferlerini azalttığı iddia edildi.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İl Örgütümüz halk iradesine sahip çıkmak ve dayanışmamızı göstermek için bugün 16.00’da Saraçhane’de olacak” açıklaması yaptı. DEVA Partisi de “Saraçhane’deyiz. Genel Başkan Yardımcılarımız, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve İstanbul teşkilatımızla beraber demokrasimize sahip çıkıyoruz. Halkın iradesi sandıktır” ifadelerini kullandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş karar sonrası “Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım” ifadelerini kullandı. TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Bilecik’ten yola çıkarak Saraçhane’ye gitme kararı aldı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de “Yargının siyasi talimat ile hareket etmesini ve İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak talebini kabul etmiyoruz. İstanbul’daki tüm Memleket Partilileri Saraçhane’ye gitmeye ve bu demokrasi mücadelesine ortak olmaya davet ediyorum” paylaşımı yaptı. BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş da “Çalmadı, yolsuzluk yapmadı, insanların hukuklarına tecavüz etmedi, milletin malını babasının malı gibi kullanmadı. İstanbulludan aldığı yetkiyle İstanbul’a hizmet etti. Bu yetkiyi gasbetmeye kimsenin hakkı yoktur. İmamoğlu’nun yanındayız” ifadesini kullandı.

ALTILI MASADAN ORTAK TAVIR: AKLINIZI BAŞINIZA ALIN

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İmamoğlu’nu telefonla arayarak bilgi aldı. Dün sabah Almanya’ya giden Kılıçdaroğlu’nun özel uçakla Türkiye’ye dönme kararı aldığı bildirildi. Kılıçdaroğlu Twitter hesabından “Adalet, adalet, adalet” notuyla paylaştığı videoda şunları söyledi: “Hhakim daha önce ‘Sözlerin kime yönelik olduğu, muhatabı belli. Tartışmasız Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği belli’ demişti. Bunu diyen bir hakimin vereceği karar açık ve nettir. Beraat dışında verilecek her karar saray talimatının ve kumpasın itirafı olacaktır. Sarayı son kez uyarıyorum; yargının üzerinden elinizi çekin. Bu halk kimsesiz değildir. Aklınızı başına alın.”

İLK YANIT AKŞENERDEN: YOLA ÇIKTIM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İmamoğlu’nun Saraçhane çağrısı sonrası sosyal medya hesabından “Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz” notuyla paylaşımda bulundu.

ADALETSİZLİĞİN KARŞISINDAYIZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: İstanbul’da millet iradesiyle seçilen Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu’nu arayarak yanında olduğumuzu bir kez daha vurguladım. Siyasi amaçla yapılan yargılamanın ve adaletsizliğin karşısındayız.

BUNU EN İYİ ERDOĞAN BİLİR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir. İmamoğlu ile ilgili yargıdan adil bir karar bekliyoruz.

MİLLET İRADESİNİ REDDEDENLER KAYBEDECEK

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: İBB Başkanı İmamoğlu hakkında verilen karar vicdani ve hukuki değildir! Adalet mekanizmasını siyasetin elinde adeta bir kılıç gibi kullanan bu anlayış kaybetmeye mahkumdur! Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecektir!

SİYASİ MÜHENDİSLİĞE MÜSAADE ETMEYİZ

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: AKP zihniyetinin tahakkümünde, partinin adliye temsilcisi haline gelmiş yargı mensupları bilmelidir ki milletimiz iradesine sahip çıkacaktır.

MUHALEFETTEN ‘DEMOKRASİ ZİRVESİ’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ile ikinci kez telefonda görüştü. Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı’na İstanbul’a doğru yola çıktığını, asla moralini bozmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu bugün demokrasiye sahip çıkmak isteyen tüm liderlerin davet edileceği bir etkinliğin düzenlenmesi talimatı da verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN